Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Mr Erdogan, Αre you ... Syrious?


Μια πιθανή συριακή εισβολή, μετά από την “προειδοποίηση” του πρόεδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι “θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή”, εάν η “πίεση” από τούς Δυτικούς γίνει αφόρητη, προβληματίζει σοβαρά τίς όμορες χώρες της Συρίας...


Η Τουρκία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα δράσει κατά των «εχθρικών ενεργειών» από τη Συρία, στρατεύματα αποτελούμενα κυρίως από άρματα μάχης, αναπτύχθηκαν στα σύνορα με την Συρία, μετά την κατάρριψη του τουρκικού RF-4E με πυρά Α/Α, την περασμένη εβδομάδα.

«Το περιστατικό της “άοπλης” πτήσης του αεροπλάνου μας, σε μια αποστολή εξέτασης και εκπαίδευσης, το οποίο καταρρίφθηκε από τη Συρία στις 22 Ιουνίου 2012 στο διεθνή εναέριο χώρο, έχει συζητηθεί λεπτομερώς», δήλωσε ένας από τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης.

"Έχει τονιστεί ότι η Τουρκία θα δράσει με αποφασιστικότητα εναντίον αυτής της εχθρικής ενέργειας διατηρώντας όλα τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο", ανέφερε η δήλωση.

Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, συνδέεται με αύξηση των εντάσεων μεταξύ των γειτονικών εθνών, μετά τίς βολές της Α/Α της Συρίας, κατά την οποίαν έπεσε το αεροπλάνο, δήλωσε την Πέμπτη ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η φαινομενική ενίσχυση της δύναμης στα σύνορα του Τουρκικού στρατού, η οποία έρχεται μόλις δύο μέρες μετά το συμβάν της κατάρριψης, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η χώρα του είχε αλλάξει τους κανόνες της στρατιωτικής εμπλοκής, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τώρα η Τουρκία, θα αντιμετωπίσει μια στρατιωτική προσέγγιση προς τα σύνορά της με τη Συρία, ως μια δυνητική απειλή, οι οποίες "θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνέπεια», είπε.

"Φαίνεται ότι αυτή είναι μια επιπλοκή”, είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, στην ομιλία του, δηλώνει, Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν έχει άδεια να μιλήσει για την συγκεκριμένη “ιστορία”, είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εκθέσεις των κινήσεων στρατευμάτων στο διασυνοριακή περιοχή.

Στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία κτυπάει βίαια την Συρία.

Ένας άνδρας από το χωριό Guvecci, στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ότι μεγάλος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού, έχει φθάσει τις τελευταίες δύο ή τρεις ημέρες στην περιοχή.

«Έρχονται με στρατιωτικά οχήματα. Ακούμε δε, ότι παρόμοιες μεταφορές στρατιωτικού και όχι μόνον, προσωπικού και οχημάτων, πραγματοποιούνται σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς," είπε.

Το τηλεοπτικό κανάλι του Τουρκικού κράτους, TRT, έδωσε λεπτομέρειες των στρατιωτικών κινήσεων της “νηοπομπής” στις παραμεθόριες περιοχές στην ιστοσελίδα της την Πέμπτη, λέγοντας ότι, φορτηγά φορτωμένα με tanks είχαν μετακινηθεί σε μια στρατιωτική μονάδα στα σύνορα με τη Συρία.

"Υπήρχαν επίσης συστήματα αεράμυνας μεταξύ των στρατιωτικών οχημάτων κατά την μεταφορά των στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων," ανέφερε.

Το πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολία”, ανέφερε επίσης τη μεταφορά των τεθωρακισμένων οχημάτων στις στρατιωτικές θέσεις, σε ορισμένες περιοχές της Σανλιούρφα και Χατάι, κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, την Τετάρτη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είναι ήδη τεταμένες, και έχουν επιδεινωθεί σημαντικά όταν η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό RF-4E Phantom jet, την Παρασκευή. Και οι δύο πλευρές λένε το “τζετ” εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας, αλλά η Τουρκία υποστηρίζει, ότι η εισβολή ήταν “τυχαία και γρήγορα διορθώνεται”. Τώρα το γρήγορα “διορθώνεται” τι σημαίνει, αποτελεί αντικείμενο μελέτης στρατιωτικών αναλυτών, και όχι την παρούσα πολιτική προσέγγιση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, του άρθρου.

