Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Προγραμματικές δηλώσεις υπό το βλέμμα της τρόικας


Γράψε – σβήσε μέχρι την τελευταία στιγμή για να οριστικοποιηθούν οι βάσεις της ομιλίας του Α. Σαμαρά…Υπό το αυστηρό βλέμμα της τρόικας αρχίζουν σήμερα το απόγευμα στη Βουλή οιπρογραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που εξελέγη στις 17 Ιουνίου...

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία θα είναι σύντομη καθώς ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε
φάση ανάρρωσης μετά την εγχείριση στο μάτι και δεν μπορεί να ταλαιπωρεί για πολύ ώρα την όρασή του.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ενστάσεις και αντιδράσεις για το τελικό πλαίσιο
Αντικείμενο εντατικής διαβούλευσης μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποτέλεσαν οι προγραμματικές δηλώσεις με τις τρεις πλευρές να έρχονται αρκετές φορές αντιμέτωπες.
Τη λύση έδωσαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μέσα από ένα κύκλο τηλεφωνικών επαφών, ενώ νωρίτερα είχε αναβληθεί η σύσκεψη των εκπροσώπων των κυβερνητικών εταίρων, Λαζαρίδη, Σκανδαλίδη και Χατζησωκράτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο είχε «κλειδώσει» από την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφισιά και η χθεσινή διελκυστίνδα πραγματοποιήθηκε για να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες και κυρίως ο   τρόπος διατύπωσης από τον πρωθυπουργό.
Οι τριβές και το… γράφε – σβήσε καταγράφηκαν όταν έπεσε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη ΔΕΗ.
Οι περισσότερες ενστάσεις διατυπώθηκαν από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΠΑΣΟΚ διατήρησε ουσιαστικά «ουδέτερη» στάση αναμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Κοινός τόπος για τους κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί η άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).
Σε άμεση εφαρμογή θα τεθούν και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και τμημάτων της Εγνατίας Οδού, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου. Σε δεύτερη φάση θα προωθηθεί η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ, για την οποία καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις και εντός της ΝΔ.
Τα εργασιακά και το θέμα της μετενέργειας όπως όλα δείχνουν πάνε για… αργότερα, πιθανότατα το Φθινόπωρο, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει κάποιον χρόνο και να διεκδικήσει αλλαγές στα όσα ήδη ισχύουν στην αγορά εργασίας με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την μετενέργεια. Πίσω όπως όλα δείχνουν πάνε και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια για τα οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη θέση του κατά των απολύσεων και κατά των μειώσεων στους μισθούς, καθώς όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση έχει μόνο να χάσει από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.
Η μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα
Οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους νέους υπουργούς και αναμένει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Όπως έγινε γνωστό οι επικεφαλής των δανειστών θα επιδιώξουν νέα επαφή με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Η μάχη στη Βουλή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος γιασκληρή αντιπαράθεση με επίκεντρο το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους δανειστές.
newsbomb.gr