Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΠΑΣΟΚ: Ο Βενιζέλος, η ήττα και η αυλή των κολάκων


Πριν ακόμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναδειχθεί (με τον τρόπο που αναδείχθηκε) στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, το ΜΟΝΟ έγραφε ότι κανένας δεν θέλει να γίνει η «κοπριά της ιστορίας», όπως έλεγε ο Γκράμσι, αλλά το ΠΑΣΟΚ και τ’ απομεινάρια του δεν θα το αποφύγουν...

Σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος, παρ’ ότι δεν κατάφερε να εκφράσει «το όλον ΠΑΣΟΚ» εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του και ότι αυτός έφερε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρ’ ότι οι στενοί συνεργάτες του, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές έλεγαν με σιγουριά στους δημοσιογράφους ότι αποκλείεται να πέσουν κάτω από το 20%, σήμερα δηλώνουν ότι «εάν το ποσοστό είχε μπροστά τον αριθμό «2», θα ήταν θρίαμβος». Ισχυρίζονται επίσης ότι «εάν δεν ήταν πρόεδρος ο Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ θα είχε πάει στο 6%, γιατί τόσο το άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου».
«Μόλις είκοσι μέρες πρόεδρος ήταν. Τι μπορούσε να κάνει περισσότερο;» υποστηρίζουν. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που λίγο καιρό πριν ισχυρίζονταν ότι η «ευφυΐα» και η «ευφράδεια» του Ευ. Βενιζέλου μπορούσε να αποτρέψει την ήττα και να απογειώσει τα ποσοστά, ακόμα και να φέρει την πρωτιά για το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε  αρχίσει ήδη συζητήσεις  από τη Δευτέρα των εκλογών για την επόμενη μέρα με τον στενό του κύκλο, στον οποίο έχει εκμυστηρευθεί πως σκεφτόταν «να τα αλλάξει όλα στο ΠΑΣΟΚ», αλλά σε περίπτωση που η χώρα πήγαινε  σύντομα πάλι σε εκλογές, πιθανόν δεν θα προλάβαινε. «Όταν θα γίνει το συνέδριο, θα τα αλλάξει όλα, αλλιώς δεν επιβιώνει» λένε οι πολιτικοί του φίλοι. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ μετράει χιλιάδες αποχωρήσεις μελών μετά την εκλογή του και μερικές εκατοντάδες παραιτήσεις στελεχών πανελλαδικά. Κανείς δεν γνωρίζει επίσης εάν δεν τον προλάβουν και άλλες εξελίξεις, ακόμα κι εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αναπτύξει μία έντονη κινητικότητα, συγκροτώντας ήδη μία δική του ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους βοήθησε να εκλεγούν.
Τον Α.Λοβέρδο και κάποιους άλλους άσπονδους φίλους είχε στο μυαλό του ο Ευ.Βενιζέλος όταν είπε ότι «ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι 30άρης» και κατάφερε να τους εξοργίσει. «Αν προτείνει 30άρη για ηγέτη, ο κόσμος δεν θα περιμένει πότε θα του τον ετοιμάσει αυτός. Υπάρχει έτοιμος και είναι ο Τσίπρας» σχολίαζαν εκείνοι.  Η κριτική για τον Ευ.Βενιζέλο είναι πολύ σκληρή στο ΠΑΣΟΚ. Του χρεώνουν πάρα πολλά λάθη και τώρα επιπλέον ότι διέλυσε και το κόμμα.
Ο κύκλος των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πάντως, ο οποίος δημοσίως τον στήριζε ενθέρμως, ιδιωτικώς αποκαλούσε τον Ευ. Βενιζέλο καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, με το σκωπτικό παρωνύμιο «χαρτοπετσέτα». Υπονοώντας, προφανώς, ότι τον θεωρούσαν μιας χρήσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους  ήταν χρήσιμος για να χρεωθεί την ήττα και όταν ξεκαθάριζε το τοπίο θ’ αναλάμβαναν άλλοι. Τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν συνέλθει ακόμα από την συντριπτική ήττα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, αρνούνταν να δουν τα σημάδια και ν’ αφουγκραστούν την κοινωνία. «Το πιο εφιαλτικό σενάριο έγινε πραγματικότητα» λέει στο ΜΟΝΟ πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που δεν κατάφερε να εκλεγεί και ισχυρίζεται ότι ήταν τελικά πολλοί οι ευεργετημένοι από το ΠΑΣΟΚ που δεν το ψήφισαν. «Οικογένεια στην οποία από το 1982 μέχρι τώρα είχαμε διορίσει τη γυναίκα, τον άνδρα, τον γαμπρό και τα παιδιά, δεν μας ψήφισε κανείς τους και το έλεγαν και δημοσίως» δηλώνει.
Κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συζητούσαν ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητήσουν –παρασκηνιακά- από τους Ευρωπαίους να πιέσουν τα πράγματα αλλά και τα πρόσωπα, έχοντας κατά νου τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι θα γίνονταν προσπάθειες από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. για να λεηλατήσουν βουλευτές από άλλα κόμματα. Είναι αρκετά γνωστό και το ότι εδώ και καιρό υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ των «μεταρρυθμιστών» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των νεοφιλελεύθερων της Ν.Δ, όπου έχει συζητηθεί ακόμα και η δημιουργία κόμματος που θα στεγάσει αμφότερους. Το σίγουρο είναι, όπως αναφέρει και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Μενέλαος Γκίβαλος, που γνωρίζει καλά το ΠΑΣΟΚ, ότι «η ήττα του στις εκλογές δεν είναι μία χωρίς σημασία εξέλιξη για όλο το πολιτικό σύστημα». Το ΠΑΣΟΚ, όπως, λέει, αποτελούσε το κεντρικό υποστήλωμα του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης και η κατάρρευσή του θα επιβάλλει συνολική αναδιάρθρωση στον χώρο.
πηγη