Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ήττα της Άγκυρας στην Θράκη


Η δημοσίευση των κινήσεων και των σχεδίων του τουρκικού προξενείου, η συσπείρωση των χριστιανών ψηφοφόρων και η απόφαση της Άγκυρας να ρίξει το βάρος -εξασφαλίζοντας την εκλογή τους- στους τουρκόφρονες υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (επειδή υπήρχε βεβαιότητα πως ...

ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός), ήταν οι παράγοντες εκείνοι που έδρασαν ώστε τελικά το τουρκικό προξενείο να θεωρεί και ως επιτυχία την ψήφιση τριών (3) μουσουλμάνων τουρκοφρόνων.



Το σημαντικό στοιχείο ήταν η συσπείρωση των χριστιανών ψηφοφόρων που έδειξαν -έστω και την τελευταία στιγμή- πως κατανόησαν το ύψος του κινδύνου που προέβαλλε μέσα από μία συντριπτική εκλογή 5 μουσουλμάνων στην Θράκη. Αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν βγει τα τελικά αποτελέσματα, με βεβαιότητα μπορούμε να καταγράψουμε την μη εκλογή του Ιλχάν (υποψήφιος με την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη) στην Κομοτηνή.

Στο νομό Ξάνθης, φαίνεται πως η δημοσιοποίηση (με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες) του σχεδίου για εκλογή του μουσουλμάνου υποψηφίου του ΚΚΕ, έδρασε ανασταλτικά προς το τουρκικό πρ0ξενείο, το οποίο κατανοώντας πως θα υπάρξει συσπείρωση των χριστιανών ψηφοφόρων κινδύνευε να χάσει την εκλογή του μουσουλμάνου του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι δεν προχώρησε σε διαμοιρασμό των ψήφων. Τελικά, αν και δεν υπήρξε συσπείρωση των χριστιανών, ο φόβος της Άγκυρας έκανε κατορθωτή την εκλογή δύο χριστιανών βουλευτών (ένας από ΝΔ και ένας από ΠΑΣΟΚ).

Νεότερα στοιχεία για τα ακριβή αποτελέσματα σε ψήφους, με αναλυτική προσέγγιση, θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί, πάντως, πως οι Έλληνες της Θράκης αν και έχουν ξεχαστεί σε επικίνδυνο βαθμό από την Αθήνα, έδωσαν μία σημαντική μάχη και απέδειξαν πως οι Έλληνες μπορούν να ενώνονται απέναντι σε πραγματικούς κινδύνους και όχι εικονικούς, όπως εκείνους που συνηθίζουν να προτάσσουν οι πολιτικοί της χώρας.

Οι εκλεγέντες βουλευτές σε Ξάνθη και Ροδόπη
Νομός Ξάνθης
  • ΣΥΡΙΖΑ: Χουσεϊν Ζεϊμπέκ
  • ΝΔ: Αλέξανδρος Κοντός
  • ΠΑΣΟΚ: Δημήτριος Σαλτούρος
Νομός Ροδόπης
  • ΝΔ: Ευρυπίδης Στυλιανίδης
  • ΠΑΣΟΚ: Αχμέτ Χατζή Οσμάν
  • ΣΥΡΙΖΑ: Καρά Γιουσούφ Αϊχάν