Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Βερολίνο: Δεν συμμετέχουμε στην πολιτική κουζίνα της Ελλάδας


Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ διέψευσε κατηγορηματικά και πάλι σήμερα ότι η καγκελάριος πρότεινε να οργανωθεί στην Ελλάδα ένα δημοψήφισμα για το ευρώ και υπογράμμισε πως η...
καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να "παράσχει τα υλικά στην πολιτική κουζίνα" της Ελλάδας.
Βερολίνο: Δεν συμμετέχουμε στην πολιτική κουζίνα της Ελλάδας

"Η καγκελάριος δεν πρότεινε δημοψήφισμα ούτε είπε κάτι που να μπορεί να ερμηνευτεί προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε ο εκπρόσωπός της Γκέοργκ Στράιτερ, φανερά εκνευρισμένος, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

"Η καγκελάριος δεν θα παράσχει υλικά σ' αυτή την πολιτική κουζίνα ανάμεσα στα κόμματα, που σιγοβράζει" στην Ελλάδα, πρόσθεσε, καθώς αντιμετώπιζε πολύ επίμονες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

"Μπορείτε να έχετε ως αφετηρία την αρχή" ότι η Μέρκελ παραμένει αντίθετη σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα για το οποίο είχε κάνει λόγο πέρυσι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Γερμανία.

Ο κ. Στράιτερ δήλωσε πως η κυκλοφορία της πληροφορίας μπορεί να οφείλεται σε "παρεξήγηση, κακή κατανόηση" (των λεγομένων). "Η υπόθεση μοιάζει λίγο με χαλασμένο τηλέφωνο" πρόσθεσε.

Το «Σπίγκελ» πάντως στο σημερινό του τεύχος εμμένει στον ισχυρισμό ότι το θέμα του δημοψηφίσματος είχε τεθεί και στο Eurogroup στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών ασκούσαν με αυτόν τον τρόπο πίεση στον Φ. Σαχινίδη. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προκειμένου να καταστεί σαφής η σοβαρότητα της κατάστασης, φέρεται να είπε στον Ελληνα υπουργό ότι «αν γινόταν τώρα μια μυστική ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μια ισχυρή πλειοψηφία θα ήταν κατά της παραμονής της».

Τότε υπήρξε παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Β. Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε στο τραπέζι το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, που θα μπορούσε -όπως είπε- να πραγματοποιηθεί μαζί με τις εκλογές. Ο κ. Σαχινίδης βρέθηκε στο στόχαστρο όμως και των υπουργών Οικονομικών των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός οι χώρες τους να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εκπληρώσουν τους όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει συνεχώς τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις».

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε τις εκλογές ως τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς -όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό- είπε ενώπιον όλων ότι εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί, «τελειώνουν όλα».

Οι σχέσεις Βερολίνου-Αθήνας δεν επιβαρύνθηκαν
Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας δεν επιβαρύνθηκαν από την δημοσιοποίηση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την κατηγορηματική διάψευση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου περί πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Οι σχέσεις Βερολίνου-Αθήνας δεν επιβαρύνθηκαν. Δεν πρόκειται για αυτό. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό ο οποίος μάλλον δεν έγινε κακόβουλα, αλλά από άγνοια, παρανόηση ή οτιδήποτε», δήλωσε ο κ. Στράιτερ και έκανε λόγο για «σπασμένο τηλέφωνο», χωρίς ωστόσο να κρύψει την ενόχλησή του.

«Το ενοχλητικό είναι μόνο ότι έχει διαψευσθεί επανειλημμένα, αλλά η διάψευση δεν λαμβάνεται υπόψιν από τους ενδιαφερόμενους», τόνισε.

Ερωτηθείς, πάντως, εάν κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια, σημείωσε: «Δεν κατηγορώ κανέναν. Απλώς αντιδρώ σε αναφορές οι οποίες γίνονται».

Προηγουμένως ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, είχε σημειώσει εκνευρισμένος ότι η καγκελαρία «δεν προτίθεται να προσφέρει υλικό για τις ...εσωκομματικές σουπίτσες που μαγειρεύονται» στην Ελλάδα και είχε επισημάνει ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε, όπως είπε, κηρύξει το θέμα λήξαν.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν παραμένει σε ισχύ η θέση της γερμανικής κυβέρνησης κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, όπως είχε διατυπωθεί τον Νοέμβριο, μετά την σχετική πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Στράιτερ δήλωσε: «Υποθέτω πως ναι».

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ερωτηθείσα σχετικώς την πληροφορία του περιοδικού Der Spiegel ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε πρώτος το ζήτημα του δημοψηφίσματος κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε ότι δεν την επιβεβαιώνει.
πηγη