Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ “ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ” ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Γιγάντιο αγώνα διεξάγει, εδώ και μήνες το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, προκειμένου να συλλεχθούν τα χρήματα που χρειάζονται και οι υπογραφές, για την προσφυγή που ετοιμάζει προς το ΣτΕ κατά του Φαστ Τρακ με το οποίο επιχειρείται η εκχώρηση των βουνών της Κρήτης για την εγκατάσταση βιομηχανικών πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών...
Ενέργειας. Στον αγώνα αυτό μάλιστα προστίθενται καθημερινά απλοί άνθρωποι από όλη την Κρήτη αλλά και καλλιτέχνες, που προσφέρονται να συμμετέχουν στη συναυλία κρητικής μουσικής που διοργανώνει το δίκτυο στο Λασίθι, στις 29/8 προκειμένου να μαζέψει λεφτά για την προσφυγή.
Ηδη, το Δίκτυο έχει καταφέρει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει χιλιάδες κόσμου εντός και εκτός Κρήτης, ενώ έχουν ενταχθεί σε αυτό Δήμαρχοι του νησιού. Η τεκμηριωμένες αιτιάσεις του δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, έχουν οδηγήσει Δημοτικά Συμβούλια να λάβουν αρνητικές αποφάσεις όσον αφορά στην "επέλαση" των ΑΠΕ στην Κρήτη,όπως τα Δ.Σ. Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.
Το Δίκτυο, συνεχίζει την προσπάθεια να συλλέξει υπογραφές και χρήματα, απευθυνόμενο σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού. Οποιος θέλει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια να επικοινωνήσει με το Δίκτυο στο mail: padyagobape@gmail.com ή στο προφίλ του στο facebook.
Με επιστολή του προς την αιρετή Περιφέρεια Κρήτης, το Δίκτυο, ζητάει τώρα και τη συνδρομή του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητώντας του να συνυπογράψει τις προσφυγές.


"Όταν, το 2009, κατατέθηκε η πρώτη πρόταση σύνδεσης -με υποθαλάσιο καλώδιο- της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου από γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί, μάλλον σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας έμοιαζε και όχι ως προμήνυμα του ενεργειακού εφιάλτη που ζει πλέον το νησί.
Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν, έτσι ώστε σήμερα 6 εταιρείες να περιμένουν την αδειοδότηση τους με προϋπόθεση να διοχετεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν εκτός Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο.
Δύο από τις εταιρείες αυτές, προηγούνται χρονικά και έχουν πάρει ήδη άδειες παραγωγής, η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και η «ELICA GROUP».
Οι δύο αυτές εταιρείες, για να εξασφαλίσουν και να επισπεύσουν την αδειοδότησή τους, ζήτησαν και πέτυχαν την υπαγωγή τους στον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως “Φαστ Τρακ”, παραμονές εκλογών, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, «κατόπιν ενεργειών» του σημερινού υπουργού οικονομικών.
Το ίδιο έκανε και πέτυχε και μια τρίτη εταιρεία, η «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.», για να εγκαταστήσει στη Σητεία, ένα ηλιοθερμικό σταθμό, μια τεράστια βιομηχανική μονάδα σαν αυτές που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Σαχάρα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σχέδια:
1. «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, (359 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,
2. «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, (437 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και
3. «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».
Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της ELICA των 2,3 MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα. Για να εγκατασταθούν, θα χρειαστεί να ανοιχτούν πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων – λεωφόρων για την πρόσβαση σε απάτητους παρθένους τόπους και τη μεταφορά του εξοπλισμού, τόννοι μπετόν για τη θεμελίωσή τους και πολλά χιλόμετρα νέων δικτύων για τη σύνδεσή τους. Για την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού σταθμού απαιτούνται περίπου 3.000 στρέμματα, σε περιοχή που ορίζεται ως «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, νοτιοδυτικά του Παλαίκαστρου. Ο τόπος εγκατάστασης του σταθμού, περιλαμβάνεται επίσης, στον πυρήνα της περιοχής έργου του διακρατικού προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, με προοπτική να ενταχθεί στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών -αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες χωροθετούνται τα περισσότερα- και θα ακυρώσουν παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, όπως και μια σειρά από έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες αυτές.
Όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών, με τη μέθοδο των δασικών χαρακτηρισμών που συσκοτίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το πρόβλημα επιτείνεται στις περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές και περιλαμβάνουν γεωργική γη.
Σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής που έχουν λάβει οι παραπάνω εταιρείες και γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, εκχωρούνται περιοχές σε 17 δήμους της Κρήτης, και συγκεκριμένα για κάθε εταιρεία:





