Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ζώνη προστασίας από Ισραήλ στην εξέδρα της Νoble


Σε «χρόνο μηδέν» το Ισραήλ δημιούργησε ασπίδα προστασίας γύρω από τις εξέδρες γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δίνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία να παραμείνει μακριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Sigma Live και σχεδόν με την εμφάνιση των τριών τουρκικών πολεμικών σκαφών (μιας κορβέτας και δύο πυραυλακάτων) σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, στα οικόπεδα 2, 3, 8, 9, 12, και 13 κινητοποίησε την ....
αεροναυτική δύναμη ταχείας αντίδρασης που διατηρεί για ανάλογες περιπτώσεις.

Έτσι το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών πλοίων, αγνώστου αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκατοντάδων στρατιωτών για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων για πετρέλαιο και άλλα σημεία ερευνών ανοιχτά της Κύπρου.

Το Τελ Αβίβ είχε ενημερώσει σχετικά την Κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζοντας την απαραίτητη έγκριση, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία ως συνήθως δρα αυτοβούλως καταπατώντας το διεθνές δίκαιο, συντηρώντας τη στάση αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.
Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε μάλιστα σε πλήρη λειτουργία τους μηχανισμούς της κατοχικής δύναμης, η οποία θέλει να στείλει τα δικά της μηνύματα, προβαίνοντας σε επίδειξη ισχύος.

Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται πάντοτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χώρες ζητούν και λαμβάνουν την έγκριση του κυρίαρχου κράτους, στην προκειμένη, της Κύπρου, εκτός της Τουρκίας, η οποία παρανομεί, , τονίζοντας ότι με τις ενέργειές της θέτει σε κίνδυνο την πολιτική και στρατιωτική ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα.

Εξάλλου ο Κύπριος κυβενρητ5ικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ερωτηθείς για τις ασκήσεις του Ισραήλ, είπε ότι «κάθε φορά που κάνουν ασκήσεις οι Ισραηλινοί, όποια συνεννόηση και όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, γίνονται με βάση και τους κανόνες και τους διεθνείς νόμους, και το Ισραήλ πάντοτε είναι συνεργάσιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr