Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ενέργεια και επενδύσεις στην Ελλάδα


Οι λέξεις "Ανάπτυξη" και "επενδύσεις" ξανάγιναν της μόδας με την προεκλογική περίοδο. Από την ώρα που άρχισα να γράφω για την Πράσινη Απάτη, λέω και ξαναλέω ότι η "Πράσινη" ανάπτυξη είναι...
σχήμα οξύμωρο, κάτι σαν το στεγνό νερό. Οι ΑΠΕ δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα είναι "επένδυση" παρά μόνο εάν παράγουμε εμείς φ/β, αιολικά, και σχετικά γκάτζετς και τα εξάγουμε σε ηλίθιους.

Ανάπτυξη χωρίς βιομηχανία δεν υπάρχει, παρά μόνο σε πολύ εξειδικευμένους φορολογικούς παραδείσους, και χώρες που συνίστανται σε ένα καλό καζίνο. Βιομηχανία χωρίς φτηνό ρεύμα δεν υπάρχει.  Φτηνό ρεύμα χωρίς  βιομηχανία, επίσης δεν υπάρχει (η ισχύς βάσης, εάν θυμάστε). Εξαγωγές χωρίς βιομηχανία επίσης δεν υπάρχουν (εκτός εάν γίνουμε μόνο αγγουροπαραγωγική χώρα). Θετικά ισοζύγια συναλλαγών χωρίς εξαγωγές επίσης δεν υπάρχουν.  Τα εισαγόμενα φάρμακα και το πετρέλαιο (που μας τρομοκρατούν ότι δεν θα έχουμε εάν γυρίσουμε σε δραχμή) προϋποθέτουν κάποια εξαγωγή, ή κάποιο πλούσιο θείο στο Σικάγο ή το Βερολίνο να στέλνει λεφτά.  Η ανταγωνιστικότητα που τσαμπουνάνε (και σωστά) οι Γερμανοί δεν είναι μηδενικά μεροκάματα και ανεργία. Είναι, κυρίως, φτηνό ρεύμα. Η Ισπανία το έμαθε το ποίημα όταν με πολλές ΑΠΕ (και με εξαγωγές ΑΠΕ) απλά έφτιαξε 25% ανεργία, να'ναι καλά το φτηνό Γαλλικό (πυρηνικό) ρεύμα.  Και εάν θες να εξανδραποδίσεις μια χώρα, πεθαίνεις πρώτα την ηλεκτροπαραγωγή της, και φορολογείς τα έτοιμα και τους τζίρους.

Οι πραγματικοί βιομήχανοι (όχι οι έμποροι δικαιωμάτων άνθρακα και γενικά ξεπλυντήρια) χρειάζονται φτηνό (και απρόσκοπτο) ρεύμα, μπορούν να βοηθήσουν με μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς (χρηματοδότηση λέγεται, χρηματοδότηση από εξαγωγές!) και δεν ντρέπονται να πούνε "όχι στον φόρο άνθρακα" -- που τόσο ντρέπεται να πει ευθαρσώς η ΝΔ.

"Ενέργεια και επενδύσεις στην Ελλάδα" του Κ. Κουκλέλη της ΕΒΙΚΕΝ, εδώ,
(και τα λέει καλύτερα από εμένα).

Η Ελληνικές βιομηχανίες σε κίνδυνο (Καθημερινή)

Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά έχω αναφέρει, ξανά και ξανά,  τι θεωρώ σαν "ενεργειακές επιλογές" για την χώρα μας.    Το εφικτό. και όχι το ιδεατό ή το ιδεοληπτικό, ή το επιβεβλημένο από Γερμανούς εξαγωγείς και Δανέζικες ΜΚΟ.   Η ΝΔ θα κέρδιζε εάν δεν προσπαθούσε να υπηρετεί και τον θεό και τον διάβολο (ή, απλά, αν βασιζόταν σε κοινή λογική και όχι επιταγές ξένων και ντόπιων πλασιέ που παριστάνουν τους "Ευρωπαίους επενδυτές".
πηγη