Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Έφτασε η αρχή του τέλους


Η Moody's υποβαθμίζει και τους δανειστές...

Ευφυές το σχέδιο. Δεν μπορείτε να πείτε.

- Πρώτα τιμώρησαν την Ελλάδα παραδειγματικά για να δείξουν στους υπόλοιπους τι τους περιμένει...


- Μετά τρομοκράτησαν την υπόλοιπη Ευρώπη σε σημείο που στέκεται αποσβολωμένη και δέχεται όσα τραγικά συμβαίνουν.

- Τώρα καταδικάζουν την Ελλάδα σε πείνα για να βγει αναγκαστικά από το ευρώ μέσα στο καλοκαίρι (αφού ούτε συζήτηση δεν θέλουν να κάνουν για άλλες "ενέσεις" μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου).

- Μόλις εξαφανιστεί η Ελλάδα από το πλάνο, θα εγκρίνουν τα γερμανικά δικαστήρια τον ΕΜΣ στο τσακ, για να πετάξουν δήθεν σωσίβιο στην Ισπανία και την Ιταλία, που στην πραγματικότητα θα προέρχεται από φόρους των πολιτών. 'Ετσι θα σύρουν την ευρωπαϊκή ήπειρο στην σκλαβιά για μισό αιώνα.

Τhe Slog
24 Ioυλίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Οι πιστοληπτικές προοπτικές της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου υποβαθμίστηκαν από την Moody's Investors Service σήμερα το πρωί από Aaa σε αρνητική ένδειξη. Η Moody's επικαλέστηκε…

1ον: την "αυξανόμενη αβεβαιότητα" που σχετίζεται με την κρίση χρέους της ευρωζώνης,
2ον: τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και
3ον: την αυξανόμενη πιθανότητα διογκωμένων πακέτων "διάσωσης" προς την Ισπανία και την Ιταλία.

Σοβαροί οι λόγοι. Δεν λέμε.

Ωστόσο, όπως είχαμε προβλέψει εδώ στο Slog, το ΔΝΤ έχει ξεγράψει την Ελλάδα. Η ελληνική ελίτ, με τη σειρά της, ούτε καν προσπαθεί να κρύψει το πόσο ελάχιστες προσπάθειες καταβάλλει για να συγυρίσει το γης Μαδιάμ ελληνικό δημοσιονομικό κοτέτσι, που βρίσκεται σε μόνιμη σύγχυση. Οι διοικήσεις των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων μοιάζουν να πάσχουν από τόση αμνησία που ξέχασαν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις περικοπές των μισθών των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ) και άλλους κρατικούς φορείς και οργανισμούς. Και η ίδια η οικουμενική κυβέρνηση παρέλειψε να ψηφίσει την απαραίτητη νομοθεσία που θα τους ανάγκαζε να το κάνουν. Την αφαίμαξη των ιδιωτικών υπαλλήλων, όμως, δεν την ξέχασε.

Η τρόικα καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα. Σίγουρα δεν θα παραλείψει να επισημάνει στην κυβέρνηση αυτή την "μη συμμόρφωση". Αλλά αμφιβάλλουμε σοβαρά αν θα μπουν στον κόπο να αναφέρουν στους κυβερνώντες ότι όλες τις ξεχασμένες περικοπές του δημόσιου τομέα τις έχουν κάνει πάσα στον ήδη μισοπεθαμένο ιδιωτικό τομέα. Εμείς προβλέπουμε ότι οι τροϊκανοί θα τους πουν νέτα σκέτα: "Μέχρι εδώ ήταν. Το ταμείο μας είναι μείον"!

Αλλά από την άλλη πάλι, μάλλον αποκλείεται κάτι τέτοιο. Με την Ισπανία και την Ιταλία κρεβατωμένες συγχρόνως σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μια τέτοια ανακοίνωση θα ήταν ο χειρότερος δυνατός συγχρονισμός.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου της Ισπανίας είχε την μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση στην ευρωζώνη μέχρι στιγμής από την έναρξη της κρίσης χρέους στις αρχές του 2010, κλείνοντας στα 6,53 %. "Η Ισπανία δεν απέχει πολύ από το να χάσει εντελώς πρόσβαση στις αγορές", δήλωσε ο John Stopford, ανώτερο διοικητικό στέλεχος του τομέα διαχείρισης κεφαλαίων στην Investec Asset Management. "Δεν είναι βιώσιμη επιλογή ο δανεισμός σε τέτοια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα". Και δεν είχε άδικο το στέλεχος. Η Ισπανία έχει ήδη μπει στην ελληνική Ζώνη του Λυκόφωτος.

"Παρακολουθείτε κι εσείς τα γεγονότα του τελευταίου δεκαπενθημέρου", μας γράφει ο μόνιμος ανταποκριτής του ιστολογίου μας στη Γερμανία, το λαγωνικό του Slog στην Φαταούλα Τραπεζοφρανκφούρτη. "Είχαμε προβλέψει από την άνοιξη ότι η ευρωζώνη θα συντριβεί το φθινόπωρο. Επίσης είχαμε προβλέψει ότι οι τράπεζες και οι δικαστικοί θα βάλουν ένα φρένο στο γκάζι της καγκελάρισσας Μέρκελ. Όλα αυτά έχουν ήδη γίνει και μένει να δούμε τι θα δούμε με αυτό το ρίσκο της γερμανικής "φερεγγυότητας".

