Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Έλληνες εκμεταλλεύονται νεομετανάστες


Από το: toxwni
Εγκλωβισµένοι σε πρακτικές εργασιακής εκµετάλλευσης εντός και εκτός συνόρων, καταγγέλλουν ότι βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι άνεργοι ΕλληνεςΈλληνες που αναζητούν µια λύση στο δράµα της αβεβαιότητας που βιώνουν. Πολλαπλά είναι τα κρούσµατα, που καταγράφονται, το τελευταίο διάστηµα και µεταξύ των ανθρώπων, που µεταναστεύουν στη Γερµανία αναζητώντας µια καλύτερη ζωή.....
Ελληνες εργοδότες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, εκµεταλλεύονται την απελπισία των συµπατριωτών µας και τους προσφέρουν εργασιακές συνθήκες, που εύκολα παροµοιάζονται µε αυτές χωρών εκτός ΕΕ. Η πολύωρη εργασία, οι χαµηλές αποδοχές, η ελάχιστη ως καθόλου ασφάλιση, άντε το πολύ-πολύ κι ένα πιάτο φαγητό, δε συνάδουν µε τον πατριωτισµό, που συχνά θέλουν να επιδεικνύουν ορισµένοι εκ των οµογενών επιχειρηµατιών. «Αυτό είναι φαινόµενο, που το βλέπουµε συχνά δυστυχώς», λέει Στο ΧΩΝΙ ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερµανίας, κ. Κώστας ∆ηµητρίου και συµπληρώνει πως «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους Ελληνες που δεν ξέρουν τη γλώσσα και λόγω αυτού δεν µπορούν να σταθούν στην αγορά εργασίας µόνοι τους». Γνωστό, βέβαια, ανάµεσα στους κύκλους των οµογενών είναι ότι Ελληνες εργοδότες, που έχουν κυρίως εστιατόρια και τέτοιου είδους καταστήµατα, µεταφέρουν «καραβιές» Ελλήνων από τη χώρα µας ως φθηνό εργατικό δυναµικό, «υποσχόµενοι διάφορα πράγµατα και µη λέγοντας όλη την αλήθεια, µε αποτέλεσµα όταν αυτοί έρχονται να τους βάζουν σε δουλειές, που και πολύωρα ωράρια έχουν και πολύ χαµηλά πληρώνονται», αναφέρει ο κ. ∆ηµητρίου.

 ΑΠΟ ΤΑ… ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ


Και από ασφάλιση; Σχεδόν τίποτα, είναι το σύνηθες. Τα γερµανικά «παραθυράκια» επιτρέπουν, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται για µια τέτοια χώρα, πολλούς… ελιγµούς! Και µιλάµε για «παράθυρα» µεγάλα, «παράθυρα» νόµιµα και ηµινόµιµα, που πατώντας στην ευέλικτη εργατική νοµοθεσία της χώρας, δηµιουργούν στρατιές εργαζοµένων κατώτερης κατηγορίας. Και αφού αυτά επιτρέπονται στη µεγάλη Ευρωπαϊκή και… πολιτισµένη χώρα, εύκολα «παντρεύονται» µε την Ελληνική πονηριά και οι συµπατριώτες µας που επιλέγουν το δρόµο της ξενιτιάς γίνονται η φθηνή εργατιά της Ευρώπης. Αλλωστε και η διαµορφούµενη κατάσταση κάπου εκεί µας οδηγεί. Από το Πολωνός υδραυλικός περάσαµε πλέον στον Ελληνα σερβιτόρο. Απλά και… οικονοµικά. «Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Αλλα τους υπόσχονται πριν έρθουν από την Ελλάδα και άλλα εφαρµόζονται από τους εργοδότες», τονίζει αγανακτισµένος ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερµανίας. Και δεν είναι µόνο αυτό. Τις περισσότερες φορές, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ µας, όποιος ζητήσει τα συµφωνηθέντα βρίσκεται στο δρόµο. Μόνος και αβοήθητος. 


ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ» ΤΣΕΠΗ!


