Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ!


ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!
Τις "κόκκινες γραμμές" της ελληνικής κυβέρνησης στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες με την τρόικα, καθώς και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων επεξεργάσθηκαν χθες, στη διάρκεια σύσκεψης στην οικία του πρωθυπουργού, στην Κηφισιά, οι τρεις κυβερνητικοί συνεταίροι Αντώνης Σαμαράς,...
Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Οι λεγόμενες, λοιπόν, "κόκκινες γραμμές" που χαράσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποτελούν ουσιαστικά την γραμμή "αναδιαπραγμάτευσης" που έχει ορίσει ήδη η τρόικα! Τουτέστιν, πρώτα θα υπάρξουν απτές αποδείξεις υλοποίησης των προγραμμάτων που επιτάσσει το Μνημόνιο και κατόπιν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε "αναδιαπραγμάτευση".

ην Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός τις προγραμματικές δηλώσεις. Το κλιμάκιο της τρόικας θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη και θα φύγει το Σάββατο. Στο πλαίσιο της συνάντησης με την τρόικα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει έναν «πειστικό» προς τους δανειστές της χώρας σχεδιασμό προώθησης και υλοποίησης "μεταρρυθμίσεων" με αιχμή του δόρατος τις ιδιωτικοποιήσεις.

Δηλαδή, αφού ξεκινήσει το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και μάλιστα με καταιγιστικό ρυθμό, για να καλυφθεί η 3μηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση θα θέσει υπόψη των δανειστών της χώρας την επιμήκυνση του προγράμματος και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού!

Στη συνάντηση στην οικία του πρωθυπουργού, δίωρης διάρκειας, ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός, Κ. Μαυραγάνης, καθώς και μέλη του οικονομικού επιτελείου και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε ότι έγινε μία ευρύτατη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Αναφερόμενος στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει νωρίτερα ότι εάν η τρόικα πεισθεί πως με μια διαφορετική συνταγή η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους ίδιους στόχους, τότε υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης προσαρμογών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2, όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μέσο όρο από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Η "απόκρουση" των απολύσεων θα γίνει για το θεαθήναι, αφού ήδη συζητείται η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Απολύσεις από το παράθυρο δηλαδή!

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για αυτές, τη σύνδεσή τους με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους, καθώς και στη διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα.

ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΕΔΙΑ ΟΙ "ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ" ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο συνεδρίασε χθες (2/7) υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, θα καθορίσει την κοινή στάση που θα κρατήσει λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της τρόικας. Κατόπιν, θα ενημερωθούν σχετικά με τις αποφάσεις τα συναρμόδια υπουργεία.

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν πέντε βασικές "μεταρρυθμίσεις", η υλοποίηση των οποίων απαιτεί κοινή στάση από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης.

1. Το πρώτο θέμα είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του δευτέρου μνημονίου θα έπρεπε να φέρει 3 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα μέχρι και το 2014. Εκτός από το νομοσχέδιο που αποτελεί το βασικό κορμό των αλλαγών, δεν έχει προχωρήσει καθόλου και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα αντί να μειώνονται να έχουν αυξηθεί στα 45 δισ. ευρώ, από 30 δισ. πριν από δύο χρόνια. Πρέπει να αναμένεται σκλύρηνση της στάσης της συγκυβέρνησης προς τους μικροοφειλέτες, άσχετα αν η συντρηπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των μικρων επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί οικονομικά από την δίχρονη ανελέητη φοροαφαίμαξη!

2. Το δεύτερο θέμα είναι η μείωση του μεγέθους του ελληνικού Δημοσίου, από όπου το μνημόνιο έχει προϋπολογίσει "εξοικονόμηση" δαπανών συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, 6 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις ΔΕΚΟ, 3 δισ. από τους μισθούς του κεντρικού Δημοσίου και άλλα 2-2,5 δισ. από την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Η "μείωση" του Δημοσίου, όπως κομψά και ανώδυνα αναφέρεται, θα φέρει λουκέτα σε οργανισμούς και υπηρεσίες και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ φαίνεται απίθανο η προγραμματική συμφωνία των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να αποτρέψει την απόλυση 150.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2015.

