Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΚΥΠΡΟΣ-ΑΤΤΙΛΑΣ 2...απο το αρχείο της ΕΡΤ


Το «ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ» ανοίγει τον φάκελο της Κύπρου. Η εκπομπή αφιερώνει δύο επεισόδια για το Κυπριακό, τους πρωταγωνιστές και τα ντοκουμέντα της εποχής. Στο δεύτερο μέρος, πρωταγωνιστές των γεγονότων, καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία για το τί έγινε στην Κύπρο στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή.
Οι πρώην αξιωματικοί: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΛΑΪΝΗΣ,...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΧΑΡΗΣ ΠΑΤΙΧΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ αποκαλύπτουν στο φακό της εκπομπής στοιχεία για τις προετοιμασίες των Τούρκων για την επικείμενη εισβολή, για την ημέρα της απόβασης των Τούρκων (20/07/1974) καθώς επίσης και για τα μοιραία λάθη των ελληνικών δυνάμεων. Αναφέρονται επίσης στον ΑΤΤΙΛΑ 2 (14/08/1974) και δίνουν τη δική τους εξήγηση για το πώς χάθηκε η Αμμόχωστος. Τέλος, κάνουν λόγο και για τον τρόπο με τον οποίο, οι «ήρωες» από τα πεδία μαχών που εγκατέλειψαν, διεκδίκησαν αργότερα μετάλλια και δάφνες. Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό, αποσπάσματα απο το ντοκιμαντέρ του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΤΤΙΛΑΣ 2 και το ηχητικό μήνυμα του αρχιεπισκόπου ΜΑΚΑΡΙΟΥ. Παρουσιάζονται επίσης, για πρώτη φορά απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν την κρυφή ατζέντα του ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ και τα σχέδια των Αμερικανών για το μέλλον της Κύπρου.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1970

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Αυγούστου 1974, με τα εξής θέματα:
1. την άφιξη του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Εξωτερικών ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΥΡΟΥ και του προέδρου της Κυπριακής Βουλής και προσωρινά προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μετά το ναυάγιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό.
2. την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό κατόπιν του ναυαγίου των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και την εκδήλωση του Αττίλα ΙΙ. Στο κτήριο της Βουλής προσέρχονται διαδοχικά, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο υπουργός Δημοσίων Έργων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΚΗΣ, ο υπουργός Απασχόλησης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως ΣΟΛΩΝ ΓΚΙΚΑΣ, ο υπουργός Γεωργίας ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ. Ο πρωθυπουργός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ εξέρχεται από το κτήριο της Βουλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΒΕΡΩΦ-ΤΟΣΙΤΣΑ.
3. το ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ προς τον ελληνικό λαό αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
πηγη