Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΑΠΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (βίντεο)


Ένα οδοιπορικό στη Σητεία, και συγκεκριμένα στο χωριό Σίτανος, αποκαλύπτει στην πράξη την εικόνα ενός κρητικού χωριού που «αναπτύχθηκε» μέσα από τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Τηλεόραση από τους Πολίτες συναντά τους κατοίκους της Σιτάνου και συζητά μαζί τους για τη σημερινή κατάσταση του τόπου...



Οι κάτοικοι μιλούν για τα οφέλη που αρχικά πίστεψαν οτι θα αποκόμιζαν, όπως τις νέες θέσεις εργασίας και τη μείωση ή κατάργηση του τιμολογίου της ΔΕΗ. Για το ποια ανταλλάγματα τελικά ήρθαν από την Πράσινη Ενέργεια στο χωριό τους και το πόσο επηρεάστηκε η ζωή τους μέσα σε μερικούς μήνες. Ακόμα, για το μέγεθος των σημερινών επενδύσεων και το πώς προσεγγίστηκαν οι ίδιοι προκειμένου να διαθέσουν τη γη τους προς "αξιοποίηση", πουλώντας την σε εξευτελιστικές τιμές.

Την ίδια ώρα όμως, οι τοπικοί φορείς φαίνεται να πείθονται για την ανταποδοτικότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ΑΠΕ που σχεδιάζονται όχι μόνο στην περιοχή της Σητείας, αλλά σε ολόκληρο το νησί. Έτσι η Σίτανος, άλλοτε ιστορικό χωριό στο ιδιόμορφο τοπίο του «οροπεδίου των βράχων» κοντά στο Καρύδι, με το εντυπωσιακό σπήλαιο Όξω Λατσίδι στα βορειοδυτικά του και περικυκλωμένο από σημαντικά μνημεία-σταθμούς για την τοπική ιστορία, σήμερα αποτελεί μικρογραφία της αντίληψης των εταιρειών και των τοπικών φορέων για τη μελλοντική έννοια της ανάπτυξης της υπαίθρου…
Ωστόσο, οι κάτοικοι της Κρήτης αντιδρούν πλέον στην αλόγιστη και μη αναστρέψιμη καταστροφή μεγάλων εκτάσεων του νησιού και μάλιστα χωρίς σημαντικά ανταλλάγματα για τις τοπικές κοινω

Παραγωγή: Απρίλιος 2012
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης, Νεκταρία Μαυρουδή
Πανοραμική φωτογραφία: Νίκος Περάκης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης
πηγη


5 σχόλια:

bill είπε...

απο το ρεπορταζ καταλαβα οτι τους χαλασαν τα 600 ευρω το στρεμμα και οχι το οτι ζουν μεσα στα πανελ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι έτσι ακριβώς bill.
Τα χωράφια τα πούλησαν χωρίς να γνωρίζουν ότι θα φτιαχτούν ΦΒ.
Είναι άλλο να πουλάς γη και να χτίζονται σπίτια ή να καλλιεργείται και άλλο να γίνεται πχ ένα εργοστάσιο.
Ζω στο νομό Λασιθίου και γνωρίζω ότι υπάρχουν απόψεις που καλύπτουν όλο το φάσμα.
Από αυτούς που αρνούνται να πουλήσουν για οποιαδήποτε χρήση μέχρι αυτούς που θα πουλούσαν και το σπίτι τους αν η τιμή είναι καλή και χωρίς να τους νοιάζει τι θα γίνει.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της ανάπτυξης με τις ΒΑΠΕ.
Δεν είναι ανάπτυξη αυτή, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι ανταγωνιστική - καταστροφική για τον τουρισμό που στην ουσία είναι η "βαριά βιομηχανία" της περιοχής που φέρνει έσοδα σε όλους.
Το μόνο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και βέβαια τα υπερκέρδη των "επενδυτών".

Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να εγκατασταθούν μικρές μονάδες ΑΠΕ και όχι ΒΑΠΕ και μάλιστα μόνο τόσες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού.Όμως η πρόθεση τους είναι να κάνουν την Κρήτη πρίζα της Ευρώπης έστω και αν αυτό τη μετατρέψει σε κρανίου ή μάλλον "καθρέπτη" τόπο.

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή η αξία ενός αντικειμένου αλλάζει με την χρήση του;;;
Μα είμαστε με τα καλά μας; (για να σας προλάβω δεν τρώω από τους ΦΒδες, απλά οικονομολόγος είμαι.)
όπως όλα, έτσι και οι ΑΠΕ έχουν τα όρια τους. Δεν πλουτίζει η κοινωνία, ας μην γελιόμαστε... όπως δεν πλουτίζει η κοινωνία από την ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, κλπ.
Απλά οι ΑΠΕ έχουν μια πολύ συγκεκριμένη χρησιμότητα: τώρα που το πετρέλαιο είναι στα ύψη, είναι πολύ απλά καλό να έχουμε διαμοιρασμό των προμηθειών μας.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε οικονομολόγε δεν είναι ακριβώς όπως τα λες.
Ο bill είπε ότι μάλλον το τίμημα ήταν ο πρόβλημα. Μπορεί να είναι και έτσι.
Εσύ ρωτάς "δηλαδή η αξία ενός αντικειμένου αλλάζει με την χρήση του;;; "

Εσύ τι λες δεν αλλάζει ;;;

Πχ έχεις ένα χωράφι παραλιακά σε μια άγονη περιοχή.Μικρή αξία πώλησης προφανώς. Θα το πουλούσες ας πούμε 500 ευρώ το στρέμμα σε κάποιον για βοσκοτόπι αν είχες ανάγκη.
Έρχεται μια εταιρία και λέει ότι θα χτίσει ξενοδοχείο 5 αστέρων στην περιοχή .
Πόσο θα το πουλούσες ;;;

Αντίθετο παράδειγμα. Έχεις 10 στρέμματα μέσα στα οποία είναι και το σπίτι που μένεις το οποίο αξίζει 200.000. Έρχεται κάποιος και σου λέει αγοράζω τα 5 για 500 ευρώ το στρέμμα. Έχεις ανάγκη και πουλάς. Αν όμως γνώριζες ότι αυτός θα φτιάξει εργοστάσιο επεξεργασίας πχ δερμάτων (τρομερή μόλυνση) θα πουλούσες ; ή έστω, θα πουλούσες μόνο 500 το στρέμμα; αυτομάτως το σπίτι σου χάνει όλη του την αξία.

Προφανώς λοιπόν η τιμή της γης αλλάζει με την χρήση ή μάλλον την προοριζόμενη χρήση.
(αντικειμενικές αξίες κέντρου πόλης πχ σου λέει κάτι ;)

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου όμως ότι οι ΑΠΕ έχουν όρια, και αυτά είναι οι ΒΑΠΕ.

Από τις ΒΑΠΕ όχι μόνο δεν πλουτίζει η κοινωνία αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες ζημιώνεται.

Όταν η ΔΕΗ είναι αναγκασμένη να αγοράζει ακριβά ή θα πουλά ακριβά ή θα πέσει έξω. Άρα ένα μέρος από τα λεφτά που παίρνει ο Κοπελούζος θα μπορούσε να τα γλυτώσει ο κόσμος από το λιγνίτη πχ.
Αν παρήγαγε από ΑΠΕ η ΔΕΗ χωρίς το καπέλο τότε να το καταλάβω.

Ύστερα δεν γνωρίζω κατά πόσο ξέρεις ότι οι ΑΠΕ δεν σε απαλλάσσουν από την ανάγκη άλλων πηγών.
Τα εργοστάσια θα καίνε έτσι κι αλλιώς γιατί το σύστημα μπορεί να έχει μόνο μικρό ποσοστό εξάρτησης από ΑΠΕ. Καταλαβαίνει φαντάζομαι γιατί. Μια άπνοια ή μια συννεφιά και πάει το σύστημα.

Αν όμως μπορείς να διαθέσεις σε πολύ μεγάλο δίκτυο, τότε το μικρό ποσοστό είναι μεγάλο σε απόλυτες τιμές. Οπότε ;;; Καλώδιο και πώληση στην Ευρώπη. Αυτό είναι το σχέδιο.

Όφελος σε θέσεις εργασίας δεν υπάρχει κανένα. Τα συστήματα κατασκευάζονται στο εξωτερικό.
Οι απαιτούμενοι εργάτες για την αρχική εγκατάσταση είναι λίγοι,εξειδικευμένοι και μάλλον ξένοι. Συντήρηση ελάχιστη.
Καθαρή μπίζνα.
Δίνει δάνειο η τράπεζα (σε όποιον μπορεί να πάρει - κάτι από Λαυρεντιάδη θυμίζει το στόρυ) και μετά απλά κάνει γρήγορη και σταθερή απόσβεση που πληρώνει ο καταναλωτής ως καπέλο στην τιμή.

Το πρόβλημα στην Κρήτη είναι το εξής. Ο κόσμος δεν θέλει τις ΒΑΠΕ αλλά θέλουν να τον αναγκάσουν με το φαστ τρακ .
Δηλαδή με το ζόρι υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιουσίας του κλπ.

Προσωπικά είμαι υπερ των ΑΠΕ. Σε τέτοια έκταση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του δικτύου τοπικά.
Και αυτό μπορεί να γίνει με διάσπαρτες μικρές μονάδες που δεν υποβαθμίζουν και το περιβάλλον.