Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 40 ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ!


Η εν ψυχρώ εκτέλεση από την αστυνομία 40 απεργών μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική -η πιο αιματηρή επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ- προκάλεσε σοκ στη χώρα, με τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να θέτουν πολλά ερωτήματα για τον ψυχισμό της...
αστυνομίας μετά το τέλος της κυριαρχίας των λευκών.

Οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν επιθετικοί: «Λουτρό αίματος», «Τόπος μακελειού», «Σφαγή στο ορυχείο», ενώ στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύονται φωτογραφίες λευκών και μαύρων, βαριά οπλισμένων, αστυνομικών να βαδίζουν ανάμεσα στις αιμόφυρτες σορούς των μαύρων εργατών που κείτονταν στο χώμα.

Οι εικόνες αυτές, όπως και το μαγνητοσκοπημένο υλικό του τηλεοπτικού δικτύου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που απεικόνιζε μια ομάδα αστυνομικών να ανοίγουν πυρ εναντίον μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, ανακίνησε μνήμες του ρατσιστικού παρελθόντος της Νότιας Αφρικής.

Οι 40 νεκροί προστίθεται στους άλλους δέκα που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή στο ορυχείο αυτό, όπου εκατοντάδες απεργοί ζητούν αυξήσεις των μισθών.

Ο υπουργός Αστυνομίας Νάτι Μτουέτα, έπειτα από 12 ώρες σιωπής των αρχών, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 30 άνδρες σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία αποπειράθηκε να απομακρύνει περίπου 3.000 απεργούς, κυρίως χειριστές τρυπανιών, οπλισμένους με ματσέτες και ρόπαλα, από ένα τμήμα του ορυχείου της εταιρίας Λονμίν, 100 χλμ. βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει», δήλωσε ο υπουργός.
makeleio