Η αντίδραση της Συρίας συνοψίζεται στο ότι “επέστησε την προσοχή” στην έντονη καταδίκη από το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα κατά την οποίαν, η συμμαχία δεν υπόσχεται καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επικαλέστηκε το άρθρο του καταστατικού του ΝΑΤΟ,σύμφωνα με το οποίο είχε το δικαίωμα να ζητήσει απο την συμμαχία,(σ.σ. δεν έδωσαν άδεια οι Αμερικανοί) τη συλλογική άμυνα των μελών.

Στρατεύματα από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προωθήθηκαν στα βόρεια σύνορα της Ιορδανίας, απέναντι από τη συριακή συγκέντρωση αρμάτων σύμφωνα με το ιστότοπο DEBKA.

Από την περασμένη Πέμπτη (8/12/11), πομπές στρατιωτικών οχημάτων, αεροπλάνα και ελικόπτερα μετέφεραν αμερικανικά στρατεύματα στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία, διασχίζοντας τα σύνορα Ιορδανίας-Ιράκ. Η 1η αμερικανική ταξιαρχία αναχωρεί από το Ιράκ, με προορισμό τα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ, παρατηρήθηκαν την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, να αναγείρουν πύργους επιτήρησης και στρατόπεδα στα χωριά της Ιορδανίας Albaej, Zubaydiah και al-al-Nahdah Houshah, καθώς και κοντά στο φράγμα Sarham στον ποταμό Yarmoukh ο οποίος, διασχίζει τα διεθνή σύνορα μεταξύ της Συρίας και της Ιορδανίας.

Οι γείτονες της Συρίας έχουν λάβει προληπτικά μέτρα εναντίον αυτής της “απειλής” του Μπασάρ-αλ-Άσαντ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποίαν, οι αμερικανικές “μπότες” τοποθετούνται σε έδαφος ακριβώς απέναντι από τον στρατό του Μπασάρ-αλ-Άσαντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, την Δευτέρα, ενέκρινε τη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στην Ιορδανία, μέσω των κοινών συνόρων τους. Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα ήταν επομένως σε θέση να δηλώσει μετά τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, κ. Νούρι αλ Μαλίκι :

«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι όταν Σύροι πολίτες σκοτώνονται ή αδυνατούν να εκφραστούν, αυτό είναι ένα μεγάλο “πρόβλημα”.

Η Τουρκία, ενώ δεν επιδιώκει, όπως προσπαθεί ανεπιτυχώς να “πείσει” την διεθνή κοινότητα, την συγκεκριμένη δράση, παρ’όλα αυτά ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να μελετήσουν, μια σειρά από τρόπους για την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία, κάτι αντίστοιχο με την Λιβύη, η οποία, θα μπορούσε να βοηθήσει ενδεχομένως την κατάσταση και τις εύκολες απειλές, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Είναι σαφές τι, αν μη τι άλλο, θα γίνει», συνέχισε δηλώνοντας ο αξιωματούχος.

Η αίτηση της Τουρκίας, για πρώτη φορά αναφέρθηκε από τον τηλέγραφο, στο οποίο περιγράφεται, ως ένα αίτημα για ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης."

Η Telegraph, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ, λέγοντας ότι, το αίτημα προκάλεσε στην αρχή, στα μέλη της συμμαχίας, μεγάλη έκπληξη, αλλά τώρα λαμβάνονται στις πρωτεύουσες των ομόρων χωρών, ως μέτρα “εξ επαχθούς αιτίας”.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός στον σχεδιασμό του, περιλαμβάνει ένα σενάριο, για επιβολή μιας "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" καθώς και την προστασία των τόπων, “χημικά και βιολογικά”, όπως το CNN ανέφερε προηγουμένως.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι, σε όλα τα σενάρια, θα ήταν δύσκολο να υιοθετήσουν την συμμετοχή μεγάλου αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων και τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει και να ολοκληρώσει μέχρι το 2018, το project του αγωγού Trans-Anatolian (ΤΑΝΑΡ) με το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είναι ευθέως ανταγωνιστικός προς τον αγωγό South Stream, προκάλεσε την "μήνι" της Μόσχας.
Η οποία πλέον, αντιδρά τελείως διαφορετικά, από την περίοδο 2008-2009, οταν οι Αζέροι χρησιμοποιούντο από τις ΗΠΑ, και τον απίθανο υφυπουργό Ενέργειας, κ. Ματ Μπράϊζα και έκαναν "παιχνίδι" στην περιοχή.