3. Το τρίτο θέμα είναι η απελευθέρωση των αγορών υπηρεσιών, προϊόντων και ενέργειας, που επίσης έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σε ό,τι αφορά την αγορά προϊόντων, είναι μόνιμες πια οι παρατηρήσεις από θεσμικούς και μη ξένους παράγοντες που κατηγορούν την Ελλάδα ότι έχει πάρει ένα σωρό μέτρα αλλά οι τιμές της αγοράς έχουν μειωθεί ελάχιστα. Στην αγορά υπηρεσιών, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών, που παίζει ρόλο συντονιστικό στην όλη υπόθεση, τα υπόλοιπα υπουργεία δεν φαίνεται να συμβαδίζουν, με αποτέλεσμα το άνοιγμα να προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

4. Στη συζήτηση απελευθέρωση της αγοράς εργασίας αναμένεται να υπάρξουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού μαζί με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας θα πρέπει να υλοποιηθούν και μέτρα του μνημονίου για μειώσεις σε μισθούς, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και άρση της μετενέρεγειας. Σε όλα αυτά η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς τις αντιρρήσεις της και μάλιστα ο τομέας της εργασίας αναμένεται ότι θα είναι και ο πλέον σκληρός της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Επίσης, στο μερίδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται η πορεία των ασφαλιστικών ταμείων.

5. Ενα ακόμη μεγάλο θέμα "διαπραγμάτευσης" με την τρόικα θα είναι και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων. Ο πρωθυπουργός είναι σαφής στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που έχει με τους υπουργούς του, ότι η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα πρέπει να προχωρήσει, ώστε να μπορέσουμε να γλιτώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Στην ακίνητη περιουσία, εγκαταλείπεται η ιδέα του θεσμού της επιφάνειας, με εξαίρεση τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως αυτή του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας, η αξία της οποίας υπολογίζεται σήμερα στα 35-40 δισ. ευρώ, θα γίνει μέσω πώλησης και όχι συμβάσεων μακροχρόνιας παραχώρησης. Κανονικότατο ξεπούλημα δηλαδή!

ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

Το αστικό κατεστημένο δεν χάνει ούτε λεπτό στην πορεία "αναδιάρθρωσης" της ελληνικής οικονομίας και στην προστασία και ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πλήρως υποταγμένη στις επιταγές της τρόικας, πριν καν ξεκινήσει το κυβερνητικό της έργο, προϊδεάζει ότι η επίθεση εναντίον των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα γίνει με γοργούς ρυθμούς και η έντασή της θα είναι σφοδρότατη. Ειναι ζωτικής σημασίας ανάγκη να διαμορφωθεί άμεσα ένα αριστερό προοεδευτικό μέτωπο ακύρωσης των μνημονίων. Αυτό θα έχει σαν πρώτα θετικά αποτελέσματα την ανακούφιση πλατιών κομματιών της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. Η ανατροπή αυτών των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όμως, είναι μονάχα το πρώτο βήμα!

Η κατάργηση των μνημονίων δεν σημαίνει ότι ο λαός θα απαλλαγεί από τη γενεσιουργό αιτία, την μήτρα που παράγει τις πολιτικές λιτότητας. Η εμπειρία έδειξε ότι, προσπάθειες ακύρωσεις του μνημονίου που δεν θίγουν την ΕΕ και την Ευρωζώνη σαν μηχανισμούς επιβολής μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας και νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της οικονομίας, πέφτουν στο αδιέξοδο του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας (πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση της Πορτογαλίας).

Η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη μέσα από μια προοδευτική πορεία,  μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας με προοδευτική κατεύθυνση, όπου ο αποκλειστικός παραγωγός του πλούτου, ο εργαζόμενος λαός, θα μπορεί να απολαμβάνει το αποτέλεσμα του μόχθου του.
iskra