Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πανελλήνιες:To κείμενο της Έκθεσης


Το κείμενο που διάλεξε η Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας αποτελεί απόσπασμα από το έργο της ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός Προσεγγίσεις», όπου αναφέρεται:

«Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο..
και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα του νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στο συνάνθρωπο...».

Από τους υποψηφίους ζητήθηκε περίληψη του κειμένου, η οποία βαθμολογείται με 25 μονάδες, και ανάπτυξη 500-600 λέξεων, η οποία βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Το κείμενο της κυρίας Αρβελέρ κρίνεται από εκπαιδευτικούς ως ιδιαίτερα απαιτητικό, με πολλές μεταφορικές εκφράσεις και αφηρημένες  έννοιες.
πηγη