Περίοδο έντονης κρίσης εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές, ότι εισέρχονται οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας σε όλους τους τομείς.

Μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού/αναγνωριστικού RF-4E από συστήματα τα οποία κατά πάσα πιθανότατα χειρίζονταν Ρώσοι χειριστές και την έντονη λογομαχία, κατά την οποίαν φημολογείται, ότι είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν, για την συνολική διαχείριση του θέματος της Συρίας από την Άγκυρα, τώρα εμφανίζονται και προβλήματα στο ενεργειακό πεδίο.

Η ανακοίνωση της GAZPROM τα λέει όλα : "Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της ρωσικής εταιρείας, αλλά η Gazprom έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος προμηθευτής σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.

Εαν γίνουν ενέργειες που θίγουν τα συμφέροντά μας θα πράξουμε κι εμείς αναλόγως", είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Πρέπει να επισημάνω ότι, η Ρωσία επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρο το Αζερμπαϊτζάν και να αγοράσει τα σημαντικότερα ενεργειακά πεδία, στερώντας κατ`αυτόν τον τρόπο, την ΕΕ από εναλλακτικές λύσεις.

Με αντίστοιχο τρόπο, ναυάγησε η κατασκευή των αγωγών Nabbuco και ΙΤGI, καθώς απλά δεν επαρκούν τα υπάρχοντα πεδία, όπως αυτά του Σαχ Ντενίζ για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της διψασμένης Ευρώπης.

Από την Μόσχα μεταδίδεται ότι η συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν έγινε μέσα σε βαρύ κλίμα, κατά την οποίαν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, εξέφρασε μεν τη λύπη του για το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός, αλλά έθεσε ευθέως ζήτημα "σεβασμού της κυριαρχίας της Συρίας", και ότι "Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν "λύσεις" οι οποίες θα παραβιάζουν την βούληση του συριακού λαού" και ο νοών νοήτω!!!

Μιλώντας την Τρίτη στην Άγκυρα, ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η χώρα του, δεν είναι ένας επιτιθέμενος, αλλά θα απαντήσει ευθέως στις απειλές.

«Εκφράζω αυτό σε κάθε ευκαιρία(!), ποτέ δεν έχουμε τα μάτια μας στα εδάφη οποιασδήποτε χώρας, δεν δείχνουμε εχθρική στάση εναντίον οποιασδήποτε χώρας, οι οποίες βέβαια, δεν απειλούν την ασφάλεια της χώρας μου», είπε σε παρατηρήσεις του, οι οποίες, μεταδόθηκε στο CNN Turk.

Είναι προφανές ότι η Ελληνική διπλωματία θα “εκμεταλλευτεί” αυτήν την δήλωση του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς ποτέ δεν διστάσαμε να απαντήσουμε, με τον πιο σκληρό τρόπο και θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο, με όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις μας, καθώς και με τη δύναμη και την έμπνευση την οποίαν, παίρνουμε από την ιστορία μας, από τις εχθρικές συμπεριφορές, τις επιθέσεις και τις απειλές εναντίον μας" συνέχισε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, κ.Τζιχάντ Makdissi, δήλωσε ότι το Τουρκικό αεροπλάνο RF-4E καταρρίφθηκε σε εναέριο χώρο της Συρίας, αμφισβητώντας τούς ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι το κατέρριψαν πάνω από τα διεθνή ύδατα, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά τον οποίο, διολίσθησε στόν εναέριο χώρο της Συρίας από “λάθος”.

"Αυτό που συνέβη ήταν μια ωμή παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας. Ακόμη και η Τουρκία, λέει ότι η συριακή κυριαρχία έχει παραβιαστεί. Ανεξάρτητα από το αν ήταν μια "εκπαιδευτική" αποστολή, ή μια "αναγνωριστική" αποστολή, ήταν μια παραβίαση, είπε ο κ. Makdissi.

Η Ουάσινγκτον σήμερα “αδειάζει” την Άγκυρα στο θέμα της κατάρριψης του RF 4E, υποστηρίζοντας ότι, αυτό καταρρίφθηκε εντός του εναέριου χώρου της Συρίας από αντιαεροπορικά πυροβόλα.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, βγάζουν ψεύτες τους Τούρκους, οι οποίοι επέμεναν, ότι το RF-4E καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο.

