Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η Τουρκία παραλαμβάνει τα UAV Heron από το Ισραήλ


Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων του Τελ Αβίβ με την Τουρκία. Μία από τις εκδηλώσεις της νέας πολιτικής προσέγγισης αναμένεται να είναι η συμφωνία της Τουρκίας με το Ισραήλ στο πρόγραμμα των ανεπάνδρωτων αεροσκαφών Heron. H Άγκυρα απέστειλε τα συστήματα πριν από ένα χρόνο για...
την εκτέλεση επισκευών και εργασιών συντήρησης στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το πρώτο από τα παρακρατηθέντα Heron επεστράφη στην Τουρκία τον Απρίλιο, ένα σύστημα επεστράφη πριν από λίγες ημέρες, και το πέμπτο και τελευταίο είναι να επιστραφεί στην Τουρκία σύντομα.
Τον Απρίλιο του 2011 η Τουρκία απέστειλε στην εταιρία ΙΑΙ πέντε Heron, τα οποία είχε προηγουμένως αγοράσει από την ισραηλινή εταιρία, για την εκτέλεση περιοδικών εργασιών. Δύο από αυτά επεστράφησαν στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών, το Νοέμβριο του 2011. Η επιστροφή των άλλων τρειών συστημάτων σταμάτησε. Οι καθυστερήσεις στην παράδοση χρεώθηκαν από την Άγκυρα με κυρώσεις.Οι σχέσεις μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Άγκυρας είναι επιδεινωμένες. Η Άγκυρα εμπόδισε πρόσφατα μια πρόταση για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόσφατα βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές συνομιλίες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Άγκυρας.
Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ένα άλλο, αυτή τη φορά ένα πολύ παράξενο περιστατικό, στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. Οι τουρκικές ειδικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν για ένα γεωργό, ο οποίος βρήκε ένα νεκρό μελισσοφάγο, με ασυνήθιστα μεγάλα ρουθούνια. Οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε μια σειρά από μελέτες για να εκτιμηθεί κατά πόσον ή όχι, χρησιμοποιήθηκε αυτό το πουλί για την παρατήρηση του εδάφους της Τουρκίας. Εκτιμάται ότι στα ασυνήθιστα μεγάλα ρουθούνια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν συσκευές παρατήρησης. Υποψίες προκάλεσε στον αγρότη η λέξη «Ισραήλ» στα πόδια του πουλιού. Οι Ορνιθολόγοι ωστόσο, αναφέρουν ότι οι ενδείξεις αυτές του μελισσοφάγου, είναι τυπικές όταν αυτό το πουλί χρησιμοποιείται στη μελέτη της μετανάστευσης των πουλιών.
fox2magazine