Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Κύπρος προς Λίβανο: «Ελάτε να συνεργαστούμε στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο»


Πρόσκληση προς το Λίβανο απεύθυνε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεοκλής Συλικιώτης, για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο για την ενέργεια στη Βηρυτό, την Τρίτη. «Ο θαλάσσιος χώρος της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο κοινών συνόρων και συμφερόντων για όλους μας, προσφέροντας προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.


Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία
«Μας προσφέρεται επιτέλους η ιστορική ευκαιρία να συνεργαστούμε ειλικρινά, εποικοδομητικά και με καλή θέληση προς όφελος των λαών μας, είπε, προσθέτοντας ότι «σε αυτήν την προοπτική, προσκαλούμε τον Λίβανο να συμμετέχει».
Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι μέσα σε «πνεύμα περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στην Υπουργική Διάσκεψη που διοργανώνουμε στην Κύπρο στις 9Νοεμβρίου με θέμα την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων αναζήτησης,εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ».
«Στη Διάσκεψη αυτή που οργανώνουμε ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κληθούν να συμμετέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι γειτονικές μας χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.
Γερά τα θεμέλια Κύπρου - Λιβάνου
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Βηρυτό ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε τους διοργανωτές του συνεδρίου και τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων Gebran Bassil για τη φιλοξενία. «Τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, όσο και αργότερα στη διμερή μας συνάντηση με τον κ. Bassil, είμαι βέβαιος, πως οι συζητήσεις μας θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές και παραγωγικές, επαναβεβαιώνοντας την παραδοσιακή φιλία και τα γερά θεμέλια συνεργασίας που στηρίζουν τις σχέσεις Λιβάνου – Κύπρου», είπε.
Ο Υπουργός Εμπορίου συνέχισε λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιο-ανατολικής Μεσογείου».
Νέες και δυναμικές οι προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου
Σημείωσε ότι «οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, πολύ δε περισσότερο, οι ποσότητες υδρογονανθράκων που κρύβει αυτή η περιοχή και αναμένουμε ότι θα διαπιστωθούν στο προσεχές μέλλον, δημιουργούν νέες προοπτικές και νέα δυναμική όσον αφορά τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στα ενεργειακά δρώμενα σε περιφερειακή, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα». «Αυτές οι νέες προοπτικές για να μετουσιωθούν, ωστόσο, σε πράξη και να αποδώσουν καρπούς επιβάλλουν από την πλευρά μας να ενεργήσουμε με ψυχραιμία και σύνεση για να αξιοποιήσουμε σωστά τις συνέργιες που προκύπτουν», είπε ο κ. Συλικιώτης.
Αλλά, πρόσθεσε, «πάνω από όλα, επιβάλλουν ριζική αλλαγή στάσης και συμπεριφορών για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και έτσι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι λαοί μας». «Μέσα σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης αντικρίζουμε και τις διάφορες διμερείς συμφωνίες που συνάπτουμε με τους γείτονες μας είτε αυτές αφορούν τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των χωρών μας, είτε αφορούν θέματα συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», συμπλήρωσε.
Χρειαζόμαστε τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή
Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «το βέβαιο είναι πως το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την ελπίδα για διαρκή ειρήνη, ευημερία και πρόοδο των λαών μας». «Εχω την εντύπωση πως αυτή την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, ούτε και να της γυρίσουμε την πλάτη», υπογράμμισε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Υπουργός Εμπορίου παρέθεσε μια πλήρη εικόνα των τεκταινόμενων και των σχεδιασμών της Κύπρου αυτή τη στιγμή στον τομέα της ενέργειας αναφερόμενος στις αιτήσεις που υπήρξαν για το 2ο γύρο αδειοδότησης, στη δημιουργία υποδομών όπως η μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου και το τερματικό σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών και στις διεργασίες με την εταιρεία Noble.
Η Κύπρος διάδρομος ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη
Στην Κύπρο, είπε, «έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και προχωρούμε με την υλοποίηση της στρατηγικής που έχουμε χαράξει στον τομέα της ενέργειας, διατηρώντας, ταυτόχρονα, ανοιχτό το δρόμο για ευρύτερες συνεργασίες με τους γείτονες μας».
Πολύ περισσότερο, ανέφερε, «θα πρόσθετα πως η Κύπρος προσβλέπει και ελπίζει σε αυτή τη συνεργασία, έτσι που να καταστήσουμε την περιοχή μας τον τρίτο διάδρομο ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης». Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «είμαστε μέλος της ΕΕ και μας ενδιαφέρει η ενεργειακή της ασφάλεια». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, «όλοι αντιλαμβανόμαστε, πως αυτή ακριβώς η ιδιότητα της Κύπρου, του κράτους μέλους της ΕΕ, διευκολύνει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού».
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλο ειναι πρωτου βγουν τα πρωτα βαρελια και κανουν τα ματια μας "δολαριακια" καλο ειναι να γινει μια συμφωνια με ολους τους εμπλεκομενους γειτονες για ορισμο αυστηρων κοινων κανονων ασφαλειας
Ισως αποφυγουμε να γεμισουν πετρελαια και φωτιες που δε σβηνουν οι ακτες μας...