Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

«Οι 10 στρατηγικές χειραγώγησης και ο βαθύς ύπνος των χειραγωγημένων»:


Την επόμενη φορά που θα δείτε το δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση, δοκιμάστε να έχετε κατά νου , τα 10 παρακάτω σημεία που αναφερονται σε μια γαλλικη δημοσιευση Συντάχθηκε λοιπόν μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.
( η οποία αρχικά παρουσιαστηκε σαν “δημιουργημα” του Ν. Τσομσκυ, ενω στην πραγματικοτητα εγινε απο την γλλικη...
αναρχικη εφημεριδα Le Grand Soir .)
Διαβάστε τς και θα καταλάβετε τους τρόπους με τους οποίους, απο άνθρωποι μετατρεπόμαστε σε πρόβατα……



1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών.

Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής.
«Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία.

Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση».
Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί.

Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας.

Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη.

Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός):

ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.
4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον.

Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση.

Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν.

Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.
5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.

Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί;

«Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού»
(βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων.

Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.
7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του…

«Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί»
(βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος…

9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ

Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους.

Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα,
υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης…
Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.
10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ.

Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του.

Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.
floroieikastikoi.blogspot

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oraio ar8ro! An den grafate kai kati ma*****s fasistikes to sait 8a htan super.. (ayto einai to tetarto sxolio poy kano, ta tria prota den dhmosieythkan..GIATI???) einai to sait aneksartito?

Ανώνυμος είπε...

popo file dikos mou eisai esy 1.04. kata kapio periergo tropo afto to fasistoblog afinei osa sxolia tou aresoun mono, kai oxi ola. kai nai wreo arthro

Διογένης είπε...

Το σύστημα χειραγωγεί διαχειριζόμενο τους φόβους και τις ανασφάλειες των ανθρώπων, καταστάσεις υπαρκτές και μη.
"Η Κόλαση", "οι τρομοκράτες", "το φαινόμενο του θερμοκηπίου", "οι εξωγήινοι", "το 2012", "η οικονομική κρίση", "ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας", "η ανεργία" κλπ.. Με τη συντήρηση του φόβου και των προβληματικών συνθηκών (υπαρκτών, ανύπαρκτων, στημένων και μη) δικαιολογείται και διατηρείται η εξουσία των "εκλεκτών", που θα προσφέρουν ελπίδα και θα αποδώσουν λύσεις, ενώ συνάμα εξασφαλίζεται και η κοινωνική συναίνεση για τον παρεμβατισμό της εξουσίας στη ζωή των ανθρώπων.

Το σύστημα χειραγωγεί εύκολα τους ανθρώπους, "σακατεύοντας" το μυαλό και την ψυχή τους.
Πολλοί και με πολλούς τρόπους βγαίνουν κερδισμένοι από τους "άρρωστους" ανθρώπους, και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Οι "άρρωστοι" άνθρωποι είναι ό,τι πιο εύκολο για να χειραγωγηθούν από τους πιο "άρρωστους". Γι’ αυτόν τον λόγο το σύστημα καλλιεργεί με κάθε μέσο φαύλες νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Οι δαιμονικές δυνάμεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων λειτουργούν στοχεύοντας στην παραμέληση της λογικής, στο υποσυνείδητο και στην εγκεφαλική καταστολή, συντελούν δε στην ακούσια υποταγή μας. (Πολλές φορές, βέβαια, οικειοθελώς και "εν γνώσει μας" σκάβουμε τον λάκκο μας...) Η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και το δίκτυο διασποράς των πολιτισμικών κοπρολυμάτων της Παγκοσμιοποίησης δεν αποσκοπούν μόνο στο οικονομικό κέρδος για τους λίγους. Το σύστημα επιδιώκει την αποχαύνωση και την αποξένωση των ανθρώπων και κάθε φαυλότητα. Επιδιώκει την καλλιέργεια της εσωστρέφειας, του εγωισμού και του εγωκεντρισμού. Επιδιώκει την καλλιέργεια της νωθρότητας και της τεμπελιάς, αλλά και των απαιτήσεων, της απληστίας, της μεγαλομανίας και της ματαιοδοξίας. Επιδιώκει την καλλιέργεια των παθών, τα οποία και διεγείρει με ποικίλους τρόπους. Επιδιώκει την καλλιέργεια της ανοχής και του εθισμού στη μετριότητα, τη γελοιότητα, τη χυδαιότητα και τη διαστροφή, επιδιώκει την υποστολή κάθε ηθικής. Επιδιώκει την απαξίωση των πάντων, την αδιαφορία και την απάθεια των ανθρώπων. Με τέτοιες ιδιοσυγκρασίες δεν ξεφεύγεις από τη χειραγώγηση του συστήματος και φυσικά δεν το πολεμάς. Με τέτοιες "αρρώστιες", όχι μόνο χειραγωγείσαι από το σύστημα, όχι μετατρέπεσαι σε υπάκουο δούλο του, αλλά σε πρόθυμο "στρατιώτη" του.

