Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Γερμανοί για Ελλάδα και ευρώ: »Ναι»από επιχειρηματίες,»όχι» από πολίτες


Σε δύο ταχύτητες κατευθύνσεις κινείται  στην Γερμανία  το ερώτημα άν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ: Ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας ελπίζει (και θέλει μάλλον) την Ελλάδα να...
παραμείνει στην ευρωζώνη και πως θα υπερβεί την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει. Αντίθετα το 73% των Γερμανών πολιτών επιθυμεί την έξοδο της Αθήνας από την ΟΝΕ.

- Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει τελικά να διασφαλίσει την παραμονή της στην ζώνη του ευρώ εκφράζει ο  πρόεδρος της Ένωσης των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) κ. Χανς Χάινριχ Ντρίφτμαν. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής οικονομίας αναμένει ότι οι Έλληνες θα συνετιστούν και προβαίνει στην πρόγνωση ότι «και αυτή τη φορά τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά την τελευταία στιγμή». Ο κ. Ντρίφτμαν υπενθυμίζει ότι το 80% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος, ανεξαρτήτως της εκλογικής επιτυχίας των ακραίων κομμάτων.«Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα επιβαρυνθούν σίγουρα τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα και υπάρχει ο φόβος να υποστούν απώλειες οι μικροεπενδυτές», λέει ο κ. Ντρίφτμαν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας δεν πρόκειται να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις.

- Το τελεσίγραφο «συνέχιση του προγράμματος λιτότητας ή έξω από την ευρωζώνη» συμμερίζεται το 73% των Γερμανών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Toluna und Thöring Heer & Partner, σε δείγμα χιλίων ατόμων προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των Γερμανών δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εάν εκείνη δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών. Το 60% αντιμετωπίζει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σοβαρή απειλή για το ευρώ, ωστόσο στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες παραδέχονται ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν επαρκούν, αλλά θα πρέπει να συμπληρωθούν με μια στρατηγική ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Επίσης πολλοί ερωτηθέντες δείχνουν κατανόηση για την οργή των Ελλήνων, καθώς τα προγράμματα λιτότητας τούς επιβαρύνουν σε υπερβολικό βαθμό.

Αυτά και βγάλτε τα συμπεράσματα σας…
πηγη