Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Πόσο μας "φεσώνει" η τρόικα σε κάθε επίσκεψη;


Κάθε επίσκεψη της τρόικας από τον Μάιο του 2010 μέχρι και σήμερα πιέζει την αγορά και μειώνει τον ήδη μειωμένο τζίρο έως και 11%, καταγράφοντας στις 12 επίσημες επισκέψεις της τη διετία 2010-12 συνολικές απώλειες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ! Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.


«Το πρόβλημα που δημιουργείται για άλλη μία φορά είναι η 13η επίσκεψη και παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα δέκα μόλις ήμερες πριν από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων. Οι προσδοκίες των εμπόρων από τη φετινή καλοκαιρινή αγορά είναι πολλές και οι θερινές εκπτώσεις αποτελούν μία ακόμα ελπίδα τόνωσης της αγοράς. Επειδή, λοιπόν, αποδεδειγμένα η τρόικα βλάπτει σοβαρά την ελληνική αγορά, συμφωνούμε με την πρόταση οι όποιες συναντήσεις της νέας κυβέρνησης με την παλαιά τρόικα να γίνονται στις Βρυξέλλες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.

Σημειώνεται ότι πέρα από τη διαμόρφωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού διαθέσιμου εισοδήματος, συνεπώς και της κατανάλωσης, φαίνεται πως οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων όξυναν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα επιδεινώνοντας την εμπιστοσύνη στην αγορά. Από την ανάλυση των ανακοινώσεων των μέτρων και την πορεία του ΔΚΕ για την περίοδο Απριλίου 2010 - Απριλίου 2012, προκύπτει πως οι ανακοινώσεις του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου μπορούν να συσχετιστούν με σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών.

Αναλύοντας, στο μεταξύ, τον Αναθεωρημένο Δείκτη Κύκλου Εργασιών και το Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για το μήνα Απρίλιο του 2012, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ καταγράφει ότι: ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο του μηνός Απριλίου 2012, (χωρίς τα καύσιμα), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Απριλίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 13,2%, έναντι μείωσης 5,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο του μηνός Απριλίου 2012 (με τα καύσιμα) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 11,6%, έναντι μείωσης 4,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Η μηνιαία μεταβολή αυτών των δεικτών έχει ως εξής: ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο του μηνός Απριλίου 2012, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2012, παρουσίασε: α) Χωρίς τα καύσιμα μηνιαία αύξηση κατά 10,5%, β) Ο ίδιος δείκτης με τα καύσιμα παρουσίασε μηνιαία αύξηση κατά 10,9%.

Ακολουθώντας την πορεία του κύκλου εργασιών ο Δείκτης Όγκου του Απριλίου 2012 (χωρίς τα καύσιμα), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 14,0%, έναντι μείωσης 7,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, του μηνός Απριλίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 13,5%, έναντι μείωσης 8,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Η μηνιαία μεταβολή αυτών των δεικτών έχει ως εξής: ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο του μηνός Απριλίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Μαρτίου 2012, παρουσίασε: α) Χωρίς τα καύσιμα μηνιαία αύξηση κατά 8,2%, β) Ο ίδιος δείκτης με τα καύσιμα παρουσίασε αύξηση κατά 8,7%.


Εν ολίγοις, όποτε καταφθάνουν οι μπαμπούλες (συγγνώμη, οι "σωτήρες") στη χώρα, ρημάζουν την ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών και κατ' επέκταση τη συμπεριφορά τους, συνολικά. Με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις σε όλους τους καίριους τομείς... Άντε λοιπόν, καλώς να τους δεχτούμε πάλι!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr