Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Δεν τους φτάνουν τα 50 δις ευρώ από την δανειακή σύμβαση, οι τραπεζίτες παίρνουν ΜΥΣΤΙΚΑ άλλα 100 δις λένε οι FT!


Δημοσίευμα των Financial Τimes αναφέρουν oι τράπεζες της Ελλάδας είναι έτοιμες περί τα 100 δις ευρώ (!) με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία φέρεται να έχει δώσει ήδη την συγκατάθεσή της...

Όπως λέει, επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει και οι όροι που θα διοχετευθούν, δεν έχουν γίνει γνωστοί. Η αιτία, αναφέρει, είναι η άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο μέτωπο της ρευστότητας, λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων.
Ωστόσο, εδώ υπάρχει και μια ακόμα είδηση – συμπέρασμα. Αν η Ελλάδα ήταν να φύγει από το ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έδινε 100 δις ευρώ αυτή την στιγμή, ή όπως γράφει και ο συντάκτης των Financial Times, το μόνο που θα κοιτούσε, θα ήταν να “τραβήξει την πρίζα της παροχής χρηματοδότησης”;
Το άρθρο αναφέρεται εκτενώς στο πρόγραμμα «παροχής έκτακτης ρευστότητας» (emergency liquidity assistance – ELA).
Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα διαφέρει από την συνηθισμένη παροχή ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και τελευταία και στην Ελλάδα.
«Δίνει στην ΕΚΤ -που έχει τον τελικό έλεγχο επί της δυνατότητας αυτής- τη δύναμη να καθορίσει τη μοίρα ολόκληρων κρατών» αναφέρουν οι FT.
Γράφουμε συνεχώς στο ΟΛΥΜΠΙΑ για τα 50 δις ευρώ που θα πάρουν οι τραπεζίτες με τη δανειακή σύμβαση Νο2 και πιέζουν να τα λάβουν χωρίς τον έλεγχο του κράτους. Τώρα, όπως φαίνεται, πάνε να εξασφαλίσουν – με αδιαφανείς όρους – άλλα 100 δις ευρώ.
πηγη