Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Δημιουργήθηκε εκλογικό χάσμα μεταξύ των γεννεών.


Του Γιώργου Κύρτσου
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου ήταν πολύ διαφορετικό από εκείνο των εκλογών της 6ης Μαΐου. Συνεχίστηκε η αύξηση της αποχής, η οποία έφτασε στο 37,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό που αποτελεί και νέο...
ρεκόρ. Ισοπεδώθηκαν λόγω του κλίματος πόλωσης τα μικρότερα κόμματα, που δεν.....
πέρασαν το όριο του 3%, που εξασφαλίζει την εκπροσώπηση στη Βουλή. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου είχαν αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 19%, το οποίο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου περιορίστηκε στο 6%. Η ΝΔ πέτυχε θεαματική ανάκαμψη, από κάτι λιγότερο από 19% σε κάτι λιγότερο από 30%, ενώ το ΚΚΕ δέχτηκε μεγάλη εκλογική πίεση, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 40% της εκλογικής δύναμης που είχε καταγράψει το Μάιο.

Αυτό που δεν άλλαξε στις δύο τόσο διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις είναι η προνομιακή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους νέους, με τη στενή αλλά και την ευρεία έννοια του όρου, ψηφοφόρους. Με βάση τις αναλύσεις των exit polls και τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα (βλ. εφημερίδα «Η Αυγή», Κυριακή 24 Ιουνίου 2012. «Η κοινωνική-επαγγελματική γεωγραφία της ψήφου της 17ης Ιουνίου 2012»), παρατηρείται ο ηλικιακός διχασμός των ψηφοφόρων.

Εντυπωσιακή πρωτιά

Στους ψηφοφόρους ηλικίας 18-24 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος, με ποσοστό 45,5%, ακολουθούμενος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με ποσοστό 10,6% και τη Χρυσή Αυγή και τη Δημοκρατική Αριστερά, που μοιράζονται την τρίτη θέση, με ποσοστό 8,1%. Η ΝΔ ήρθε τέταρτη στους ψηφοφόρους αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, με ποσοστό 7,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέληξε στην ταπεινωτική έκτη θέση, με ποσοστό μόλις 2,4%, ύστερα από το ΚΚΕ, που κατέγραψε ποσοστό 5,7%.

Με την ανεργία των νέων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία να ξεπερνά το 52%, ποσοστό που αποτελεί και αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ, και τις λεγόμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας να περιορίζουν στο ελάχιστο τα ασφαλιστικά και εισοδηματικά δικαιώματα όσων νέων καταφέρνουν να βρουν εργασία, είναι εύκολο να εξηγήσουμε τη μαζική πολιτική στροφή τους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και σε βάρος των κομμάτων που διαχειρίζονται εδώ και δεκαετίες τις τύχες της χώρας.

Πολιτικά κυρίαρχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στους ψηφοφόρους 25-34 ετών. Έρχεται πρώτος, με ποσοστό 30,1%, ακολουθούμενος από τη ΝΔ, που περιορίζεται στο 21,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,1%, ενώ στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,9%. Στην πέμπτη θέση το ΠΑΣΟΚ, με 7%, υπερτερεί οριακά της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που καταγράφει ποσοστό 6,8%, και έπεται το ΚΚΕ με 5%. Οι ψηφοφόροι ηλικίας 25-34 ετών αντιμετωπίζουν κι αυτοί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, μεγάλες δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα αρνητική οικονομική και κοινωνική προοπτική, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις στέκεται εμπόδιο και στον οικογενειακό τους σχεδιασμό.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 30,7% μεταξύ των ψηφοφόρων αυτής της ηλικίας, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ΝΔ με 25,3%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 11,9% και την τέταρτη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,6%. Έπονται το ΠΑΣΟΚ (7,8%), η Δημοκρατική Αριστερά (5,5%) και το ΚΚΕ (3,3%).

Εντύπωση προκαλεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και στους ψηφοφόρους μέσης ηλικίας, οι οποίοι έχουν περάσει πλέον στη… δεύτερη νεότητά τους. Μεταξύ των ψηφοφόρων 45-54 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 32,4%, ακολουθούμενος σε απόσταση ασφαλείας από τη ΝΔ, που έχει ποσοστό 23,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 11%, στην τέταρτη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,2%, στην πέμπτη η Δημοκρατική Αριστερά με 7,9%, στην έκτη η Χρυσή Αυγή με 6,7% και στην έβδομη το ΚΚΕ με 4,4%. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει η απόλυτη πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους από 18 έως 24 ετών και το άνετο έως εντυπωσιακό προβάδισμά του στις ηλικιακές κατηγορίες 25-34 ετών, 35-44 και 45-54 ετών.

