Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«ΠΕΡΣΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΧΑΛΚΙΑ- ΠΕΤΡΑΣ 2 ΚΑΙ ΚΑΛΤΕΖΩΝ- ΚΟΛΩΝΟΣ


25-26-27 Μαϊου ώρα 9.30'!!!
Η παράσταση αυτή των Περσών, αποτελεί την Πρώτη Πράξη από ένα σχέδιο που ξεκίνησε από την Περσία, στα φαρσί....και συγκεκριμένα από το Διεθνές Φεστιβάλ της Τεχεράνης (IIFUT). Ξεκίνησε όπως και οι Πέρσες πριν από χιλιάδες χρόνια, με ...κατακτητικές διαθέσεις, και αυτή τη φορά τα...
κατάφερε , γιατί μας κέρδισε με τον πλούτο της γλώσσας, με την αφοπλιστική κουλτούρα του θρήνου που έχει συντηρηθεί ατόφια, με τις ικανότητες των ηθοποιών και τη μουσικότητα του λόγου.
Τώρα με τους νέους ηθοποιούς της σχολής Πρώτη Πράξη του Τάσου Χαλκιά, και με έναν εκπρόσωπο μόνο από την Περσία, τον νεαρό ηθοποιό, Αράς Χαμεντιάν, καταθέτουμε μία καινούρια δοκιμή, στα ελληνικά αυτή τη φορά, και με σχεδόν ολόκληρο το κείμενο.

Σε αυτή την ...πρώτη πράξη , δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το ατελείωτο και επαναλαμβανόμενο ονοματολόγιο των χαμένων αρχηγών του στρατού, μπορεί να εκφέρεται και στα ελληνικά και στα φαρσί. Οι δύο γλώσσες μοιάζουν όπως μοιάζει ο όλεθρος του πολέμου, χιλιάδες χρόνια τώρα....Ο Δαρείος δεν έρχεται ποτέ να ανακουφίσει τους γέροντες Πέρσες, που και εκείνοι με τη σειρά τους είχαν κάποτε πολεμήσει, και τα μικρά παιδιά που περιδιαβαίνουν ανάμεσα τους και εκείνα με τη σειρά τους θα γίνουν τροφή στην κρεατομηχανή του παράλογου, γιατί όπως αποδεικνύεται η Ιστορία δε μας διδάσκει τίποτα, και ο άνθρωπος παραμένει ανεπανόρθωτα ίδιος στην αυτοκαταστροφή.
Παίζουν:
ΧΟΡΟΣ -ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παναγιώτης Βαλσάμης
Δημήτρης Καμπόλης
Παναγιώτης Πανταζής
Πέτρος Τσαπαλιάρης
Γιώργος Παράσχος
ΑΤΟΣΣΑ -ΞΕΡΞΗΣ: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος
Εκτακτη Συμμετοχή: Arash Hamedian
Μετάφραση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΛΑΣ
Σκηνοθεσία: ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Δραματουργία: ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ
Μουσική Επιμέλεια:ΜΑΚΗΣ ΦΑΡΟΣ
Εικαστική Επιμέλεια: ΑΝΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑΝΑΚΗ
Θεατράκι της Σχολής Πρώτη Πράξη του Τάσου Χαλκιά- Πέτρας 2 και Καλτεζών- Κολωνός
Τηλ.210-5157011
25-26-27 Μαϊου ώρα 9.30'
ΠΡΕΖΑ TV