Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Μίκης Θεοδωράκης και Ζακ-Υβ Κουστώ


Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζακ-Υβ Κουστώ στο κατάστρωμα του Καλυψώ, πάνω από το ναυάγιο του Βρετανικού -το αδελφάκι του Τιτανικού- το 1976. Αυτή η φωτογραφία-θησαυρός είναι από τη...
συλλογή του κ Πέτρου Νικολαΐδη «Treasures of the Aegean» που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Αξία, 10-12 Αυγούστου, στο Χαλκί της Νάξου.

Σκέφτηκα να γράψω ένα κείμενο για αυτή τη φωτογραφία αλλά μάλλον δεν χρειάζεται. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι νέος, δυνατός και όμορφος σε αυτή τη φωτογραφία, ο Ζακ-Υβ Κουστώ -πιο Έλληνας από τους Έλληνες- τον ακούει με προσοχή και το Αιγαίο θα ήταν πολύ χαρούμενο εκείνη την ημέρα από αυτή τη μοναδική συνεύρεση.

Ο αγαπημένος Πιέρ-Υβ Κουστώ μάλλον δεν έχει δει ποτέ αυτή τη φωτογραφία του πατέρα του με τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Πέτρος Νικολαΐδης, ο Alexander Reichardt και εγώ του την αφιερώνουμε. Και περιμένουμε με αγωνία να δούμε ξανά το Καλυψώ στη Μεσόγειο και στις θάλασσες της Ελλάδας που ο Πιέρ αγαπά όσο και ο πατέρας του.

pitsirikos

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΥΣΤΩ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κουστώ είχε και την σκοτεινή πλευρά του. Ο συμπατριώτης και βιογράφος του, Μπερνάρ Βιολέ, υποστήριξε πως ο Κουστώ δεν είχε τις οικολογικές ευαισθησίες που πίστευαν όλοι, αλλά συχνά κακομεταχειριζόταν τα ζώα για τις ανάγκες των ντοκιμαντέρ του. Ανέφερε επίσης πως δούλευε για το Γαλλικό Ναυτικό και πως παρείχε καταδυτικό εξοπλισμό στους κομάντος που ανατίναξαν το πλοίο της Greenpeace στη Νέα Ζηλανδία, με θύμα τον φωτογράφο Φερνάντο Περέιρα. Ακόμη έκανε λόγο για την επιλογή του Κουστώ να προβάλει το πρώτο του ντοκιμαντέρ, «σε 18 μέτρα βάθος», στα 1943, σε μια αίθουσα γεμάτη από αξιωματικούς του Τρίτου Ράιχ, και παρ’ όλα αυτά η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε αργότερα για την αντιστασιακή του δράση.

Τόσο ο Κουστώ, όσο και ο Μπάλαρντ, εξυπηρετούσαν τις μυστικές υπηρεσίες και αναλάμβαναν ειδικές αποστολές για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού των χωρών τους. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των ξένων δυνάμεων, και ειδικά των αμερικανών, για το ορυκτό μας πλούτο, και ιδιαίτερα για τα πετρέλαια που υπάρχουν στο Αιγαίο. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι το ένα σκέλος.

Σε διάφορα φόρα του διαδικτύου συναντούμε αναφορές για τον σκοτεινό ρόλο των Κουστώ και Φαλκώ, και συγκεκριμένα γίνεται λόγος πως ο Κουστώ είχε ποντίσει Φοινικικούς αμφορείς στον βυθό της Πύλου (Ναυαρίνο), ώστε σε μεταγενέστερες έρευνες, όπως αυτές που έκανε ο Φαλκώ στα 1998, να ανασυρθούν και έτσι να «αποδειχτεί» πως στην Πύλο δεν ζούσαν Έλληνες, αλλά Φοίνικες εβραίοι. Επίσης γίνεται λόγος για την πόντιση από τον Κουστώ διαφόρων πλακών με σημιτικές επιγραφές στα παράλια της Κρήτης.

Πάντως το ειδικό ενδιαφέρον των Κουστώ και Μπάλαρντ για την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο. Μην ξεχνάτε το ενδιαφέρον αμερικανών και εβραίων για την Κρήτη, η οποία θέλουν να γίνει ανεξάρτητη χώρα και να παραχαράξουν την ιστορία της περνώντας την άποψη πως οι πρώτοι Κρήτες ήταν εβραίοι. Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν για κάποιους ως συνωμοσιολογικά σενάρια, και πιθανό να το έβλεπα και εγώ έτσι, αν δεν διάβαζα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», της 22/06/2009, με τίτλο: «Εμφάνισαν τους Μινωίτες ως απογόνους Εβραίων».

πληροφορίες από

Γιάννη Χ. Μπαϊμπάκης
Η παραχάραξη της ιστορίας