Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ-ΑΓΧΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΗ


ΓΕΛΟΙΟΙ

Αύξηση του φορολογικού βάρους για τα μεσαία εισοδήματα, μέσω της νέας φορολογικής κλίμακας και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών για την πλειονότητα των φορολογούμενων, παραμονή του χαρατσιού αλλά μέσω ειδοποιητηρίων της εφορίας, μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης αλλά με αύξηση και επέκταση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και...
κατάργηση του μέτρου της σύλληψης για όσους χρωστούν στο δημόσιο: είναι μερικά από τα ψιλά γράμματα πίσω από τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία.

Ειδικότερα, οι εξαγγελίες που έγιναν παραπέμπουν στα εξής:

- η φορολογική κλίμακα θα αλλάξει και τα κλιμάκιά της θα μειωθούν από τα οκτώ που είναι σήμερα σε τέσσερα ή και λιγότερα. Από την αλλαγή αυτή αναμένεται να προκύψουν και μετατοπίσεις στο φορολογικό βάρος μεταξύ διαφορετικών εισοδηματικών κατηγοριών με το πιθανότερο την αύξηση του φορολογικού βάρους για μεσαία εισοδήματα και την ελάφρυνση για τα υψηλά μέσω της μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.

- η αύξηση του αφορολόγητου ορίου θα προσφέρει ελάφρυνση μόνο σε φορολογούμενους με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα καθώς στα υψηλότερα εισοδήματα το όφελος θα εξανεμιστεί από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα αλλά κυρίως από τη σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

- οι φοροαπαλλαγές, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα (π.χ. για ιατρικά έξοδα, ενοίκιο, στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας) οδηγούνται σε πλήρη κατάργηση. Για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα θα θεσπιστούν άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, όπως είναι τα προνοιακά επιδόματα.

- το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ουσιαστικά θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο ακινήτων ο οποίο θα βεβαιώνεται με ειδικό ειδοποιητήριο της εφορίας. Στο φόρο αυτό πρόκειται να ενσωματωθεί και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Με την αλλαγή αυτή το σημερινό φορολογικό βάρος στα ακίνητα για τους μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες πρόκειται να αυξηθεί ενώ ελάφρυνση αναμένεται να έχουν όσοι έχουν στην κατοχή τους απλώς ένα διαμέρισμα ως κύρια κατοικία. Αυτό θα γίνει επειδή το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της αλλαγής θα πρέπει να είναι ουδέτερο.

- το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο θα πληρώνεται από όλους τους φορολογούμενους όσο κοστίζει και το πετρέλαιο κίνησης (σήμερα 1,50 ευρώ ανά λίτρο). Όλα τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν κάποιο επίδομα για να αντισταθμιστεί εν μέρει η επιβάρυνσή τους. Το επίδομα θα είναι υψηλότερο για τους χαμηλόμισθους, όσους ζουν στις βόρειες περιοχές της χώρας, τους ανέργους και τους πολύτεκνους.

- το μέτρο της σύλληψης όσων χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ και για περισσότερους από τέσσερις μήνες πρόκειται να καταργηθεί. Θα θεσπιστούν ποινικές διώξεις που θα αφορούν συνολικά το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

- θα επιδιωχθεί ο ΦΠΑ να εισπράττεται από το δημόσιο άμεσα στην περίπτωση που ο καταναλωτής πληρώνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

- επέκταση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων σε κάθε γωνιά της χώρας. Ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης (8-10% σήμερα) πρόκειται να μειωθεί.

- από τις εξαγγελίες λάμπει δια της απουσίας της η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση από το 23% στο 13% ή και χαμηλότερα. Το θέμα έχει τεθεί από το ΥΠΟΙΚ στην τρόικα αλλά η πρώτη αντίδρασή της είναι αρνητική καθώς θεωρεί ότι όχι μόνο θα χαθούν φορολογικά έσοδα αλλά και δεν θα πέσουν οι λιανικές τιμές στην εστίαση αφού οι επαγγελματίες του κλάδου, ευρισκόμενοι σε ταμειακή πίεση, θα απορροφήσουν οι ίδιοι τη μείωση του φόρου.

Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

Theo είπε...

Το κοινό έχουν Σαμαρας και Ολυμπιακός;; Ότι θα φύγουν και οι 2 απο την Ευρώπη το φθινόπωρο!

Ανώνυμος είπε...

Ασχημα ολα αυτα, δε λεω, αλλα ας δουμε λιγο την ουσια εδω. 4/10 νεοελληνες ξαναψηφησαν τους ιδιους! Οποτε; Και το χειροτερο; Οριστε τι ειπε για μας ο σοιμπλε πριν καιρο:


http://national-pride.org/2011/10/31/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B2-%CF%83%CF%8C%CF%8A%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD/

ΕΙΧΑΜΕ την ευκαιρια να τους διωξουμε νυχτα στις εκλογες, αλλα αυτοι οι 4/10 τους ξαναψηφησαν! Αυτο ταιριαζει απολυτα μ'αυτο που ειπε ο σοιμπλε παραπανω!