Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ(COCA COLA) ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Τώρα που άνοιξε ο δρόμος ψάχνουν τρόπο να τα ‘’αξιοποιήσουν’’ όλα
Η λεηλασία των ζωών μας  από το κράτος και το κεφάλαιο εντείνεται ολοένα και περισσότερο  .Στο πλαίσιο αυτό κατασπαραράζουν κάθε  ψήγμα παιδείας που απέμενε . Απώτερος  σκοπός  είναι η απόλυτη ταύτιση της εκπαίδευσης  με την αγορά...
εργασίας και συνεπώς με τις προσταγές του κεφαλαίου(άρα προφανώς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων). Η εκμετάλλευση της εργασίας μας  τώρα πια ,θεσμοθετημένα θα ξεκινά και θα δρομολογείται με την είσοδο στα ΑΕΙ-και αν βρούνε ζουμί και στα ΤΕΙ-.



Ενδεικτικό των παραπάνω είναι η έρευνα που διεξήγαγε η Coca Cola προκειμένου να βρει με ποιον ακριβώς τρόπο θα εισβάλει στην τριτοβάθμια τώρα που και νομικά αυτό  προβλέπεται.


Τις προάλλες λοιπόν διεξήχθει  στα γραφεία της Coca Cola  η παραπάνω «έρευνα» για τα πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλονίκης.Οι ερωτηθέντες  καλλούνταν να απαντήσουν μπροστά σε μια ομάδα ταγμένων  στην πολυεθνική που τους εκμεταλλεύεται.Και όταν λέμε ταγμένων εννοούμε ότι θεωρούν το συμφέρον και το κέρδος της εταιρίας κάτι παραπάνω από επιδίωξή τους, μάλλον σκοπό της ζωής τους(ανησυχητικό),μέχρι φυσικά να απολυθούν και να αντικατασταθούν από πιο αποτελεσματικούς.Οι ερωτήσεις που τείθονταν ήταν : «Τι πιστεύεται ότι θα έπρεπε να αλλάξει στο πανεπιστήμιο;» , «Τι προβλήματα εντοπίζετε στη λειτουργία του;» ,  «Πώς βρίσκετε τους καθηγητές σας,αξιολογούνται;» , «Τι θα μπορούσε να κάνει η Coca Cola για να βελτιώσει το πανεπιστήμιο;» , «Η έρευνα που διεξάγεται,αν διεξάγεται ,είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες της αγοράς;» «Θα σας ενδιέφερε να διοργανώνονται  συνέδρια με χορηγούς επιχειρήσεις;» «θα είχε νόημα να κάνατε τη δπλωματική σας,εργασίες κατά τις σπουδές σας ,το μεταπτυχιακό σας μ’ένα πρόγραμμα που μια επιχείρηση θα το χρηματοδοτεί και θα την εξυπηρετεί στις ανάγκες της; Π.χ. εργασία για το πώς τα ψυγεία της Coca Cola θα εκπέμπουν λιγότερο CO₂» και άλλα τέτοια ωραία.Όλα αυτά γίναν με τη μορφή συζήτησης κι όχι συμπλήρωσης ερωτηματολογίου προκειμένου οι φοιτητές να αφεθούν και να βγάλουν τα «κριτικά» εχώψυχά τους.Οι super μάνατζερς που θέτουν τα ερωτήματα γρήγορα καταλήγουν σε συμπεράσματα του τύπου «Πω πω,χάος κάποιος σαν κι εμάς πρέπει να βοηθήσει. Αλλά τι να κάνεις;Άμα πας να εξοπλίσεις ,ας πούμε το γυμναστήριο,θα μπούνε τίποτα αναρχικοί να το καταστρέψουν. Εντάξει δε θα λύσουμε και το ζήτημα των υποδομών θα μπορούμε όμως να επιλέγουμε απ’ευθείας φοιτητές που μας κάνουν και να συνεργαζόμαστε μαζί τους.Α! και το γραφείο διασύνδεσης πρέπει να ενισχυθεί,να αλλάξει μορφή,να επικεντρωθούμε σ’αυτό να πάει σ’όλες τις σχολές...κοκ»


Η καλοσύνη τους όμως δεν τελειώνει εδώ.Η κεντρική ιδέα τους είναι ότι  «Τώρα πια οι κερδοφόρες επιχειρήσεις πρέπει να επενδύουν στην κοινωνία έτσι ώστε να λαμβάνουν από αυτή.Σε χώρες όπως η Ελλάδα μπορούμε να επενδύσουμε σε σχέση με την οικονομική κρίση και την εκπαίδευση που τώρα αλλάζει,αλλού σε σχέση με το περιβάλλον.» Μάθαμε ,λοιπόν και για το νέο πράσινο και αγαπισιάρικο προφίλ του καπιταλισμού.Δεν είναι τυχαίες ,λοιπόν, οι τεράστιες  επενδύσεις της Coca cola στην Αφρική...


