Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ Η «ΔΩΔΩΝΗ»!


ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ!

Η ιδιωτικοποίηση και στην πράξη ξεπούλημα της συνεταιριστικής εταιρείας «ΔΩΔΩΝΗ» , οδηγεί κτηνοτρόφους της Ηπείρου σε...
αδιέξοδο, καθώς ή θα πρέπει να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές που θα τους ορίσει η ξένη ή εγχώρια πολυεθνική που θα προβεί στην αγορά της «ΔΩΔΩΝΗ» είτε θα πρέπει να εγκαταλείψουν την δραστηριότητά τους.
Στον αέρα βρίσκεται και το μέλλον των εργαζόμενων στην εταιρεία οι οποίοι βρίσκονται τον τελευταίο καιρό επί ποδός ,πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις μαζί και με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.
Η «Δωδώνη» ιδρύθηκε το 1963 από την ΑΤΕ και έξι Ενώσεις Αγροτικών Συναιτερισμών της Ηπείρου, ενώ σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες τυριών με την ισχυρότερη και πλέον αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία στα προϊόντα φέτας στην Ελλάδα.
Εκτός από την ΑΤΕ μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας είναι η ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,90%, η ΕΑΣ Πρεβέζης με 2,40%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,60% και η ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας με 0,55%.
Η «ΔΩΔΩΝΗ» αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κερδοφόρα επιχείρηση. Εν μέσω κρίσης το 2011, παρουσίασε, αύξηση της κερδοφορίας της κατά 30,85%. Ο τζίρος της επιχείρησης έφτασε πέρσι τα 96,68 εκατ. ευρώ, έναντι 112,78 εκατ. ευρώ το 2010 (-14,28%). Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 3,31 εκατ. ευρώ, έναντι 2,53 εκατ. ευρώ το 2010. Εντός του 2011 η εταιρεία προχώρησε στην ολοκλήρωση της απορρόφησης της ζημιογόνου θυγατρικής «ΖΩ - ΔΩ» (ζωοτροφές), της οποίας και διεκόπη η εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα.
Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για το 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας, «Δωδώνη» με μόλις 5 τελικά «μνηστήρες», έναντι 15 αρχικά ενδιαφερόμενων εταιρειών (8 ξένων και 7 ελληνικών).
Από ελληνικής πλευράς προσφορές έχουν καταθέσει, τόσο ο όμιλος της Όλυμπος - Τυράς, όσο και οι ΕΑΣ, που αποτελούν μετόχους μειοψηφίας της «Δωδώνη». Η όλη διαδικασία «περιφρουρείται» από «πέπλο» εμπιστευτικότητας, καθώς όπως και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, έτσι και χθες, ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ζήτησαν να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα τους.



Άγνωστο παραμένει ποιες ξένες διεκδικήτριες βιομηχανίες εισήλθαν στην τελική φάση, καθώς αρχικά ενδιαφέρον είχαν δείξει η ολλανδική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Friesland - Campina, ο σκανδιναβικός συνεταιριστικός όμιλος Arla (μάλλον δεν έκανε δεσμευτική προσφορά), ο τουρκικός όμιλος Agro Farma, ο γαλλικός όμιλος Lactalis, η εμπορική εταιρεία Fantis, η Euphrates Inc και πιθανότατα ένας ακόμη γερμανο-αυστριακός όμιλος. Στις ελληνικές εταιρίες, που είχαν δηλώσει «παρών» στην αρχική φάση ήταν και ο όμιλος Ρέστη, η εταιρία Σίμος, η Ελαιουργική και η εισηγμένη γαλακτοβιομηχανία, «Κρι - Κρι».
Όσον αφορά στην «Όλυμπος - Τυράς», η διοίκηση του ομίλου αμφιταλαντεύτηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το εάν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά και τελικά την προηγούμενη Παρασκευή έλαβε την απόφαση να συνεχίσει στο διαγωνισμό.


ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ Ε.Α.Σ. ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΡΟΙΑ
Από την πλευρά τους, οι ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας - Φιλιππιάδας, κατέθεσαν προσφορά, την οποία παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες σε εκπροσώπους όλων των πολιτικών σχηματισμών, ζητώντας τη στήριξη τους.
Οι συνεταιριστές από την πλευρά τους, δίνοντας και πολιτικό «χρώμα» στην προσφορά τους, υπενθύμισαν όχι μόνο την ισχυρή μειοψηφική παρουσία τους, αλλά και τις σχέσεις της «Δωδώνης» με τους κτηνοτρόφους-παραγωγούς και την τοπική οικονομία της Ηπείρου.
Μάλιστα, οι συνεταιριστές ποντάρουν στο ότι μπορεί να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα και όχι κατ' ανάγκη η υψηλότερη προσφορά στο διαγωνισμό.
Οι ΕΑΣ ουσιαστικά θα ήθελαν να αγοράσουν σε κατώτερη της εμπορικής τιμής τις μετοχές της ΑΤΕ στη «Δωδώνη», με δάνειο που θα μπορούσαν να πάρουν και από την ίδια την τράπεζα, ενώ στη συνέχεια θα αναζητούσαν στρατηγικό επενδυτή, καθώς δεν έχουν αποκλείσει να συμφωνήσουν εν τέλει με κάποιον ιδιώτη και να συνεργαστούν.
«Αγκάθι» παραμένει και το ότι οι Ενώσεις προβάλλουν προς όλες τις κατευθύνσεις το γεγονός πως θα συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά το 7,7% εκ του ποσοστού της ΑΤΕ, το οποίο η τελευταία είχε αποκτήσει από άλλες ΕΑΣ της Ηπείρου.
πηγη