Αλλά το ηθικό των εργοδοτών δεν κάµπτεται… Επιµένουν µάλιστα πως το «πατριωτικό» τους καθήκον το κάνουν και µε το παραπάνω! Φυσικά, ζήτηµα έλλειψης ανθρωπίνου δυναµικού δεν τίθεται. Τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθµός µετανάστευσης των Ελλήνων από και προς τη Γερµανία έχει αντιστραφεί σε βαθµό, που θυµίζει περασµένες δύσκολες περιόδους για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Για να καταλάβετε, τα προηγούµενα δέκα χρόνια ο αριθµός των Ελλήνων, που επέστρεφαν στην Ελλάδα ήταν µεγαλύτερος από αυτούς που έφευγαν για Γερµανία. Η µετανάστευση είναι στοιχείο δυναµικό. Πολλοί φεύγουν και λίγοι επιστρέφουν, σύµφωνα µε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία. Οσον αφορά στα ποσοστά µετανάστευσης προς τη Γερµανία, οι Ελληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση. Και µάλιστα µε αύξηση κατά 85%. ∆εύτεροι έρχονται οι Ισπανοί και αµέσως µετά Πολωνοί, Βούλγαροι και Ρουµάνοι, για τους οποίους ίσχυε τα τελευταία επτά χρόνια ειδικό καθεστώς.
 ΣΗΚΩΣΕΣ ΚΕΦΑΛΙ; ΣΤΟ ∆ΡΟΜΟ…

 Η Οµοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων, αλλά και κοινότητες µεµονωµένα, κάνουν µεγάλο αγώνα για να διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώµατα των Ελλήνων µεταναστών απέναντι στους εκµεταλλευτές εργοδότες. Βοήθεια από την Ελλάδα δεν έχουν καµία, όπως δηλώνουν τα µέλη τους. Και η κατάσταση είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί, που συχνά οικογένειες µε µικρά παιδιά καταλήγουν να διαβιούν στο δρόµο, µέχρις ότου βρεθεί ένα χέρι βοηθείας. Το θέµα έχει απασχολήσει και το γερµανικό κράτος, µετά από κρούσεις οµογενών, καθώς καλείται να προετοιµαστεί για τα κύµατα νεο-µεταναστών από τις µεσογειακές χώρες, που ψάχνουν την ελπίδα µακριά από καταστροφικά µνηµόνια και καταρρέουσες οικονοµίες.

 Τα πρώτα επαγγέλµατα σε ζήτηση

Πέρα από το προσωπικό, που ζητείται από εστιατόρια και συναφή καταστήµατα, στη Γερµανία υπάρχουν ελλείψεις: ● σε γιατρούς, για τους οποίους υπάρχει πολύ καλή «προϊστορία» και προτιµώνται κατά κόρον ανάµεσα σε άλλους ευρωπαϊους συναδέλφους τους ● βοηθητικό προσωπικό σε κέντρα φροντίδας ηλικιωµένων και ● εξειδικευµένους τεχνίτες, όπως µηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και τεχνικούς αυτοκινήτων. Στο µεγάλο κύµα φυγής συντελούν τόσο τα ελληνικά ΜΜΕ, που µεταφέρουν µια εικόνα ύπαρξης αρκετών θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στη Γερµανία, όσο και η γεωγραφική θέση της χώρας. Σε αυτά οφείλουµε να προσθέσουµε και την ισχυρή ελληνική κοινότητα, που αποτελεί µια καλή βάση για όσους έχουν φίλους και συγγενείς εκεί, καθώς και η οργανωµένη δράση του γερµανικού ΟΑΕ∆, που κινείται ώστε να µεταφέρει εξειδικευµένο προσωπικό (εργατοτεχνίτες και πτυχιούχους) σε τοµείς, όπου υπάρχει έλλειψη, όπως οι παραπάνω.


 Αγγελίες-όνειρο!

 Τα δίχτυα τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν θα µπορούσαν να µην στήσουν και οι γνωστοί αετονύχηδες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποσχόµενοι σε ανυποψίαστους πολίτες θέσεις εργασίας µε υψηλούς µισθούς στη Γερµανία. Εκατοντάδες είναι οι αγγελίες, που έχουν πληµµυρίσει εφηµερίδες και διαδίκτυο, και έχουν να κάνουν µε την «ακούραστη» εύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Το ίδιο… ακούραστα, όµως, θα βρεθείτε µπλεγµένοι σε κυκλώµατα, που αποσκοπούν στο να υφαρπάξουν χρήµατα από ανίδεους και απελπισµένους συµπολίτες µας. 

∆ΟΥΛΕΙΆ µΕ… ΕµΠΌΡΟΥΣ ΟΡΓΆΝΩΝ!

