Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Προειδοποίηση του Ερντογάν για επίθεση στην Συρία, λόγω... Κούρδων!


«Μη μας προκαλείτε», λέει ο Ερντογάν στους Κούρδους

Σε νέο μήνυμα του προς τους Κούρδους της Συρίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν προειδοποίησε την άλλη πλευρά ότι η χώρα του δεν θα μείνει απλός παρατηρητής εάν εκείνη συνεχίσει τις προκλήσεις....


Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις δράσεις Κούρδων της Συρίας που έχουν στενές σχέσεις με το κουρδικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο η Τουρκία, όπως και πολλές ακόμα χώρες –με σημαντικότερη τις ΗΠΑ- θεωρούν και αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατικό.
Το μήνυμά του ήρθε μία ημέρα έπειτα από την ανακοίνωσή του ότι η παρέμβαση στη Συρία είναι «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα» (της Τουρκίας), σε περίπτωση που η χώρα του απειληθεί.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην τρομοκρατική οργάνωση να δημιουργήσει στρατόπεδα-βάσεις στη Β. Συρία και να μας απειλεί», δήλωσε ο Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τη Zaman, είπε επίσης πως, «ουδείς θα έπρεπε να προσπαθήσει να μας απειλήσει. Δεν θα υποκύψουμε σε προκλήσεις. Αντιθέτως, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατίας».

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού; Προφανώς η δήλωση αυτή καθεαυτή δημιουργεί αυθαίρετα «προϋπόθεση» στρατιωτικής επίθεσης από την πλευρά της Τουρκίας στην Συρία, με αφορμή τους Κούρδους που άρχισαν να δημιουργούν πυρήνες στο βόρειο – ανατολικό τμήμα της Συρίας. Προειδοποιεί, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική παρέμβαση εκ μέρους της Άγκυρας, ενώ στην πραγματικότητα νιώθει την Κουρδική (και όχι Συριακή) απειλή μέσα στην ίδια του την χώρα. Γνωρίζει πως η δημιουργία του Κουρδιστάν είναι προ των πυλών και απειλεί με επίθεση κατά της Συρίας, για να σταματήσει –έστω και προσωρινά- αυτή την κίνηση.
Ταυτόχρονα, όμως, ο τούρκος πρωθυπουργός δημιουργεί μία «λογική» επίθεσης κατά της Συρίας, για να στείλει το μήνυμα προθυμίας του για εξυπηρέτηση της Δύσης, ευελπιστώντας πως θα του δοθεί κάποιο «κομμάτι» της βόρειας Συρίας ή πως θα έχει κάποια άλλη αντιπαροχή, εκτός Συρίας.

Το μήνυμα του Ερντογάν, λοιπόν, είναι καθαρά πολιτικό και αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων μίας ισχυρής Τουρκίας, τη στιγμή που ο στρατός της Τουρκίας έχει ηττηθεί από τους Κούρδους μέσα στην τουρκική επικράτεια! Μάχη εντυπώσεων, ουσίας και δημιουργίας πολιτικών συμμαχιών για την απόκτηση – προσάρτηση νέων εδαφών στην Τουρκία; Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν αποσκοπεί σε λίγα οφέλη. Ο χαρακτήρας του έχει αποδείξει –κατ’ επανάληψη- στο παρελθόν, πως στοχεύει στα το δυνατόν περισσότερα. Και η περίπτωση της Συρίας, αποτελεί για τον ίδιο και την τουρκική εξωτερική πολιτική, μία λαμπρή ευκαιρία ανάκτησης του χαμένου γοήτρου και των γεωπολιτικών αστοχιών που επέφερε η πολιτική Νταβούτογλου.
Αναγνώστης