Η εικόνα αλλάζει δραστικά στους ψηφοφόρους ηλικίας 55-64 ετών. Σε αυτούς προηγείται η ΝΔ με 31,6%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 24,1%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 17,1%. Τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή καταγράφουν όλα μονοψήφια ποσοστά, που δεν ξεπερνούν το 6,5%. Η ανατροπή ολοκληρώνεται στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών, οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελούν μεγάλο τμήμα του συνολικού εκλογικού σώματος. Σε αυτούς το ποσοστό της ΝΔ εκτοξεύτηκε στο 49,4% στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ΠΑΣΟΚ με 19,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στην τρίτη θέση, με μόλις 13,8%. Τα άλλα κόμματα περιορίστηκαν σε ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 5%.

Πολιτικός εγκλωβισμός

Η ηλικιακή διάσπαση του εκλογικού σώματος, 18-54 ετών με τον ΣΥΡΙΖΑ και 55 ετών και άνω με τη ΝΔ, έχει δεσμεύσει την κυβέρνηση Σαμαρά σε λάθος πορεία. Όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη έχουν σχέση με τις συντάξεις, που πρέπει να καταβληθούν έγκαιρα χωρίς να μειωθούν πέρα από κάποιο όριο, με τα φάρμακα των ασφαλισμένων, των οποίων το κόστος δεν καλύπτεται έγκαιρα από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους πρέπει να δοθούν νέες διαβεβαιώσεις μονιμότητας παρά την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κράτους στη σημερινή του μορφή κτλ.

Είναι τέτοια η πολιτική στρέβλωση που έχουν υποστεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της γήρανσης των ψηφοφόρων τους, ώστε αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και τις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Τα λεγόμενα ώριμα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα γίνονται σεβαστά στο μέτρο του δυνατού, με το λογαριασμό της προσαρμογής να πέφτει στις αδύναμες οικονομικές πλάτες της νέας γενιάς. Τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν την αλλαγή του προκλητικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των βουλευτών αποκλειστικά για τους βουλευτές που θα εκλεγούν από εδω και στο εξής. Ανάλογες ρυθμίσεις προστασίας των μεγαλύτερων σε βάρος των νεότερων ισχύουν για όλες σχεδόν τις επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες.

Πιο χαμηλός ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 24 ετών απ’ ό,τι για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Λιγότερα τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας. Μεγαλύτερα τα ποσοστά που ισχύουν για τη λεγόμενη ελαστική εργασία ή και την ανασφάλιστη εργασία στους νέους απ’ ό,τι στους μεγαλύτερους.

Ο παλαιού τύπου δικομματισμός –ΝΔ και ΠΑΣΟΚ– έχει φτάσει στο σημείο να διατηρεί τα κεκτημένα των μεγαλύτερων, όπως οι απαράδεκτα υψηλές συντάξεις σε σχέση με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στην κάλυψη του κόστους τους, και να μειώνει συνεχώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Νέο κύμα διαμαρτυρίας

Μια ματιά στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα μεγαλώσει η αποξένωση των νέων και λιγότερο νέων ψηφοφόρων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς υπόσχεται τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση, ενώ η δέσμευσή του στο νέο μνημόνιο προετοιμάζει νέα αύξηση του ποσοστού ανεργίας, που κινείται ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται υπέρ της αύξησης των κατώτατων μισθών και της αποτροπής νέας μείωσης του μισθολογικού κόστους, ενώ ο κανόνας που ισχύει στην αγορά εργασίας είναι οι μισθολογικές μειώσεις χωρίς έλεος και χωρίς τέλος.

Τα τεχνητά διλήμματα και ο μεθοδευμένος πανικός που οδήγησαν στην εκλογική ανάκαμψη της ΝΔ και το σχηματισμό «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης συνασπισμού έπιασαν τόπο στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, άφησαν όμως παγερά αδιάφορους ή και εξαγρίωσαν τους νεότερους ψηφοφόρους. Οι τελευταίοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πολιτική της νέας κυβέρνησης και αναμένεται να στραφούν ακόμα περισσότερο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη –χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νέου υπουργού Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος προωθεί την αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες– που κάνουν ό,τι μπορούν για να οριστικοποιήσουν το πολιτικό διαζύγιο των νέων με τον παλαιού τύπου δικομματισμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

citypress.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η ιστοσελίδα γράφει μακροσκελή άρθρα που δεν καταλήγουν πουθενά ως τελικό συμπέρασμα...γι' αυτό φαντάζομαι δεν υπάρχουν και σχόλια στα άρθρα αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Η το IQ σου ειναι ραδικιου και δεν μπορεις να καταλαβεις το συμπερασμα, ή δεν θελεις να το καταλαβεις και κανεις τον Κινέζο.