Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Έτοιμη η λίστα των πρώτων αποκρατικοποιήσεων


Την ταμπέλα... πωλείται απέκτησαν το κτίριο της ΓΑΔΑ και άλλα 27 κτίρια συμπεριλαμβανομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παιδείας, Υγείας και Πολιτισμού.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχαν αυτήν την εβδομάδα...
αποφάσισαν να «τρέξουν» τις αποκρατικοποιήσεις και έτσι: Ελληνικό, Αφάντου (Ρόδος), Κασσιόπη (Κέρκυρα), IBC, Golden Hall, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και 48 ακίνητα του δημοσίου είναι πρώτα στη λίστα.

Τις 10 αποκρατικοποιήσεις, θα συνοδεύουν 77 διοικητικές πράξεις που θα τις διευκολύνουν.

Μια από τις βασικές διατάξεις που θα καταργεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι η διάταξη Αλογοσκούφη, που απαγορεύει σε ιδιώτες να κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο το 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

Μόλις καταργηθεί η ρύθμιση της «χρυσής μετοχής» όπως έχει βαφτιστεί, θα αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την πώληση σημαντικών ΔΕΚΟ όπως ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΔΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Αναμένεται ακόμα, να καταργηθούν και διατάξεις που υποχρεώνουν το δημόσιο να έχει τουλάχιστον το 34% των μετοχών μιας ΔΕΚΟ, όριο που του διασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία και μπλοκάρει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν και τα σχέδια για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών.

Συζητήθηκε επίσης και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρόκειται να ιδρύσει νέα υπηρεσία που θα αναλάβει την ταχεία αδειοδότηση των επενδύσεων, με στόχο να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Οι αρμοδιότητες της θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
πηγη

Δεν είναι αξιοποίηση είναι ξεπούλημα.
Δεν είναι αποκρατικοποιήσεις είναι απεθνικοποιήσεις.