Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Αυξάνονται οι άποροι στα νησιά…


Εντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η διαρκής αύξηση των απόρων στα νησιά των…

Βορείων Σποράδων συνεπεία της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει πλέον την καθημερινή πραγματικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας. Οι εθελοντικές ομάδες και οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στα…

νησιά, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες κοινωνικές αλληλεγγύης σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία και τις κατά τόπους υπηρεσίες των Δήμων. Το πρόβλημα δείχνει να διογκώνεται σταδιακά, εντείνοντας, κατ’ επέκταση, τις προσπάθειες που αναπτύσσονται προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Το χαριστικό παζάρι και οι κουμπαράδες αλληλεγγύης που έχει θεσπίσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Δύο Αλέξανδροι» της Σκιάθου, ειδικότερα, αποτελούν δύο, από τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται επί νησιωτικού εδάφους. Οι νησιωτικές περιοχές που κάποτε συγκαταλέγονταν στις προνομιούχες, από οικονομικής άποψης, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με μια σειρά προβλημάτων, τα οποία αγγίζουν, όπως είναι φυσικό, τον τοπικό πληθυσμό. «Στο χαριστικό παζάρι μπορεί να προσφέρει κανείς διάφορα είδη, τα οποία προσφέρονται σε όσους έχουν ανάγκη» αναφέρει η Κατερίνα Κουρκούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου «Δύο Αλέξανδροι».
Οι κουμπαράδες, αντίστοιχα, έχουν τοποθετηθεί σε τραπεζικά καταστήματα και μάρκετ της Σκιάθου και έχουν επίσης ως στόχο την οικονομική βοήθεια όσων έχουν ανάγκη, ενώ η συγκινητική ανταπόκριση του τοπικού πληθυσμού, μαρτυρά τα έντονα συναισθήματα αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί. «Ως Σύλλογος έχουμε καταρτίσει κατάλογο με τις περιπτώσεις των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη για βοήθεια, παίρνοντας στοιχεία από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και την Εκκλησία, αλλά διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των συντοπιτών μας που έχουν ανάγκη» επισημαίνει η κ. Κουρκούμπα. Όπως προσθέτει παράλληλα η ίδια «γνωρίζουμε αρκετές περιπτώσεις και από προσωπική εμπειρία, διότι η τοπική κοινωνία είναι μικρή και λίγο ως πολύ έχουμε εικόνα της κατάστασης που επικρατεί».
Δεκάδες οικογένειες αλλά και μοναχικά άτομα έχουν βοηθηθεί με χρήματα αλλά και διάφορα είδη, ρουχισμό και τρόφιμα. Αναλύοντας τον μακροσκελή, πλέον, κατάλογο των περιπτώσεων που χρίζουν οικονομικής στήριξης, η κ. Κουρκούμπα αναφέρει ότι πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν οικογενειακά προβλήματα, είτε είναι διαζευγμένοι, είτε μονογονεϊκές οικογένειες, είτε άνεργοι, είτε ηλικιωμένοι, καθώς και άνθρωποι οι οποίοι είναι ασθενείς και ως εκ τούτου δεν έχουν εκ των πραγμάτων την δυνατότητα να εργαστούν.
Οι «Δύο Αλέξανδροι» δεν σταματούν να συγκεντρώνουν χρήματα και διάφορα είδη για όσους τα έχουν ανάγκη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ενδύματα που συγκεντρώνονται στο χαριστικό παζάρι, προσφέρονται με διακριτικότητα σε όσους τα έχουν ανάγκη, για ευνόητους λόγους. «Ορισμένοι μας ενημερώνουν με έμμεσο τρόπο για τα είδη που χρειάζονται και τα μεταφέρουμε εμείς στα σπίτια τους, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτό από τον περίγυρό τους» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου.
Συγκινητική είναι επίσης η αποδοχή κάθε αλληλέγγυας εθελοντικής πρωτοβουλίας από τους έχοντες ανάγκη. «Μας υποδέχονται με δάκρυα πολλές φορές και μας λένε «με σώσατε» με τα 50 ή 100 ευρώ που τους προσφέρουμε κι αυτό το γεγονός μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση» τονίζει η κ. Κουρκούμπα. Εξίσου συγκλονιστικό είναι, τέλος, το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις επιστρατεύεται η βοήθεια περιοίκων και συγγενών, προκειμένου να συντηρηθούν τα νεότερα μέλη άπορων οικογενειών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η κρίση και η οικονομική στενότητα που δημιουργεί ποικίλες δυσκολίες, εντείνει ταυτόχρονα την θεμελιώδη έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ταχυδρόμος
olympia.gr