ΣΑΡΡΑΣ/ΕΛΙΚΑ ΤΕΡΝΑ ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ








ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ

ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ



ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ

ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

ΜΑΛΕΒΥΖΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



ΜΙΝΩΑ -ΠΕΔΙΑΔΟΣ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ



ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΧΑΝΙΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΝΤΑΝΟΥ -ΣΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΝΤΑΝΟΥ -ΣΕΛΙΝΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ

ΣΦΑΚΙΩΝ




Ο τελικός κατάλογος των αιολικών σταθμών μας είναι άγνωστος, δεδομένου ότι αφενός οι εταιρείες έχουν υποβάλλει και νέες αιτήσεις σε νέες θέσεις, αφ΄ετέρου η Invest in Greece αρνήθηκε εγγράφως να παραχώρησει στοιχεία στους δικηγόρους μας, για τα έργα που εντάχθηκαν στο φαστ τρακ. Η άρνηση αυτή αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πως αντιλαμβάνονται την εφαρμογή του φαστ τρακ, καταλύοντας δηλαδή αυτονόητα και κορυφαία συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, που απορρέουν και από πλήθος ευρωπαϊκών συμβάσεων. Η άρνηση αυτή ισοδυναμεί με παρεμπόδιση των πολιτών ακόμα και να ενημερωθούν για ζωτικές πολιτικές αποφάσεις που υποκαθιστούν τον αναπτυξιακό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό και όχι μόνο με προσχηματική άρνηση πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο η Invest in Greece αρνήθηκε την παραχώρηση στοιχείων.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), αποφάσισε ότι τα παραπάνω έργα αποτελούν «Στρατηγικές επενδύσεις», δηλαδή «παραγωγικές επενδύσεις που επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση» (Ν. 3894/10, αρθρ. 1) και επί της ουσίας, κρίνοντας τη σκοπιμότητα, «χωροθέτησε» έργα σε 70 θέσεις στην Κρήτη! Ένα από τα κριτήρια με τα οποία αποφάσισε είναι ο «Τόπος εγκατάστασης της επένδυσης, αιτιολόγηση επιλογής της τοποθεσίας εγκατάστασης, πολεοδομικά, χωροταξικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά ακινήτου (ενδεικτικά: δασικά, αρχαιολογικά, αιγιαλός, εφόσον έχουν περιέλθει στη γνώση του επενδυτή) και συμβατότητα με τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό»! (ΚΥΑ 3/11.1.2011/ ΦΕΚ Β 294)
Την ίδια στιγμή, η Αυτοδιοίκηση στην καλύτερη περίπτωση θα γνωμοδοτήσει και στη χειρότερη απλά θα ενημερωθεί, ότι «τεκμαίρεται ότι η άδεια που έχει ζητηθεί έχει δοθεί σύμφωνα με τη σχετική αίτηση», όπως το απίστευτο αυτό νομικό τερατούργημα ορίζει, για την περίπτωση που η αδειοδοτικές διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν μέσα σε δύο (2) μήνες!
Πολυάριθμοι φορείς και πολίτες της Κρήτης αντιστέκονται απέναντι σ αυτή τη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου, συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ (ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ).
Το ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ, όπως είχε προαναγγείλει, έχει ήδη δώσει ήδη εντολή σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, να προσφύγει στο ΣΤΕ κατά των τριών (3) αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), (ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12) που εντάσσουν τα έργα αυτά στο φαστ τρακ.

Ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να συμπαραταχθεί στον αγώνα μας για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα, συνυπογράφοντας με απόφασή του τις προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ
Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς • Επιτροπή Αγώνα Κριτσάς • Επιτροπή Αγώνα Κρούστα • Κίνηση Πολιτών Ασημίου • Κίνηση Πολιτών Εθιάς Αστερουσίων • Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον • Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου • Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου • Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων • Ομάδα Αλληλέγγυας Συνεργατικής Διαχείρισης, Ηράκλειο • Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ο Επιμενίδης • Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων • Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρασέ, Δ. Μουσούρων • Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα • Πρωτοβουλία Πολιτών Δ. Αμαρίου • Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου • Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου • Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανών • Φοίνιξ ΑΜΚΕ Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης • Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Σύλλογος Γεωπόνων Ρεθύμνου, • Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου • Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Θρόνους- Κλησιδίου Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Νεύς Αμαρίου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρίου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτών, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά, Δ. Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ζουριδίου, Δ. Ρεθύμνου • Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου • Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Ρεθύμνου • Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου (ΕΟΣ Ρεθύμνου) • Πολιτιστικός σύλλογος Κρούστα • Κτηνοτροφικός Σύλλογος ν. Λασηθίου • Γαλακτοκομικός-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κριτσάς • Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης • Ορειβατικός Σύλλογος Αγ.Νικολάου Ε.Ο.Σ "ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ" • Ομάδα Διάσωσης Κρήτης (τμήμα ΑΓ.Νικολάου) • Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατόκαμπου "Η ΒΙΓΛΑ" • Λέσχη 4χ4 Λασηθίου • Πολιτιστικό Κίνημα "ΟΡΤΣΕΣ" • Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων Δ. Αμαρίου • Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσού Δ. Αμαρίου • Κρητική αδελφότητα Νομού Σερρών 'Το Αρκάδι' • Πολιτιστικός Σύλλογος Καπετανιανών • Αγροτικός σύλλογος επαρχίας Σητείας (Ίτανος) • Πολιτιστικός σύλλογος Μιλάτου • Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός σύλλογος Αμμουδάρας (Δ. Αγ. Νικολάου) • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου • Πολίτες Εν Δράσει (Ιεράπετρα) • Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού • Ομάδα αντίστασης Σελίνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού • Συνέλευση Ακρωτηρίου Χανίων • Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κόντρα» Σητείας • Πολιτιστικός Σύλλογος Σπίνας «ο Καπετάν Κουμής» • Πολιτιστικός σύλλογος Ζενίων "Αορήτες" • Πολιτιστικός σύλλογος Κριτσάς "ΛΑΤΩ" • Σύλλογος Κατοίκων και Φίλων Πλάκας (Ελούντα) • Πολιτιστικός σύλλογος Φουρνής "η Ευαγγελίστρια" (Νεάπολη) • Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φουρνιωτών Φουρνής (Αθήνα) • Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παν/ου Κρήτης • Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Κούτσουρα • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρδατίου -Ρούσσας Λίμνης • Σύλλογος Γυναικών ευρύτερης περιοχής Μακρύγυαλου • Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου • Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλλου • Πολιτιστικός Λαογραφικος σύλλογος Σταυροχωρίου-Κουτσουρά 'Το Στραβοδοξάρι' • Επιτροπή Αγώνα Βραχασίου Κατά των Β - ΑΠΕ • Σύλλογος περιβάλλοντος Σελίνου τα "Λευκά  Όρη" • Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής Ιεράπετρας • Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Τμήμα Κρήτης) • Εταιρία Makuraati Kokoontuu (KREETAN MAKU) ΦΙΛΑΝΔΙΑ • Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων δημοτικού & νηπιαγωγείου Κάτω χωριού Ιεράπετρας • Επιτροπή Αγώνα κατά του υβριδικού σταθμού στο Κράσι • ΕΛΜΕ Λασιθίου • Δημοτική παράταξη του Δήμου Γόρτυνας "Γόρτυνα - Ανοικτή πόλη"• Ενορία Σελλίων Δ. Άγ. Βασιλείου • Σύλλογος Τυροκόμων Ν. Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Ταπών • Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικής Λασιθίου
chaniapolitis