Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Αποδείξεις τέλος – Όλα τα σενάρια για το σύστημα που θα τις αντικαταστήσουν


Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασπάζεται την άποψη ότι το μέτρο των αποδείξεων εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία. Δεν υπήρξε τόνωση των εσόδων από ΦΠΑ, το υπουργείο
Οικονομικών και τα σπίτια μας γέμισαν χαρτούρα ενώ η φοροκάρτα έχει εξελιχθεί σε…ανέκδοτο. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει πλήθος σεναρίων για την αντικατάσταση του αποτυχημένου μέτρου. Το fpress.gr παρουσιάζει τα κυρίαρχα.

1ο σενάριο: Παροχή κινήτρων για τη διενέργεια των συναλλαγών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Η υποχρεωτική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου δεν είναι δυνατή καθώς δεν διαθέτει πιστωτική ή χρεωστική κάρτα όλος ο πληθυσμός ενός πολλές πιστωτικές έχουν «πλαφονάρει». Προαιρετικά όμως, το μέτρο μπορεί να φανεί χρήσιμο. Για τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω των πιστωτικών ή των χρεωστικών καρτών, θα ενημερώνεται αυτόματα η Γενική Γραμματεία ενώ οι καταναλωτές ως αντάλλαγμα θα παίρνουν μια έκπτωση από την αξία της συναλλαγής τους (πιθανότατα θα απολαμβάνουν χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α)

2ο σενάριο: Παροχή κινήτρων για τη διενέργεια συναλλαγών μέσω καρτών σε συγκεκριμένους κλάδους

Το 2ο σενάριο είναι παραλλαγή του πρώτου και μπορούν να εφαρμοστούν και τα δύο. Προβλέπει ότι τα οικονομικά κίνητρα προς τους καταναλωτές για την πληρωμή της συναλλαγής με κάρτα, θα είναι ισχυρότερα για συγκεκριμένους κλάδους οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, θεωρείται άσκοπο να πριμοδοτείς τις συναλλαγές στα σούπερμαρκετ καθώς οι μεγάλες εταιρείες εκδίδουν πάντα απόδειξη. Αντίθετα, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος το ίδιο για τα περιφερειακά μίνι μάρκετ και τα παντοπωλεία. Βέβαια, το να γίνει τέτοιος διαχωρισμός, εγείρει και άλλα θέματα (π.χ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ μπορούν να εγείρουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού αν δοθούν κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο στα μίνι μάρκετ και τα παντοπωλεία).

3ο σενάριο: Διαγωνισμοί και κληρώσεις με «λαχνό» τις αποδείξεις

Το μέτρο έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες (π.χ Κίνα) με αρκετή επιτυχία. Στις αποδείξεις τυπώνονται αυτόματα μοναδικοί κωδικοί και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διενεργούνται κληρώσεις, Ο κάτοχος του ή των τυχερών αριθμών, κερδίζουν δώρα ή μετρητά.

4ο σενάριο: Εφαρμογή προγραμμάτων επιβράβευσης αντίστοιχα με αυτά των τραπεζών

Τα προγράμματα επιβράβευσης, μπορούν να λειτουργήσουν και για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο φορολογούμενος, θα κάνει όσο περισσότερε συναλλαγές μπορεί με τη χρήση της φοροκάρτας. Οι συναλλαγές θα μεταφράζονται σε πόντους τους οποίους ο καταναλωτής θα μπορεί να μετατρέπει σε δώρα, φορολογικές εκπτώσεις κλπ.

5ο σενάριο: Υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών μέσω τράπεζας από ένα ύψος και πάνω

Προς το παρόν, η υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών μέσω τράπεζας έχει όριο τα 1500 ευρώ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το όριο αυτό θα μειωθεί αισθητά ενώ θα αλλάξει και το σύστημα ποινών για τις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφώνονται.

Πηγή: fpress.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να'τες οι καρτούλες και τα Credits Καιρός τους είναι μωρέ

Ανώνυμος είπε...

Με τις υγιές μας.. Σιγά σιγά το φέρνουνε (ή γρήγορα - γρήγορα...)

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν παψει να'ναι αβουλο προβατο αυτος ο λαος (οχι ολοι) και δεν αντιδρασει, τοτε μονιμως θα θα μας τα κανουν αυτα. Τοσο απλα!