Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΧΩΝΙ:ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΘΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ


Εγκλωβισµένοι σε πρακτικές εργασιακής εκµετάλλευσης εντός και εκτός συνόρων, καταγγέλλουν ότι βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι άνεργοι Ελληνες, οι οποίοι αναζητούν µια λύση στο δράµα της αβεβαιότητας που βιώνουν. Πολλαπλά είναι τα...
κρούσµατα, που καταγράφονται, το τελευταίο διάστηµα και µεταξύ των ανθρώπων, που µεταναστεύουν στη Γερµανία αναζητώντας µια καλύτερη ζωή. Ελληνες εργοδότες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, εκµεταλλεύονται την απελπισία των συµπατριωτών µας και τους προσφέρουν εργασιακές συνθήκες, που εύκολα παροµοιάζονται µε αυτές χωρών εκτός ΕΕ. Η πολύωρη εργασία, οι χαµηλές αποδοχές, η ελάχιστη ως καθόλου ασφάλιση, άντε το πολύ-πολύ κι ένα πιάτο φαγητό, δε συνάδουν µε τον πατριωτισµό, που συχνά θέλουν να επιδεικνύουν ορισµένοι εκ των οµογενών επιχειρηµατιών.
«Αυτό είναι φαινόµενο, που το βλέπουµε συχνά δυστυχώς», λέει Στο ΧΩΝΙ ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερµανίας, κ. Κώστας ∆ηµητρίου και συµπληρώνει πως «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους Ελληνες που δεν ξέρουν τη γλώσσα και λόγω αυτού δεν µπορούν να σταθούν στην αγορά εργασίας µόνοι τους». Γνωστό, βέβαια, ανάµεσα στους κύκλους των οµογενών είναι ότι Ελληνες εργοδότες, που έχουν κυρίως εστιατόρια και τέτοιου είδους καταστήµατα, µεταφέρουν «καραβιές» Ελλήνων από τη χώρα µας ως φθηνό εργατικό δυναµικό, «υποσχόµενοι διάφορα πράγµατα και µη λέγοντας όλη την αλήθεια, µε αποτέλεσµα όταν αυτοί έρχονται να τους βάζουν σε δουλειές, που και πολύωρα ωράρια έχουν και πολύ χαµηλά πληρώνονται», αναφέρει ο κ. ∆ηµητρίου.

Και από ασφάλιση; Σχεδόν τίποτα, είναι το σύνηθες. Τα γερµανικά «παραθυράκια» επιτρέπουν,  όσο απίστευτο κι αν ακούγεται για µια τέτοια χώρα, πολλούς... ελιγµούς! Και µιλάµε για «παράθυρα» µεγάλα, «παράθυρα» νόµιµα και ηµινόµιµα, που πατώντας στην ευέλικτη εργατική νοµοθεσία της χώρας, δηµιουργούν στρατιές εργαζοµένων κατώτερης κατηγορίας. Και αφού αυτά επιτρέπονται στη µεγάλη Ευρωπαϊκή και... πολιτισµένη χώρα, εύκολα «παντρεύονται» µε την Ελληνική πονηριά και οι συµπατριώτες µας που επιλέγουν το δρόµο της ξενιτιάς γίνονται η φθηνή εργατιά της Ευρώπης. Αλλωστε και η διαµορφούµενη κατάσταση κάπου εκεί µας οδηγεί. Από το Πολωνός υδραυλικός περάσαµε πλέον στον Ελληνα σερβιτόρο. Απλά και... οικονοµικά.
«Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Αλλα τους υπόσχονται πριν έρθουν από την Ελλάδα και άλλα εφαρµόζονται από τους εργοδότες», τονίζει αγανακτισµένος ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερµανίας. Και δεν είναι µόνο αυτό. Τις περισσότερες φορές, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ µας, όποιος ζητήσει τα συµφωνηθέντα βρίσκεται στο δρόµο. Μόνος και αβοήθητος.
ΠΡΕΖΑ TV