∆εκάδες είναι και εκεί οι καταγγελίες για εταιρείες και ιδιώτες, που τάζουν «λαγούς µε πετραχήλια». Υπόσχονται λίστες αναµονής, µα η µόνη αναµονή είναι για ένα τηλεφώνηµα που δεν γίνεται ποτέ. Μέλη πάντως των ελληνικών κοινοτήτων, που εφιστούν την προσοχή των ενδιαφεροµένων καταγγέλλουν και ακόµη πιο άγριες καταστάσεις. «Εχουµε καταγράψει ακόµη και περιπτώσεις ανθρώπων που έπεσαν θύµατα εµπορίας οργάνων ή περιπτώσεις γυναικών που τις εκβίαζαν προκειµένου να γίνουν παρένθετες µητέρες. Κάνουµε έκκληση σε όλους να µην έχουν καµία εµπιστοσύνη σε τέτοιες αγγελίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
 Αλλα υπόσχονται και άλλα τελικά δίνουν

Στα πλαίσια της έρευνάς µας για τους Ελληνες νεο-µετανάστες, που αναζητούν την τύχη τους «εκτός των τειχών», Το ΧΩΝΙ επικοινώνησε µε τον πρόεδρο της Οµοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων, κ. Κώστα ∆ηµητρίου. Εχει δεχθεί η Οµοσπονδία καταγγελίες από Ελληνες, που µεταναστεύουν στη Γερµανία, για συµπατριώτες µας επιχειρηµατίες που τους εκµεταλλεύονται στις εκεί επιχειρήσεις τους; Τα φαινόµενα της εκµετάλλευσης δυστυχώς είναι κυρίως από Ελληνες, όχι από Γερµανούς. Και αυτό είναι ίσως το πιο απαράδεκτο, κάτι που µας λυπεί πολύ. Υπάρχουν εργοδότες, που φέρνουν από την Ελλάδα φτηνά εργατικά χέρια, τους υπόσχονται µισθό, ασφάλιση και ένα διαµέρισµα πάνω από το χώρο εργασίας και όµως στην πορεία τα πράγµατα διαφοροποιούνται. Υπάρχουν αντρόγυνα µε παιδιά, που εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ και τις καθηµερινές και τα Σαββατοκύριακα -κυρίως σε εστιατόρια- και η εκµετάλλευση είναι τεράστια. Τι ισχύει για τους εργαζόµενους εκεί; Εδώ η κανονική εργασία είναι 8ωρη, το παραπάνω πληρώνεται. Αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Οι Ελληνες επιχειρηµατίες το έχουν αντιστρέψει. Κάποιος εργάζεται 10-12 ώρες και Σαββατοκύριακα και το παραπάνω δεν το πληρώνουν. Τους έχουµε καταγγείλει επανειληµµένα και καλό θα είναι ο κόσµος να προσέχει. Αυτά που τους υπόσχονται, να τα παίρνουν γραπτά και µε υπογραφή, ώστε µετά να µπορούν να τα διεκδικούν. Οι καταγγελίες τι αφορούν; Οι αµοιβές, τελικά, είναι πολύ µικρές διότι αφαιρούνται και το κόστος της κατοικίας και κάποιες φορές και το ένα πιάτο φαγητό που τους δίνουν. Συνήθως, όµως, αυτό δεν έχει συµφωνηθεί από πριν και εκεί είναι το λάθος. Και ποια είναι η συµβουλή σας σε αυτούς τους ανθρώπους; Ολα πρέπει να γίνονται γραπτώς. Ολα µε συµβόλαια εργασίας, για να γνωρίζει ο καθένας τι δικαιούται. Και εκεί πρέπει να αναφέρονται τα πάντα, από το σπίτι ως οποιαδήποτε άλλη παροχή και φυσικά η αµοιβή, η ασφάλιση και οι ώρες εργασίας. ∆εν µπορεί να υπάρχει εµπιστοσύνη σε ό,τι γίνεται προφορικά. Κι έχουµε δει πολλές συγκρούσεις και προστριβές… Και ζηµιωµένος πάντα, να ξέρετε, βγαίνει αυτός που έρχεται από την Ελλάδα και δεν ξέρει τη γλώσσα ή τι να κάνει χωρίς λεφτά και δουλειά; δημοσιεύθηκε Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής (8-7-2012)

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Καταγγελία επώνυμη: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται τόσο για τους λαθρομετανάστες!
http://logioshermes.blogspot.com/2012/07/blog-post_7668.html

;;;;;;