Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Πολιτική κρίση στη Ρουμανία - Προς αποπομπή ο πρόεδρος Μπασέσκου


Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας υπερψήφισε χθες βράδυ την πρόταση να αρχίσει διαδικασία αποπομπής εναντίον του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου, ανεβάζοντας επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα, ενώ προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες...
.

Η ψηφοφορία αποτέλεσε το αποκορύφωμα της σύγκρουσης για την εξουσία ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα. Οι δύο πολιτικοί, που ανήκουν σε αντίπαλα κόμματα, διοργάνωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι 256 γερουσιαστές και βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας αποπομπής, ενώ 114 ψήφισαν κατά.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο ρουμανικό κοινοβούλιο έγιναν διαδηλώσεις στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Η διοργάνωση δημοψηφίσματος για την αποπομπή ή μη του Μπασέσκου είναι πλέον πιθανό να διεξαχθεί μέσα σε 30 ημέρες, αν και το κοινοβούλιο δεν όρισε την ημερομηνία της διεξαγωγής του χθες.

Έως ότου γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο πρόεδρος της Γερουσίας Κριν Αντονέσκου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πόντα κατηγορεί τον Μπασέσκου ότι εκμεταλλεύεται τη θέση του ώστε οι πολιτικοί του σύμμαχοι να αναλάβουν την διακυβέρνηση ανεξαρτήτως της διαμορφωμένης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.
Το Σύνταγμα της Ρουμανίας δίνει στον πρόεδρο το αποκλειστικό δικαίωμα να δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Πόντα κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία μόνο μετά τις μαζικές αποσκιρτήσεις μελών του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο υποστηρίζει τον Μπασέσκου.

Για να διευκολύνει την διαδικασία αποπομπής και ο ίδιος ο Πόντα εφάρμοσε μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που μειώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την προκήρυξη δημοψηφίσματος και ταυτόχρονα αφαιρεί από το συνταγματικό δικαστήριο την δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην διαδικασία.

Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι το Βουκουρέστι «θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια» στη Ρουμανία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 μετά από ευρείες μεταρρυθμίσεις.

Την «ανησυχία» της για τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία εξέφρασε χθες η κυβέρνηση της Γερμανίας αλλά και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ανησυχούμε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία, χώρα-σύμμαχο και εταίρο μας στο NATO, που απειλούν την δημοκρατική διάκριση των εξουσιών και εξασθενίζουν τους ανεξάρτητους θεσμούς όπως η δικαιοσύνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ.

«Προτρέπουμε [τη ρουμανική κυβέρνηση] να διεξαγάγει την διαδικασία με τρόπο δίκαιο και διαφανή, με σχολαστικό σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα δημοκρατικά ιδεώδη», ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
πηγη