Το σύστημα χειραγωγεί με την επιβεβλημένη σωματική και πνευματική εξάντληση.
Με αυτόν τον τρόπο καταπνίγονται οι όποιες διαθέσεις ή τάσεις για κάθε είδους εκδήλωση αντίδρασης. Πολλές φορές, βέβαια, δεν υπάρχει καν ο χρόνος για να γίνουν οι σκέψεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διογένης είπε...

Το σύστημα χειραγωγεί με το μπέρδεμα που μας προξενεί.
Δεν ξέρουμε τι είμαστε ούτε τι θα έπρεπε να είμαστε. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε ούτε τι θα έπρεπε να θέλουμε. Από την τρυφερή παιδική ηλικία οι μαθητές μαθαίνουν να επιλεγούν κάποιους οι οποίοι θα ηγούνται των άλλων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, σιγουρευόμαστε από μικροί ότι κάποιοι ανάμεσά μας έχουν "κάτι" παραπάνω... Αυτούς πρέπει να "ακολουθούμε"... Το γεγονός αυτό, βεβαία, δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην αντιπροσώπευση. Αυτοί οι "άξιοι", λοιπόν, υποτίθεται ότι θα πρέπει να λαμβάνουν κάποιες αποφάσεις για όλους. Συγχρόνως, υποτίθεται ότι θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη για την υλοποίηση των αποφάσεων τους και τις ευθύνες των αποτελεσμάτων τους. Έτσι, ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΤΟΥΡΕΣ ΚΑΙ –ΚΥΡΙΩΣ– ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ. Από την ανέμελη, απονήρευτη –και προπαντός ευαίσθητη– παιδική ηλικία ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΣΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. Εκεί γίνονται τα πρώτα βήματα ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και της ΕΠΙΔΙΩΞΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ. Καί αυτό, ασφαλώς, δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην αντιπροσώπευση. Από το Σχολείο μαθαίνουμε να εκλέγουμε αντιπροσώπους τη στιγμή που, π.χ. στο Δημοτικό, δεν υπάρχει ούτε ουσιαστικό κριτήριο ούτε η ικανότητα της ορθής κρίσης ούτε αποτέλεσμα-κέρδος – δηλαδή, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται! Μόνον η έναρξη της σύγχυσης υπάρχει. Εν συνεχεία, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανακαλύπτουμε τις "αρετές" και τα οφέλη του κομματισμού και τη νοοτροπία που τον διαπνέει, νοοτροπία που, για το καλό μας, πρέπει να ακολουθήσουμε στην υπόλοιπη ζωή μας. Για το καλό μας... Τα υπόλοιπα περί "πολιτικοποίησης" και "Δημοκρατίας" είναι λίγο-πολύ γνωστά. Γνωστά είναι και τα αποτελέσματά τους.
Όλα αυτά –πέρα από τα πάσης φύσεως "βολέματα" και την επανάπαυση στην ανευθυνότητά μας– στοχεύουν και στην εμπέδωση του εξουσιαστικού ιδεολογήματος ότι οι απλοί πολίτες είναι ανίκανοι να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματά τους. Οι πολιτικοί και οι υπόλοιποι "ειδήμονες" είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον λόγο – και οι αποφάσεις τους δεν νοείται να επιδέχονται αμφισβήτηση... "Η γονεοποίηση της εξουσίας και η βρεφοποίηση της κοινωνίας ήταν και παραμένει ο ιστορικά αμετάλλακτος στόχος όλων των διαχειριστών της εξουσίας, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές αμφιέσεις τους. Το μόνο που αλλάζει είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν οι εξουσιοφρενείς, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις τεχνολογικές δυνατότητες κάθε εποχής." (Δρ. Κλεάνθης Γρίβας)

Το σύστημα χειραγωγεί σπέρνοντας τη διχόνοια.
Οι άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγουν από τα δίχτυα χειραγώγησης του συστήματος, όσο είναι χωρισμένοι και προσκολλημένοι σε χίλια-δυο "στρατόπεδα", όσο βρίσκονται φανατισμένα αντιμέτωποι, για χίλιους-δυο σοβαρούς και ηλίθιους λόγους.