Δε θα εμβαθύνω σε ανάλυση των ερωτημάτων που τέθηκαν από την πολυεθνική,άλλωστε πολλές συλλογικότητες έχουν πάρει και έχουν κάνει το νέο νόμο φύλλο και φτερό!


Υ.Γ.:Ούτε να εκπλαγούμε ούτε να μείνουμε απαθείς αν κάποια μέρα,σύντομα,δούμε ένα λεωφοριάκι με το λογότυπο τους να μας μεταφέρει ‘’ανιδοτελώς’’ ,για ‘’διευκόλυνση’’ και για ‘’το καλό μας’’ στο πανεπιστήμιο.





Υ.Γ₂ :Χαρακτηριστικό ότι κανείς από τους ερωτηθέντες δε δοκίμασε τα προιόντα-καρκίνους της Coca Cola (βλέπε Fanda,Coca Cola κλπ)


Eπίσης όλοι θυμόμαστε τις απεργίες των εργαζομένων για το κλείσιμο των εργοστασίων https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1382202




Η Coca-Cola εχει χωθει ηδη στα σχολεια της Θεσσαλονικης


http://www.alfavita.gr/artro.php?id=66689


http://antarsya.gr/node/647
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1412407
ΠΡΕΖΑ TV

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είναι καλο να μπουν επιχειρήσεις στα πενπιστήμια.πρεπι να αναβαθμιστουν τα πανεπιστήμια τελοσπαντων στην ελλαδα και απο θέμα υποδομων αλλα και ερευνας.τα πανεπιστημια του εξωτερικου δηλαδη που κανουν συνεργασιες με εταιρειες δεν κάνουν καλα δλδ?.εκμετάλεευση δεν θα το έλεγα αφου επωφελείται και το κεφάλαιο και ο σπουδαστής αφου αποκτάει γνώσεις και επεκτείνει τους οριζοντές του και μπορεί να βρεί και μια καλή θέση στην αντίστοιχη εταρεία.ετσι λειτουργει το lobby δεν μπορουμε να κάνουμε τιποτα.μετα τις σπουδες πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με γνώσεις που αφορούν το επάγγελαμ που θα ακολουθήσουμε.άλλοι συνεχίζουν για Phd.καθαρα ακαδημαικά.
δεν ειμαστε σουηδια.κρατικα ειναι και εκει δωρεαν είναι αλλα ίσως επενδυουν πιο πολυ στην παιδεία καλύτερη διαχείριση χρηματών στην ελλαδα τιποτα απο τα δυο.αφου δεν γίνεται εξορθολογισμένη χρήση των οικονομικων στα πανεπιστημια για καλυτερα εργαστηρια και πιο πολλες συνεργασιες χρηματοδοτησεις για ερευνα εε τοτε τι να κανουμε.αναγκαστικα χρειαζομαστε τις επιχειρήσεις.
μια χώρα που δημιουργησε τον πολιτισμο,την γνωση και όλα αυτα γιατι να είμαστε τοσο πισω στην ερευνα στην εξελιξη στις επενδυσεις?δεν ειναι και ολα καλα τα πανεπιστημια του εξωτερικου.ειναι χειρότερα και απο καποια τει δικα μας.(πολυ χειρότερα.)δεν λέω οτι δεν έχουμε σοβαρους επιστήμονες και σχολές πολυτεχνικες πολυ καλες και αναγνωρισμένες απλα πρεπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοι.δεν μπορει απο τα ιδωτικα κολλεγια να βρισκουν πιο ευκολα δουλεια απο οτι τα δημοσια.τα ιδιωτικα δεν εχουν και το τρελλο ακαδημαικο επιπεδο με τα δημοσια πανεπιστημια αλλα ενδιαφερονται πιο πολυ για την επαγγελμτικη εξελιξη του φοιτητη τους(business career fairs,βοηθεια με το βιογραφικό).
το βασικο ειναι να φυγουν τα κομματα.οχι αλλους πτυχιουχους με γνωσεις δημοσιου..!@μην καλλιεργουμε αυτη την πεποίθηση.ολα χαλαρα και ετσι και λιγο απο ολα.και βυσμα και ολα τα σχετικα.οι καλοι δεν χανονται.ισεσ ευκαιρειες για ολους με πιο σωστη αναδιαμορφωμενη και συγχρονη παιδεια.