Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Süddeutsche Zeitung: «Οι καινούριοι είναι οι παλιοί» στην Ελλάδα


Στο κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα μετά την εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».
Με τίτλο «Οι καινούριοι είναι οι παλιοί», η εφημερίδα σημειώνει...
στο σχετικό άρθρο ότι «η νίκη των συντηρητικών στην Ελλάδα ηρεμεί την Ευρώπη, αλλά αναρωτιέται κανείς: βασικά για ποιο λόγο; Σε κάθε περίπτωση είναι συνυπεύθυνοι για την εξαθλίωση. Η αριστερά προετοιμάζεται για την επόμενη μάχη».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το νέο ελληνικό αριστερό κόμμα, μέχρι σήμερα συνασπισμός μίας ντουζίνας συχνά τσακωμένων μεταξύ τους ομάδων κατόρθωσε στην πράξη να φτάσει από το τίποτα κοντά στην κυβερνητική εξουσία. Όποιος θέλει να μετρήσει αυτήν την αλλαγή των καιρών στην Ελλάδα πρέπει να δει τους απόλυτους αριθμούς: μόλις 170.350 ψήφοι χωρίζουν το κόμμα από τους νικητές των εκλογών. Γι’ αυτό γιορτάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης την εκτίμηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, που προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πάνω από τρεις μήνες μέχρι να καταρρεύσει υπό την πίεση του κόμματός του. Αναφερόμενη στην πλευρά των νικητών, η εφημερίδα παρατηρεί συγκρατημένη διάθεση που δεν θυμίζει σε τίποτα την πανηγυρική νίκη της ΝΔ το 2004 και σχολιάζει:
«Η ΝΔ είχε την ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα από το 2004 έως το 2009 και αύξησε το έλλειμμα από 5% σε 15%. Οι Έλληνες δεν το ξέχασαν αυτό. Ούτε τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν οι πολιτικοί των συντηρητικών, όπως ακριβώς και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ. ‘Σάπιο’ είχε χαρακτηρίσει ο Βενιζέλος το ίδιο του το κόμμα. Και τώρα υποτίθεται ότι είναι ο Βενιζέλος και ο αρχηγός της ΝΔ η ελπίδα της Ευρώπης; (…) Αυτές οι αντιφάσεις δυσκόλεψαν πολλούς στο να ψηφίσουν».
πηγη