Το σύστημα χειραγωγεί δημιουργώντας το ίδιο τα αντίπαλα "στρατόπεδα" (επιφανή και μη), τους "αξιωματικούς" των οποίων χειραγωγεί με απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά.

Το σύστημα χειραγωγεί παρεισφρέοντας στα μη-συστημικά "στρατόπεδα", αποκτώντας τον έλεγχό τους, ή "καπελώνοντας" τις δράσεις τους.

Διογένης είπε...

Το σύστημα χειραγωγεί χρησιμοποιώντας παραπλανητική γλώσσα, προκειμένου να αποκρύπτει τους σκοπούς του.
Για παράδειγμα, τα όργανά του μας λένε "εκσυγχρονισμός", "διαρθρωτικές αλλαγές", "μεταρρυθμίσεις" κλπ., αντί για ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και πολιτών.

Το σύστημα χειραγωγεί παίζοντας το παιχνίδι των στόχων.
Μας λένε ότι πρέπει να επιτευχθεί ένας στόχος ή να αποφευχθεί μια κατάσταση –ακόμα και με θυσίες από την πλευρά των πολιτών–, χωρίς να μας γνωστοποιούν τα δεδομένα. Προφανώς όλα γίνονται για το καλό μας... Κανένας δεν κάνει θυσίες για να ζημιωθεί. Έτσι, για παράδειγμα, μας έλεγαν ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στην ΟΝΕ, χωρίς να μας πούνε τι σημαίνει αυτό και τι αποτελέσματα θα έχει. Από την άλλη, μας λένε ότι πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Εδώ μπαίνει μία ακόμα στρατηγική του συστήματος: Εκείνα που είναι απειλή για το σύστημα, παρουσιάζονται σαν απειλή για εμάς. Ό,τι δεν θα ήθελε το σύστημα να απαιτήσουμε εμείς οι ίδιοι, το παρουσιάζει σαν απειλή. Μας απειλούν ότι θα μας διώξουν από το Ευρώ και συγχρόνως μας κατατρομοκρατούν με τις δήθεν καταστρεπτικές συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ασφαλώς, αυτές οι μέθοδοι στηρίζονται στην αδιαφορία και την άγνοια του κόσμου και στην παραπληροφόρηση που δέχεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Το σύστημα χειραγωγεί άνετα, χειραγωγώντας τη δική μας –ηθελημένη ή εξαναγκασμένη– αδιαφορία για την πολιτική και τα κοινά.
Οι περισσότεροι αδιαφορούν για την πολιτική και τα κοινά. Είτε επειδή έχουν πιο σημαντικά ή ενδιαφέροντα πράγματα για να ασχοληθούν (π.χ. να βρουν έναν τρόπο για να ζήσουν αυτοί και η οικογένειά τους ή να παρακολουθήσουν το "Big Brother" και τα παρασκήνιά του στις απογευματινές εκπομπές) είτε επειδή σιχάθηκαν τους λειτουργούς της και το σύστημά τους είτε επειδή νιώθουν ανίκανοι να παρακολουθήσουν τα δρώμενα και να συμβάλλουν στην εξέλιξή τους. Οι περισσότεροι δεν προλαβαίνουμε, δεν θέλουμε, δεν μπορούμε ή νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με την πολιτική και τα κοινά. Τέτοιοι βολεύει να είμαστε. Το σύστημα μας θέλει αδρανείς. Δεν θέλει σκεπτόμενους, ανήσυχους, απαιτητικούς, ενεργούς πολίτες. Κοιμισμένους υπηκόους θέλει. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να μας μετατρέψει σε άβουλους και, βέβαια, ακόρεστους καταναλωτές. Καταναλωτές που θα αγωνίζονται νυχθημερόν για να αποκτήσουν, καμιά φορά ακόμα και τα αναγκαία, ενώ θα ονειρεύονται τα υπόλοιπα, εκείνα που συνεχώς κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα μας προσδώσουν ποιότητα ζωής και θα μας προσφέρουν ευδαιμονία. Θέλει καταναλωτές που θα χαλαρώνουν με μορφές διασκέδασης που παραλύουν το μυαλό. Καταναλωτές "ειδήσεων" που θα ενημερώνονται αποκλειστικά και μόνον από τους "ειδικούς". Θέλει κεφάλια ψηφοφόρων που μια φορά στα τέσσερα-πέντε χρόνια, μέσα στην τύφλα τους, θα ασκούν το διαστρεβλωμένο δικαίωμά τους, πλανεμένοι από την ψευδαίσθηση ότι βιώνουν τη Δημοκρατία.

Διογένης είπε...