Στο Βρυξελλοβερολίνο, αυτή τη φορά δεν θα οργανώσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, δεν θα υπάρξουν μεγαλεπήβολα σχέδια που ξεπερνούν τη φαντασία, και δεν θα βγάλουν έξω κανένα μπαζούκας, για να μείνουμε όλοι κόκαλο. Όλα είναι ανησυχητικά ήρεμα στο "μέτωπο". Ο χειρούργος Ντράγκι, από εκεί που πήγε το Σαββατοκύριακο, μας είπε ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι "μη αναστρέψιμη", αλλά η απόφαση δεν εξαρτάται, λέει, από τα κεφάλαια της ΕΚΤ.. Εξαρτάται από τους Γερμανούς της Φαταούλας Τραπεζοφρανκφούρτης και τους πολιτικούς του Βερολίνου. Ο ισχυρισμός αυτός του Μάριο διαψεύδεται δημόσια από τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, που μας λένε αυτές τις μέρες ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής και καλά θα κάνει η ίδια να αποχωρήσει από την ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό.

Θα σας εμπιστευθώ κάτι. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, λέγαμε να βάλουμε ένα απότομο τέλος στη σειρά αναρτήσεων με τον τίτλο "ευρωβόμβα". Τώρα λέμε να εγκαινιάσουμε την αρχή του τελευταίου κεφαλαίου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε δεν πανα παμε στην Δραχμη! Αυτο θελουμε κι εμεις! Μονο ετσι θα σωθουμε μιας και θα'χουμε πλεον αναπτυξη απο'κει και περα!

Ανώνυμος είπε...

Από τή φόρα πού πήραν οί Εβραίοι (Moody,s) , θά υποβαθμίσουν καί τόν εαυτό τους.........

Ανώνυμος είπε...

Άλλο η άτοκη δραχμή και άλλο η δραχμή ως κατοχικό νόμισμα,στην κατοχή δεν είχαμε ανάπτυξη ούτε ήμασταν καλύτερα.
Η δραχμή είναι λύση αν το επιλέξουμε εμείς,αν μας το επιβάλλουν αυτοί θα είμαστε απροετοίμαστοι και θα δημιουργήσουν κατοχικό νόμισμα με χρέος σε ευρώ(κάτι που θα 3πλασιασει το χρέος μας και θα μας γαμήσει γενικά)

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ :
Η έκδοση νομίσματος συνιστά πράξη εθνικής κυριαρχίας και αποτελεί θεμελιώδες προνόμιο ενός κράτους που είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο.
Το δίλημμα που τίθεται για ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με το ερώτημα : ΕΥΡΩ ή ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
Διότι αν μιλάμε για δραχμή θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιος θα έχει το εκδοτικό προνόμιο, η ιδιωτική ΤτΕ – έντοκα (έχει ανώνυμη μετοχική σύνθεση και το καταστατικό της επιτρέπει μόνο μέχρι το 30% κρατικής συμμέτοχης) ή την κρατικοποιημένη ΤτΕ – άτοκα. Η διάκριση είναι σημαντική.
Αντίστοιχα, το εκδοτικό προνόμιο του Εύρω, ανήκει στην ΕΚΤ και ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!!
Δηλαδή μπαίνει στην οικονομία μας ως ΧΡΕΟΣ (και μάλιστα έντοκα).
Δημιουργείται και μετά δανείζεται στις εμπορικές τράπεζες με 1% και κατόπιν αυτές το δανείζουν με 4%, 5% ή και 6%, μέσω της αγοράς ομολόγων. Το ομόλογο όμως αποτελεί μια επένδυση και ως επένδυση εμπεριέχει και επενδυτικό ρίσκο. Μέχρι και το 2009 (την έναρξη της κρίσης) αποτελούσε την καλύτερη επένδυση και για αυτό έφερε την υψηλότερη διαβάθμιση ως ΑΑΑ (τώρα πια στην κατηγορία σκουπίδια –junk ).
Τώρα μέσω μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και με συνδυασμό άγριας λιτότητας και υψηλής φορολογίας αναγκάζουν τα κράτη (τους λαούς) να πληρώσουν την άστοχη επένδυση και την χασούρα των τραπεζών. Δηλ. κοινωνικοποίηση της ζημιάς και ιδιωτικοποίηση του κέρδους
(ο γνωστός όρος Privatize the gains and socialize the losses)
Όταν εκδίδεις oμόλογο δημιουργείς χρέος, όταν βγαίνεις στις αγορές δημιουργείς χρέος, όταν υπογράφεις μια δανειακή σύμβαση δημιουργείς χρέος και όταν μιλάς για εύρω-ομόλογα μιλάς για χρέος με την συνολική εγγύηση όλης της ευρωζώνης.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να λύσεις ένα πρόβλημα χρέους με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ, όπως να δεν είναι δυνατόν να δώσεις περισσότερο αλκοόλ σε ένα μεθυσμένο, για να τον κάνεις νηφάλιο.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΑΤΟΚΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ), ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ (ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ), ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤτΕ ΚΑΙ 6-7 ΑΚΟΜΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΠΟΥ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 200 ΔΙΣ ΣΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟ), ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ , ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΤΡΙΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.