Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Μια σφαίρα μόνο...


Δύο εικόνες από τον ίδιο δρόμο της Αθήνας, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η πρώτη από μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα από τα εκθέματα, μια μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία ήταν σκαλισμένα αριθμητικά ψηφία. Ρώτησα τι αφορούν και άκουσα έκπληκτος ότι επρόκειτο για την δημοσιοποίηση του...
προυπολογισμού ενός έργου. Η περίφημη Διαύγεια, στη πράξη, αιώνες πριν, κομμάτι της ιστορίας μας.

Το ίδιο απόγευμα λίγα μέτρα πιο κάτω ανεβασμένος σε γειτονική ταράτσα παρατηρούσα την  γυάλινη οροφή πάνω από το μπάνιο του περίφημου σπιτιού του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη. Ο πρώην υπουργός με την γερμανική παιδεία, που θα γινόταν στη συνέχεια στενός φίλος των επίσης γερμανοτραφών Μιχάλη Χριστοφοράκου και Σωκράτη Κόκκαλη, δηλαδή της  Siemens και της Intracom. Και καθώς τα γράφω αυτά μου έρχεται στο μυαλό η απάντηση του Βενιζέλου σε ερώτηση πολίτη στη διάρκεια της συνέντευξης στο enikos. «Συνηθίζω να λέω στους Γερμανούς συνομιλητές μου ότι όπου εμπλέκονται γερμανικές εταιρείες με το ελληνικό δημόσιο, υπάρχει και ένα σκάνδαλο δωροδοκίας…».

Δεν τους δίνει είδηση με αυτή την αναφορά του ο Βενιζέλος. Η γερμανική μηχανή που έχει εντρυφήσει στις ζωές των άλλων με την περίφημη Στάζι να καταγράφει ακόμη και τις ασθένειες που θα συναντήσει στο διάβα της ζωής του ένα μωρό, όταν είναι ακόμη 4 χρόνων, δεν μπορεί να αγνοεί ποιους Έλληνες  πολιτικούς αλλά και στελέχη του κρατικού μηχανισμού έχει λαδώσει.

Με την ίδια λογική κινούνται κι οι ΗΠΑ οι οποίες αξιοποίησαν στο έπακρο το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου και την ενοποίηση της Γερμανίας για να αποκτήσουν το πιο σημαντικό αρχείο από τα ημερολόγια της Στάζι, όπως έγραφε και η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ στη προκήρυξη που συνόδευε την εκτέλεση Σόντερς. Γερμανοί και Αμερικάνοι οι οποίοι διατηρούν στενές και διαχρονικές σχέσεις με "Έλληνες φίλους", πολιτικούς και όχι μόνο, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί ελληνικό κράτος με την έννοια του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης.

Ακόμη και η πρόσφατη έκθεση της Black Rock που έχουν στην κατοχή τους τόσο οι Αμερικάνοι, όσο και οι Γερμανοί, αποκαλύπτει ανάγλυφα την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Αμερικανοί και Γερμανοί κάθε φορά που είναι να κάνουν δουλειά με το ελληνικό δημόσιο αναζητούν τους «Άκηδες» που διαθέτουν στη χώρα μας. Αμφότεροι δεν έχουν δικαίωμα να εκπλήσσονται.

Ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός, τους είναι οικείος, σαν την τσέπη τους. Είναι λοιπόν προκλητικό να εκβιάζουν να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο όταν αποδεικνύεται πως το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές μας είναι η φτωχοποίηση του λαού. Ούτε οι μεταρρυθμίσεις, ούτε οι αποκρατικοποιήσεις, ούτε η μείωση των δημοσίων δαπανών. Πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα κι εδώ εξαντλούν την αυστηρότητά τους. Κανείς από τους δανειστές δεν πιέζει να αλλάξει το κράτος. Το ίδιο και στην Ιταλία και την Πορτογαλία.

Ο μοναδικός τους στόχος είναι η φτωχοποίηση των πολιτών. Βολεύονται  άλλωστε με τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό που επιτρέπει στις πολυεθνικές τους να κλείνουν δουλειές λαδώνοντας. Κι αυτό θέλουν να συνεχίσουν με τη βοήθεια των δυνάμεων καταστολής που είναι αποφασισμένες να προσφύγουν ακόμη και στο αιματοκύλισμα για να επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη. Όσο για τους δημοσιογράφους που αντιστέκονται στην συστημική λαίλαπα, η μνημονιακή χούντα έχει τον τρόπο της.

Σήμερα, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδι, έχεις μια σφαίρα στη θαλάμη. Μην σημαδέψεις τον εαυτό σου...
πηγη