Το σύστημα χειραγωγεί μέσω του κλίματος γενικής σήψης, που κάποιοι έχουν μεριμνήσει να επικρατεί παντού.
Με άδηλο τρόπο εκπαιδευόμαστε στην ανοχή και αποδοχή της αδικίας, της αναξιοκρατίας, της παρανομίας και της εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας. Εκπαιδευόμαστε να δεχόμαστε αγόγγυστα τις αποφάσεις των ισχυρών, ακόμα και τα αίσχη τους. ...Και τη μοίρα μας...

Το σύστημα χειραγωγεί διαφθείροντας τις συνειδήσεις, προκειμένου να διατηρείται η επιθυμητή γι’ αυτό σαπίλα, αλλά και για να αλιεύει συνεργούς.
Η αδικία και η ανομία, η βία, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες προβάλλονται διαρκώς. Θεωρείται αυτονόητο πως οι σημαντικότερες συμφωνίες γίνονται "κάτω από το τραπέζι" και εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα. Η προκλητικότατη ατιμωρησία των ισχυρών εμμέσως προτρέπει και η ανέχεια ευθέως αναγκάζει τους αδικημένους και στερημένους πολίτες να διακινδυνεύσουν και να παίξουν και οι ίδιοι το βρόμικο παιχνίδι. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι όλοι και όλα είναι διεφθαρμένα και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τίποτε. Πρέπει να πειστεί πως το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να βουτήξει κι αυτός στον βούρκο – μπας και σωθεί! Αυτή πρέπει να είναι η αντίληψη του κόσμου. Ότι για να σωθεί πρέπει να γίνει συνεργός στην απάτη, στην παρανομία και στο έγκλημα. Όταν όμως γίνεις συνεργός, γίνεσαι και δέσμιος του συστήματος από φόβο. Άμα γίνεις συνεργός, δεν θα έχεις το δικαίωμα να παραπονεθείς για τίποτε, τουλάχιστον όταν θα κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Χώρια που το πιθανότερο είναι να γλυκαθείς τόσο, ώστε να ξεχάσεις αυτά που υποτίθεται πρέσβευες κάποτε και για τα οποία πιθανόν αγωνιζόσουν.

Το σύστημα χειραγωγεί τιμωρώντας αυστηρά, αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ.
Τιμωρεί τους όποιους ενοχλητικούς/ατίθασους, που μπορεί να τους αποκαλεί και "παράνομους", ώστε να συνετιστούν. (Κατά κανόνα, στην πραγματικότητα τους κάνει χειρότερους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.) Επιπλέον, τιμωρεί τους ενοχλητικούς/ατίθασους ή παράνομους, για να παραδειγματίζονται οι υπόλοιποι, κοινώς, "προς γνώσιν και συμμόρφωσιν".

Διογένης είπε...

Οι πονηροί του κατεστημένου κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μη σκεφτόμαστε απλά και να μπερδευόμαστε, να πνιγόμαστε μόνοι μας σε μια κουταλιά νερό! Κάνουν τα πάντα ώστε να μη δούμε αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, βάζοντάς μας να αγναντεύουμε. Μας ενθαρρύνουν να στριφογυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας για να πιάσουμε την "ουρά" μας, βεβαιώνοντάς μας πως αν το πετύχουμε θα λυθούν τα προβλήματά μας, τα οποία εσκεμμένα μας προκαλούν οι ίδιοι. Όμως, επιβάλλεται να δούμε και απ’ "έξω" αυτήν μας την απόπειρα. Μόνον τότε θα καταλάβουμε ότι το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να λαχανιάσουμε, και φυσικά, να ζαλιστούμε. Άντε, και να γυμνάσουμε το σώμα μας στο τρέξιμο και το κεφάλι μας στο στριφογύρισμα και στη ζαλάδα. Πρέπει, κάποτε, όλοι μας να κοιτάξουμε τα πράγματα από "ψηλά" – και προπαντός με καθαρό μυαλό. Όσο δεν κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα μας προκαλούν προβλήματα και θα μας εκμεταλλεύονται. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα επιβραβεύουν τα γυμνασμένα κορμιά με τα ανθεκτικά κεφάλια στο στριφογύρισμα και τη ζαλάδα. Το στριφογύρισμα και τη ζαλάδα μας εκμεταλλεύονται κάποιοι, αιώνες τώρα. Στα προβλήματα που μας δημιουργούν και στα γυμνασμένα σώματα και κεφάλια βασίζουν την ισχύ τους και από αυτά βγαίνουν κερδισμένοι εις βάρος μας.

Αυτά, τα βασικά ...και άλλα πολλά.