Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

REUTERS:ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Eυρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα τελευταίο σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει περαιτέρω το χρέος της και να παραμείνει στην ευρωζώνη, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα το Reuters...


Bάσει του σχεδίου, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα υποστούν "κούρεμα" έως και 30%.

Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν ήδη υποστεί ζημίες από το "κούρεμα" των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI), αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της φερεγγυότητας και ως εκ τούτου μια νέα αναδιάρθρωση ίσως είναι αναγκαία, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο νέος στόχος του κουρέματος θα είναι η μείωση του χρέους κατά 70-100 δισ. ευρώ ώστε να φτάσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημίες στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν, ενώ πιθανή είναι και η εμπλοκή των κρατών.

Κάτι τέτοιο όμως ίσως συνεπάγεται πως τόσο η ΕΚΤ όσο και ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

Ο σχεδιασμός είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν λάβει χώρα επίσημες συζητήσεις, όμως είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι εκτός τροχιάς, τονίζεται στο δημοσίευμα.

euro2day.gr