Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αιμορραγεί


Το 2005 σύμφωνα με το Ν. 3402 ιδρύθηκε στην Ελλάδα το ΕΚΕΑ [ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ] προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό »τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας της συλλογής ανθρωπινού...
αίματος και των συστατικών του. Εφόσον το ανθρώπινο αίμα και τα συστατικά του χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς απαιτείται να διασφαλίζεται η ποιότητα, η επάρκεια και η ασφάλεια του προκείμενου να προλαμβάνεται η μετάδοση νόσων και να εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Ταυτόχρονα στον ιδιόκτητο χώρο του ΕΚΕΑ στο Μενίδι δημιουργήθηκε και το εργοστάσιο «κλασματοποίησης πλάσματος» και εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα με χρηματοδότηση 11.000.000 ευρώ από το Β’ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης μέσο του οποίου θα παρασκευάζονται φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα προερχόμενα από το ανθρώπινο αίμα ή πλάσμα προοριζόμενα για ανθρώπινη χρήση.

Τα εγκαίνια έγιναν με κορδέλες και δημόσια προβολή αντάξια του έργου. Η επιστημονική κοινότητα, οι πολίτες και κυρίως τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα υποδέχτηκαν με ανακούφιση αυτό το έργο διότι θα εξασφάλιζε για τη χώρα μας επάρκεια, ποιότητα και ασφάλεια του αίματος τόσο στις μεταγγίσεις καθημερινά στα χειρουργεία, στους τοκετούς και αλλού όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς κυρίως στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα

Επίσης μέσω της κλασματοποίησης του πλάσματος θα είχαμε ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και οικονομία των εξ’ αυτών παρασκευαζομένων θεραπευτικών προϊόντων τα οποία τα κάλυπτε η χώρα μας μέχρι τότε κάνοντας εισαγωγή από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότατο κόστος.

Πιστέψαμε ότι με τη δημιουργία του ΕΚΕΑ επιτέλους θα αποκτούσε και η χώρα μας Εθνική Στρατηγική Αιμοδοσίας, θα σταματούσαν οι αγωνιώδεις εκκλήσεις γιατρών και συγγενών για επείγουσα εξεύρεση αίματος για κάποιον ασθενή που κινδύνευε και πιστέψαμε ότι έτσι θα είχαμε ασφάλεια στις μεταγγίσεωις από λοιμώδη νοσήματα.

Tο εργοστάσιο »κλασματοποίσης πλάσματος» ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ και ρημάζει μαζί με τα μηχανήματα του που κόστισαν τόσα πολλά στον Ελληνικό λαό. Επιπλέον φιλοξενεί 240.000 ασκούς ανθρώπινου πλάσματος που εθελοντικά προσέφεραν αιμοδότες που ποτέ δεν κλασματοποιήθηκαν και ποτέ δεν λήφθησαν τα θεραπευτικά προϊόντα εξ αυτών και θα αχρηστευθούν λόγω παρέλευσης της ημερομηνία λήξης. Αντίθετα το Ελληνικό Κράτος έκανε εισαγωγή των αντίστοιχων προϊόντων ξοδεύοντας δημόσιο χρήμα. Αλήθεια ποια συμφέροντα εμπόδισαν τη λειτουργία αυτού του εργοστασίου Εθνικής σημασίας;

Σήμερα το ΕΚΕΑ το στρατηγικό κέντρο Αιμοδοσίας της χώρας μας εξαιτίας του Μνημονίου αφήνεται να καταρρεύσει λόγω απουσίας χρηματοδότησης και όχι μόνο, αφού το αποθεματικό του κεφάλαιο μετατράπηκε σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία υπέστησαν κούρεμα με το PSI.

Σήμερα το ΕΚΕΑ δεν έχει καν τους στοιχειώδεις πόρους να αγοράσει ασκούς φύλαξης αίματος, το βασικό εργαλείο Αιμοδοσίας αξίας 5,7 ευρώ έκαστος και το 2012 θα κινδυνεύσουν οι πολίτες αυτής της χώρας λόγο έλλειψης αίματος στα χειρουργεία στους τοκετούς όπως και τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα.

Σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει αναφορά στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας της χώρα μας. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν αφήνεται στην τύχη της η Αιμοδοσίας και οι πολίτες της .

Ζαγκανά Ευμορφία Γιατρός -Βιοπαθολογος Δρ Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών
P.G.Immun .Dept.Med,Shcool University og London
πηγη