Οι αμερικανικές απόψεις περί του γεγονότος, δημοσιεύονται στη Wall Street Journal.

“Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο”, λέει αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επισημαίνει, ότι η κατάρριψή του από αντιαεροπορικά πυροβόλα δείχνει ότι “αυτό πετούσε χαμηλά εντός του εναέριου χώρου της Συρίας”.

Αλλαξε κάτι, προχώρησαν οι διπλωματικές προσπάθειες, θα το δούμε στο άμεσο μέλλον, διότι το "άδειασμα" της Τουρκίας είναι "χαστούκι" αρκούντως ηχηρό.

Στην Τουρκία, το Κόμμα “Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2002, ξεκίνησε με μια εξωτερική πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες."

Αυτό οδήγησε σε μια "γόνιμη προσέγγιση" Τουρκίας-Συρίας, ο Ερντογάν και ο Ασαντ έγιναν φίλοι, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκε, και τα σύνορα άνοιξαν για ταξίδια χωρίς βίζα.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι δύο χώρες έμοιαζαν να αποτελούν τον πυρήνα της Ενωσης των κρατών της Μέσης Ανατολής, μιας Ένωσης, η οποία, διαμορφώθηκε μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά αυτός ο μήνας του μέλιτος, έφτασε σε ένα άδοξο τέλος με την αραβική άνοιξη να επεκτείνεται σε όλη την περιοχή.

Ωστόσο, ενώ αυτό (η Αραβική άνοιξη), μένει να αποδειχθεί ώς ένα νικηφόρο "παιχνίδι" στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, στην Συρία αποδεικνύεται ότι είναι μια πιο σκληρή υπόθεση.
Η Αραβική άνοιξη τελικά ποια σχέδια εξυπηρετεί, των λαών της περιοχής ή των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν τούς υδρογονάνθρακες της περιοχής ;;;

Οι Ρωσικές και κινέζικες εταιρίες ανταγωνίζονται ευθέως τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός συμφερόντων, έχει λάβει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις. Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, καθώς και η συγκυρία του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, «οξύνουν τις αντιπαραθέσεις» των διεκδικητών της αποκλειστικής επικράτησης στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την «ισορροπία του τρόμου».

Η Μόσχα δεν επιδιώκει προς το παρόν, μια πολεμική αναμέτρηση με την Δύση, και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τα οικονομικά και πολεμικά μέσα, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας τέτοιας αναμέτρησης, σήμερα.

Επομένως είναι πιό εύκολη μία διπλωματική "λύση" του προβλήματος της "μοιρασιάς" των λάφυρων, της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της περιοχής της Ν.Α. Μεσογείου.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης της Γενεύης στην Ελβετία, των ενδιαφερομένων, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς τύπου, αυτή την περίοδο, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για την αποστολή υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων στα παράλια της Συρίας.

Οι χρυσοθήρες υπάρχουν και στην εποχή μας. Μόνο που σήμερα είναι, εκτός τών άλλων, τεράστιοι οικονομικοί οργανισμοί και εφαρμόζουν πολιτικές ελέγχου τών πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, αδιαφορώντας για τούς “λαούς”, τίς “κοινωνίες”, την καθημερινή μάχη του ανθρώπου για την επιβίωση.

Δυστυχώς η Ιστορία μάς θυμίζει την σκληρότητα του ανθρώπου όταν πρόκειται για το “κέρδος”, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Εάν ο έλεγχος της περιοχής από τα μεγάλα “συμφέροντα” γίνει αναίμακτα και με τον “ενδεικνυόμενο” διπλωματικό τρόπο, θα αποφύγει η ανθρωπότητα έναν πόλεμο για τον οποίο θα ντρέπεται στο μέλλον, διότι μπορούσε να τον αποφύγει και δεν το έπραξε.

Για όλα αυτά, κάποιος επιτέλους πρέπει να το πει δυνατά στον "πειρατή της Μεσογείου", Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Πρέπει να του πει ότι με την Συρία, δεν θα ξεμπλέξει εύκολα! Βλέπετε, ο Πούτιν, καθημερινά του στέλνει μηνύματα που λένε:

"Mr Erdogan, are you ... Syrious" ?
πηγη