Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

"Σπονδή" στο μνημόνιο οι 1.365 άνεργοι την ημέρα


Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας έχει προσλάβει πλέον η έκρηξη της ανεργίας, η οποία όχι μόνο δεν τιθασεύεται, αλλά τουναντίον, συνεχίζει να καλπάζει εξαιτίας των μνημονιακών ιδεοληψιών των τελευταίων κυβερνήσεων, σαρώνοντας όλα τα ρεκόρ και κάνοντας..
θραύση ειδικά στους νέους όπου ο ένας στους δύο βρίσκεται χωρίς δουλειά. Ήδη το ποσοστό της σκαρφάλωσε στο 23,1% τον περασμένο Μάιο και βρίσκεται στα προ 50ετίας επίπεδα, όταν οι Έλληνες αναχωρούσαν εκτός συνόρων για να επιβιώσουν. Μάλιστα, το ποσοστό της έχει αυξηθεί σχεδόν κατά μισή φορά από το 16,8% όπου βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 2011 και ενώ βρισκόταν στο 22,6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα (τον Απρίλιο του 2012). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε επισήμως χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) οι άνεργοι στη χώρα αυξήθηκαν -ούτε λίγο ούτε πολύ- κατά 311.041 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (πρόκειται για μια αύξηση σε ποσοστό 37,2%) και κατά 34.141 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (με αύξηση 3,1%) και έτσι, διαμορφώθηκαν σε 1.147.372 άτομα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως σε μέσους όρους (και ανά εργάσιμες ημέρες) καθημερινώς έβγαιναν στην ανεργία 1.365 εργαζόμενοι τον Μάιο και 1.240 το δωδεκάμηνο!

Η υφεσιακή πολιτική κατοπτρίζεται εξάλλου και στο γεγονός ότι οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 320.540 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (πρόκειται για μια μείωση σε ποσοστό 7,7%) και κατά 593 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (μείωση 0,02%) και έτσι, εκτιμάται ότι κατήλθαν σε 3.816.912 άτομα και βέβαια, με την αναμενόμενη καταγραφή ύφεσης 7% εφέτος αλλά και γενικότερα της επίφοβη συνέχιση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ ως το 2016, ο αριθμός των ανέργων προβλέπεται να φθάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

ΣΥΡΙΖΑ: "μετεκλογικό ανέκδοτο» η κυβερνητική προελογική ρητορεία για τον "αντίπαλο - ανεργία"
Οι οικονομικά μη ενεργοί πολίτες, δηλαδή τα άτομα τα οποία ούτε εργάζονται αλλά ούτε και αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 11.170 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (ποσοστό αύξησης 0,3%) και μειώθηκαν κατά 306 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (ποσοστό μείωσης 0,01%). Συγκεκριμένα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αριθμούσε στις 31 Μαΐου 3.361.131 άτομα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται -σταθερά- στους νέους και ειδικότερα στα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών όπου ένας στους δύο είναι άνεργος (ποσοστό 54,9%) και ακολουθούν στη ζοφερή αυτή λίστα τα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών όπου ο ένας στους τρεις είναι άνεργος (ποσοστό 31,6%). Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας έχει εκτιναχθεί σε 26,8% από 20,4% που ήταν τον Μάιο του 2011, ενώ στους άντρες αυξήθηκε σχεδόν κατά μισή φορά: σε 20,3% από 14,2%.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζεται πως, στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της διάχυσης και παρουσίασης της στατιστικής πληροφορίας, και προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τον τρόπο παρουσίασης των μηνιαίων εκτιμήσεων από τη Eurostat από τον Ιανουάριο 2012 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στα δελτία τύπου της τους μηνιαίους δείκτες ανεργίας εποχικά προσαρμοσμένους, για τα άτομα ηλικίας 15 - 74 ετών.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτέλεσμα των μνημονιακών εμμονών η έκρηξη της ανεργίας
«Μετεκλογικό ανέκδοτο» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «την προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης ότι αντίπαλός της είναι η ανεργία. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τα ποσοστά ρεκόρ που καταγράφονται κάθε μήνα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αυξανόμενη ανεργία αναφέρεται ότι η προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης ότι «αντίπαλός της είναι η ανεργία» είναι μετεκλογικό ανέκδοτο. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τα ποσοστά ρεκόρ που καταγράφονται κάθε μήνα αποδεικνύουν «του λόγου το αληθές». Η δυσάρεστη, ωστόσο, αυτή εξέλιξη, ιδιαίτερα για τους νέους, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της εμμονής από την πλευρά της κυβέρνησης στην ίδια αναποτελεσματική και καταστροφική συνταγή του μνημονίου, που όχι μόνο δεν δημιουργεί όρους ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, αλλά βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και βάζει συνεχώς νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Η δε δρομολόγηση του μέτρου της εφεδρείας στον δημόσιο τομέα, που θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις, θα αυξήσει τα ήδη υψηλά ποσοστά της ανεργίας, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής
πηγη