Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Συναγερμός στην Αθήνα, έρχεται η Τρόικα, φέρνει νέα μέτρα


Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τη χώρα μας αναμένονται την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Tρόικα προκειμένου να συντάξουν την κρίσιμη έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία. Το βαρύ κλίμα δημιούργησε τόσο η ανακοίνωση της Ευρωπαικής Κεντρικής...
Τράπεζας ότι παύει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες όσο και η δήλωση του ΔΝΤ ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στους ώμους του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχει εναποθέσει η κυβέρνηση το καθήκον να εξευρεθεί τρόπος να μειωθούν οι σπατάλες στο δημόσιο προκειμένου να μη ζητηθούν από την Τρόικα νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Με δήλωσή του στα Νέα σήμερα ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει ότι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει μαχαίρι «στο βαθύ και αναποτελεσματικό κράτος» προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους δανειστές μας ότι η Ελλάδα έχει την πρόθεση να μειώσει το έλλειμμα στον φετινό Προϋπολογισμό αλλά και το χρέος στο 120% ως το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί.
Στο στόχαστρο του κ. Στουρνάρα βρίσκονται :
  1. Οι συντάξεις μαιμού που αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα σπατάλης. Η μια στις 10 συντάξεις είτε είναι μαιμού είτε δεν φορολογείται. Στα ασφαλιστικά ταμεία μηχανικών, δικηγόρων και γιατρών η έρευνα απέδειξε ότι το 10% των συνταξιούχων είτε λαμβάνουν συντάξεις που δεν δικαιούνται είτε υποβάλλουν μικρότερες δηλώσεις είτε δεν υποβάλλουν καθόλου φορολογική δήλωση
  2. Σπατάλες στον τομέα Υγείας όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει μαχαίρι έχοντας στο συρτάρι της προτάσεις για αυτοχρηματοδότηση αλλά και ορθολογικότερη λειτουργία του ΕΣΥ.
  3. Υποκατάσταση του δημόσιου τομέα από τον ιδιωτικό, σε υπηρεσίες όπως τα ΚΤΕΟ, οι εφορίες και οι πολεοδομίες μέρος των οποίων θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
  4. Εφαρμογή από το 2013 του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα σημάνει την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται ωστόσο και η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 6 δις ευρώ. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται :
  1. Η επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ τον χρόνο στις δαπάνες υγείας που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την εξοικονόμηση 182 εκατομμύρια ευρώ
  2. Πλαφόν στις κύριες συντάξεις με τον πήχυ να τίθεται στο ευνοικότερο για τους συνταξιούχους σενάριο στα 3.000 ευρώ μεικτά και στο χειρότερο στα 1.800 ευρώ, μέτρο που θα αποδώσει ως 3 δις ευρώ
  3. Οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 5% ως 10% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης
  4. Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης
  5. Περικοπή των διπλών συντάξεων καθώς και περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις για οργανές, ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών.
  6. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, μειώσεις στο έκτακτο προσωπικό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές, πληρωμή του 50% του μισθού των κληρικών από την Εκκλησία, μείωση των επιχορηγήσεων προς του ΟΤΑ και τα πολιτικά κόμματα κλπ.

Το βαρύ κλίμα πυροδότησε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα δεν θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος της και ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον διαχειρίσιμη. Το περιοδικό αναφέρει, επίσης, ότι αν δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τους στόχους της θα πρέπει να λάβει επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισ. ευρώ, πράγμα που πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να κάνουν.
πηγη