Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας στην Wall Street Journal: Εάν σταματήσουν τη χρηματοδότηση κινδυνεύει το ευρώ


Αλέξης Τσίπρας στην Wall Street Journal: Εάν σταματήσουν τη χρηματοδότηση κινδυνεύει το ευρώΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ»

O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal ρίχνοντας το γάντι στους ευρωπαίους εταίρους τονίζει ότι ο ίδιος βλέπει πολύ μικρές τις πιθανότητες η Ευρώπη να σταματήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ενώ...
επισημαίνει ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί η Αθήνα θα σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της.

Στην πρωτοσέλιδη συνέντευξη του με τίτλο «Προκλητικό μήνυμα από την Ελλάδα» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι μία οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα παρέσυρε στον γκρεμό και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και επισημαίνει την ανάγκη η Ευρώπη να λάβει σοβαρά υπόψιν της μία πολιτική η οποία θα στρέφεται γύρω από την ανάπτυξη προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα και να υπολογίζει, όπως λέει, την ανθρωπιστική κρίση την οποία η χώρα αντιμετωπίζει.

«Προτεραιότητά μας είναι να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι, για το δικό τους συμφέρον, η χρηματοδότηση προς την Ελλλάδα δεν πρέπει να σταματήσει».

Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς πράξεις (σσ καταγγελία του μνημονίου), «αλλά αν προχωρήσουν αυτοί σε μονομερείς πράξεις, με άλλα λόγια να σταματήσουν τη χρηματοδότησή μας, τότε θα αναγκαστούμε κι εμείς να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας, να πάμε σε στάση πληρωμών», προειδοποιεί ο κ. Τσίπρας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αν οι πιέσεις προς την Ελλάδα ενταθούν, η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. «Με το να μην πληρώνουμε τα χρέη, η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα προκειμένου να πληρώσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» τονίζει και προτείνει να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες και να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.

«Ό,τι κι αν κάνουμε τα πράγματα θα είναι δύσκολα αλλά θα είναι το ίδιο δύσκολα την ίδια στιγμή για ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της κατάρρευσης του ευρώ» σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης, δηλώνει. Και οι οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω «πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να βρούμε μία λυση ευρωπαϊκή», συμπληρώνει.
«Παρά το παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα», που κατά την WSJ, παίζει ο κ. Τσίπρας με τους ευρωπαίους εταίρους, επιθυμία του είναι, όπως είπε ο ίδιος στην εφημερίδα, να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να κόψουμε αυτόν τον σύνδεσμο. Η έξοδος από το ευρώ θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες», όπως είπε.

newpost.gr