Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Νέο ψαλίδι και στον ιδιωτικό τομέα


Σύμφωνα με την ανάρτηση της efimerida.gr νέο τοπίο διαμορφώνεται στα Ταμεία Πρόνοιας των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας να βάλει «ψαλίδι» 22,67% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποτελέσει πιλότο για τις νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα...

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εργασίας θα μπει μαχαίρι σε όσα Ταμεία Πρόνοιας το χορηγούμενο εφάπαξ ξεπερνάει τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υψηλά εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές καταβάλλει το Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών (32,8%), το Ταμείο των Εργοληπτών και Μηχανικών (17,42%) ενώ αντίθετα τα Ταμεία των υγειονομικών και των συμβολαιογράφων καταβάλλουν χαμηλότερα εφάπαξ απ’ ό,τι οι εισφορές.
Οι δικηγόροι της Αθήνας που έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας λαμβάνουν εφάπαξ των 20.000 ευρώ κατά μέσο όρο και όπως έχουν δείξει οι αναλογιστικές μελέτες το βοήθημα αυτό είναι κατά 32,80% υψηλότερο από τις εισφορές.
Εφάπαξ βοήθημα που μπορεί να φτάνει μέχρι και 20.000 ευρώ δικαιούνται και οι μηχανικοί κάθε είδους του ιδιωτικού τομέα (μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες). Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες το εφάπαξ αυτό ξεπερνάει κατά 17,42% τις εισπραττόμενες εισφορές γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση του βοηθήματος.
Την ίδια ώρα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο αφού έχει μείνει κυριολεκτικά από ρευστό. Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στα συρτάρια του ασφαλιστικού φορέα στοιβάζονται πάνω από 52.000 αιτήσεις για βοήθημα.
Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μια διετία. Συνολικά ο φορέας Πρόνοιας του Δημοσίου χρειάζεται πάνω από 2 δις ευρώ για να ανταποκριθεί στα αιτήματα και επισημαίνεται ότι αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης όσοι υποβάλλουν τώρα τα χαρτιά τους κινδυνεύουν να πάρουν το εφάπαξ σε επτά χρόνια.
spirospero.gr