Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Λάζαρ Μλαντένοφ… «Δεν υπάρχει ούτε μακεδο νική γλώσσα ούτε έθνος “Μακεδόνων”


Τα παραπάνω αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση των Σκοπίων ‘MKD’ και είναι από συνέντευξη με τον πρόεδρο Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπίων, Λάζαρ Μλαντένοφ. Ο Μλαντένοφ ως πολίτης των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, στη συνέντευξή του δεν αναφέρεται σε λέξεις όπως ‘Μακεδόνας’ και...
‘μακεδονική’ γλώσσα, αναφέρει το δημοσίευμα του ‘MKD’.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος λέγει: «Υπάρχει ένας συστηματικός κατατρεγμός εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέλη μας φυλακίστηκαν, διώχθηκαν από τις εργασίες τους και ανακρίθηκαν από την αστυνομία», δήλωσε ο Μλαντένοφ.
Ως προς το θέμα της ‘μακεδονικής’ γλώσσας, του ‘μακεδονικού’ έθνους και της ‘μακεδονικής ταυτότητας’, ο Μλαντένοφ θα πεί:
«Η επιθετική τακτική της αρχαιοποίησης που γίνεται στα Σκόπια και κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στους πολίτες έχει προκαλέσει, δυστυχώς, μεγάλες αβεβαιότητες στο διεθνές πλαίσιο για το ποια πρέπει να είναι η λεγόμενη ‘μακεδονική ταυτότητα’. Αν είναι δηλαδή μια αρχαία μακεδονική ταυτότητα ή μια σλαβική ταυτότητα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο αγώνα μακεδονοποίησης που σιγά σιγά πάμε να κατακτήσουμε και την θάλασσα της Ιαπωνίας…
» Αμφιβάλλω πολύ αν η ταυτότητα που προσπαθεί να επιβληθεί με τη βία στους πολίτες θα τους ενοποιήσει. Αφού υπάρχουν, ομολογουμένως και άλλες εθνότητες στη χώρα. Πως αυτή η αρχαιοποίηση και η εμμονή στην αρχαία Μακεδονία θα συμβάλλει στην λεγόμενη ‘μακεδονική’ ταυτότητα;»
Όσον αφορά το αλφάβητο των Σκοπίων, ο Μλαντένοφ δήλωσε ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 16 Μαΐου του 1945.
πηγη