Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ο James Lovelock της θεωρίας της ‘Γαίας’ παίρνει πίσω τις ζοφερές προβλέψεις του για την κλιματική αλλαγή


Ο διάσημος συγγραφέας Τζέιμς Λάβλοκ, ο οποίος προέβλεψε κάποτε ότι θα συνέβαινε η ημέρα της κρίσεως λόγω της αλλαγής του κλίματος, έχει οπισθοχωρήσει λέγοντας τις δικές του προβλέψεις μαζί με μερικών άλλων «κινδυνολογίες». Ακόμα κι....
έτσι, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η υπαναχώρηση του Λάβλοκ δεν αναιρεί την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, και στην πραγματικότητα, οι παλιές προβλέψεις του τονίζουν κάποια γενική παρανόηση σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. 



Η θερμοκρασία έχει την τάση να αυξάνεται

Ο Λάβλοκ, ο οποίος εισήγαγε την Υπόθεση της Γαίας που περιγράφει τη ζωή στη Γη ως έναν τεράστιο αυτορυθμιζόμενο οργανισμό πριν περίπου 40 χρόνια, ανέφερε επίσης ότι από το 2000, η αύξηση της θερμοκρασίας δεν συνέβη όπως αναμενόταν.



"Το κλίμα κάνει τα συνήθη κόλπα του. Δεν υπάρχει τίποτε πραγματικά να συμβαίνει ακόμη. Θα έπρεπε να είμαστε στα μισά του δρόμου προς έναν κόσμο που να ξεροψήνεται τώρα," είπε ο Λάβλοκ σε μια συνέντευξη του.

Ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας δεν μπορεί να φτάσει τις προσδοκίες του Λάβλοκ, αυτή σαφώς συμβαίνει. Τα δεδομένα της παγκόσμιας θερμοκρασίας δείχνουν πως ο κόσμος μας ζεσταίνεται. Η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί για περισσότερο από έναν αιώνα τώρα, μέρος μιας τάσης που αυξάνεται η θέρμανση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση.

Η υπόθεση του Λάβλοκ ως γνωστόν είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του περιβαλλοντικού κινήματος.

Σε μια συνέντευξη του ο Λάβλοκ συμφώνησε ότι το επίπεδο των αερίων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, αλλά υποστήριξε ότι η θερμοκρασία δεν έχει αυξηθεί, όπως αναμενόταν από το 2000.

Αυτή είναι μια σημαντική ανατροπή για τον Λάβλοκ. Το 2006 έγραψε στην εφημερίδα Independent τα εξής: «πριν από το τέλος αυτού του αιώνα, δισεκατομμύρια άνθρωποι από εμάς θα πεθάνουν και τα λίγα ζευγάρια που θα μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή θα επιβιώσουν στην Αρκτική όπου το κλίμα θα παραμένει ανεκτό».

Οι απόψεις του Λάβλοκ δεν ήταν σύμφωνες με την επικρατούσα γνώμη των ειδικών του κλίματος, έτσι ο Michael Mann, ειδικός του κλίματος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, επεσήμανε.

"Κατά την άποψή μου, οι απόψεις του Jim Lovelock ήταν στην πιο κινδυνολογούν άκρο του φάσματος της επιστημονικής γνώμης, έτσι ειλικρινά τον βλέπω σε μεγάλο βαθμό να συναντά την επικρατούσα επιστημονική σκέψη," λέει ο Mann. "Αυτό που έλεγε φαίνεται να αντανακλούν μια παρανόηση του τι έχει πει πράγματι η επιστήμη."

Ο Kevin Trenberth, ειδικός του κλίματος στο Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) στο Boulder του Κολοράντο, προχώρησε ακόμη περισσότερο: “Το γεγονός είναι ότι αυτός ξέρει λίγα ή τίποτα για την αλλαγή του κλίματος."

Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει ένα μειωμένο ρυθμό αύξησης της θέρμανσης του πλανήτη. αλλά αυτός παραμένει συνεπής με τη γενική τάση αύξησης της θερμοκρασίας, δήλωσε ο Trenberth.

Η παγκόσμια θερμοκρασία κυμαίνεται από έτος σε έτος και για μικρές χρονικές κλίμακες, ως αποτέλεσμα της φυσικής μεταβλητότητας. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να συγκαλύψουν τη γενική τάση, ιδιαίτερα αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αναφέρει. “Μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι αυτού του αρχείου και έτσι να έχετε μια λανθασμένη άποψη για το τι συμβαίνει πράγματι."

Το επόμενο έτος, ο Λάβλοκ αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο. Λέει ότι πιστεύει πως οι προβλέψεις του πήγαν πάρα πολύ μακριά στο βιβλίο του, "Η εκδίκηση της Γαίας". Ακόμα κι έτσι, ο Λάβλοκ τόνισε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να εξακολουθήσει να περιορίσει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Πηγή: MSNBC

http://www.physics4u.gr/blog/?p=4964