Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΦΤΩΧΩΝ. ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. ΟΥΔΕΙΣ ΟΙΚΤΟΣ ΣΤΟ ΦΤΩΧΟ ΛΑΟ
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ

Η θέσπιση χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, ο ορισμός πλαφόν στην κατά άτομο...
ιατροφαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων και η επανεξέταση επί το δυσμενέστερο του μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, είναι οι τελευταίες πινελιές που μπήκαν στον κατάλογο με τα μέτρα της επόμενης διετίας.

Το οικονομικό επιτελείο κατάφερε χθες το βράδυ, μετά κόπων και βασάνων, να αθροίσει περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για το περιεχόμενο του φακέλου, ώστε στη σημερινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου να συζητηθεί η εφαρμογή των μέτρων, η άμβλυνση των αντιδράσεων και η εξεύρεση εναλλακτικών παρεμβάσεων σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει κάποια μέτρα. Η καταγραφή εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων, είτε για τις μελλοντικές περικοπές, είτε για το φετινό πακέτο των 3 δισ. ευρώ, είναι απαραίτητη, ακόμα κι αν η τελική αξιολόγηση δεν γίνει τώρα αλλά το Σεπτέμβριο όπως λένε οι Βρυξέλλες.


Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι προτεινόμενες περικοπές είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και κοστολογημένες. Ελπίζουν, δηλαδή, ότι κατά τη τη σημερινή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας, δεν θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών μας. Ίσως, όπως λένε, να ζητηθούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές δεν αναμένονται ανατροπές.

Περίπου το μισό κομμάτι της προσαρμογής θα το σηκώσει το υπουργείο Εργασίας. Οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν για τις δράσεις του συγκεκριμένου υπουργείου, φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της πίεσης και της δυσκολίας για να βρεθεί αυτό το ποσό, είναι το γεγονός ότι το τελευταίο ραντεβού που είχε χθες το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας, πριν καταλήξει στη βασική μορφή του φακέλου με τα μέτρα, ήταν με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκαν, καταρχάς, οι περικοπές σε συντάξεις πάνω από τα 2.200 - 2.300 ευρώ και η μείωση του εφάπαξ. Παράλληλα, υπήρξε εκτενής διαβούλευση για τα εισοδηματικά όρια που θα μπουν στη χορήγηση σχεδόν όλων των κοινωνικών επιδομάτων (προνοιακά, αναπηρικά, πολυτεκνικά, μονογονεϊκά κ.ά.). Τα όρια αυτά θα περιλαμβάνουν τα πάσης φύσεως πρόσθετα εισοδήματα του δικαιούχου και όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, θα μπουν δύο ή τρία κλιμάκια, από τα οποία θα εξαρτάται εάν το επίδομα θα κόβεται τελείως, ή θα συνεχίζει να καταβάλλεται είτε στο ακέραιο είτε με περικοπή. Ο εισοδηματικός πήχης κατέβηκε ελαφρώς σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 7.000 - 8.000 ευρώ ατομικό ετήσιο εισόδημα.

Στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να κλείσουν την μισθολογική ψαλίδα ανάμεσα σε κάποιες ΔΕΚΟ και το στενό Δημόσιο. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, πριν από μερικές μέρες ο αναπληωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τα υπουργεία να τον ενημερώσουν σχετικά με την εφαρμογή των θεσπισμένων μισθολογικών διατάξεων και την απόδοσή τους στις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να θεσπιστεί ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο στις δημόσιες επιχειρήσεις με καθολική εφαρμογή και χωρίς εξαιρέσεις, που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων σε αυτές τις ΔΕΚΟ.

Επίσης, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι θα μπουν όρια και στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των Ταμείων. Δηλαδή, είναι πολύ πιθανό στο εξής ένας ασφαλισμένος να καλύπτεται από το Ταμείο του μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Πέρα από τα μέτρα της τελευταίας στιγμής, στη σχετική λίστα του κ. Στουρνάρα βρίσκονται κι άλλες περικοπές, όπως είναι η δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και η συμπίεση των δαπανών στους Δήμους.

Πηγή της οικονομικής είδησης από το:www.capital.gr
makeleio.gr