Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Πείνα στην Ισπανία για να σωθούν οι τράπεζες


Ισπανία: Ουρές για τρόφιμα στον Ερυθρό Σταυρό και από τη μεσαία τάξη Ολο και περισσότεροι οι άνεργοι και οι άποροι στη χώρα της Ιβηρικής
Η φτώχεια στην Ισπανία δεν κάνει διακρίσεις: η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στη χώρα της Ιβηρικής, με...
τον Ερυθρό Σταυρό να προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, όπως δείχνει ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Χιλιάδες άποροι κι άνεργοι Ισπανοί σπεύδουν στα συσσίτια που οργανώνει ο Ερυθρός Σταυρός στη Μαδρίτη, ελπίζοντας να προμηθευτεί τα βασικά προκειμένου να καταφέρει απλώς να επιβιώσει.

Με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο 24%, το συσσίτιο έχει καταντήσει αναγκαιότητα για αρκετές φτωχές οικογένειες, που μια φορά την εβδομάδα θα προμηθευτούν μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι και χυμούς από τον Ερυθρό Σταυρό. Οι περισσότεροι που βρίσκονται στην κατάσταση αυτή ντρέπονται να μιλήσουν ή αν το δεχτούν μιλούν μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: «Εγώ δεν ντρέπομαι να σας πω το όνομά μου ή να σας δείξω το πρόσωπο μου, αν έτσι υπάρχει ελπίδα να βρω κάποια δουλειά στο άμεσο μέλλον», λέει ο 48χρονος Γκαρσία σε δημοσιογράφο του CNN, απευθύνοντας έκκληση για «μια θέση εργασίας, μια οποιαδήποτε δουλειά, με οποιοδήποτε ωράριο, ακόμη και άτακτες ώρες, ακόμη και μερικής απασχόλησης. Δεν αντέχω άλλο. «Χρειάζομαι μια δουλειά, ακόμη κι αν θα πρέπει να τη μάθω από το μηδέν», καταλήγει ο Γκαρσία που δεν έχει δικαίωμα σε άλλο επίδομα ανεργίας και μένει μαζί με τη μητέρα του, η οποία τον βοηθάει οικονομικά από το υστέρημά της.

«Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει», τονίζει ο Χοσέ Τσάι του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού, προσθέτοντας πως «καταντάει ακόμη πιο τρομακτικό αν σκεφτείς πως ο επόμενος που θα πέσει σε αυτή την ανάγκη μπορεί να είσαι εσύ ή ο καλύτερός σου φίλος ή κάποιος γνωστός σου».

«Δεν περίμενα ποτέ μου να βρεθώ σε αυτή την κατάσταση», δηλώνει με απελπισία ο Γκαρσία, καταλήγοντας πως «είμαι πολύ απαισιόδοξος. Μας λένε πως η οικονομία θα βελτιωθεί το 2014. Αλλά μέχρι τότε τι θα κάνουμε; Πως θα επιβιώσουμε;».

Ρεπορτάζ από το ΒΗΜΑ
πηγη