Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετά τη μαραθώνια απολογία του


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετά τη μαραθώνια απολογία τουΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΟΠΤΟΣ ΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων.


Ανακριτής και εισαγγελέας κατέληξαν στην απόφαση της προφυλάκισης του κυρίου Τσοχατζόπουλου καθώς τον έκριναν ύποπτο φυγής, ύποπτο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και παράλληλα συνεκτίμησαν τη βαρύτητα του αδικήματος της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που αντιμετωπίζει.

Οι συνήγοροι του κυρίου Τσοχατζόπουλου κατά την αποχώρησή τους δεν προχώρησαν σε δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδώσουν γραπτή ανακοίνωση αύριο το πρωί.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

Αναλυτικότερα, σε σύμπτωση απέδωσε ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος την εμπλοκή είτε συγγενικού του προσώπου είτε της λογίστριάς του στις υπεράκτιες εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του, ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών όπως θεωρούν οι Εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως υπουργός 'Αμυνας. Για την προμήθεια των υποβρυχίων ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ η συγκεκριμένη προμήθεια για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δεν θέλησε να λογοδοτήσει σήμερα για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1 ,αρκέστηκε ωστόσο να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή ενίσχυσε την άμυνα της χώρας ενώ υπογράμμισε απολογούμενος ότι όσα χρόνια διατέλεσε υπουργός ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της
χώρας.

Τόσο ο Ανακριτής Γαβρ.Μαλλής όσο και ο Εισαγγελέας Ν.Βούλγαρης , παρών στην απολογία, δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού τις οποίες θεώρησαν "μη ικανοποιητικές". Ομόφωνα έκριναν ότι και οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προφυλάκιση κατηγορουμένου, πληρούνται στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναμένεται να κρατηθεί σήμερα στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας και να οδηγηθεί το πρωί σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Αύριο ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθούν οι 3 συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού για τους οποίους εξέδωσε ένταλμα ο ανακριτής:

1.Νικόλαος Παύλος Ζήγρας του Γεωργίου, εξάδελφος του πρώην υπουργού, δικαιούχος εξωχώριας εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

2. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια, εκπρόσωπος στην Ελλάδα εμπλεκόμενης εταιρίας και

3. Γεώργιος Σαχπατζίδης του Δημητρίου επιχειρηματίας.

Ήδη έχει απολογηθεί και είναι προσωρινά κρατούμενος ο Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του ακινήτου στο Κολωνάκι που ανήκει τώρα στην κόρη του πρώην υπουργού.

To κατηγορητήριο που βαραίνει τον πρώην υπουργό

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος , μέσω εξωχώριων εταιριών των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην υπουργού, και στην οποία εκφράζονται οι νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων (κ.κ. Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια) γίνεται λόγος για «θεαματικό» ή «θεατρικό» τρόπο που εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης κατά του εντολέα τους το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν προηγήθηκε κλήση του πελάτη τους σε απολογία.

«Το ένταλμα σύλληψης και προσαγωγής εκτελέστηκε με θεαματικό (θεατρικό) τρόπο την Μ. Τετάρτη 11.4.2012. Διευκρινίζεται ότι δεν είχε προηγηθεί κλήση προς απολογία του κ. Τσοχατζόπουλου, πράγμα που ποινικοδικονομικά στασιάζεται εντόνως μέσα στη θεωρία και στην πράξη. Συνιστά ανακριτική πράξη ελεγχόμενη με βάση το άρθρο 6 της Ε.Σ.Δ.Α», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ όπως επισημαίνεται, η πενθήμερη προθεσμία που δόθηκε από τον ανακριτή το απόγευμα της Μ. Τετάρτης «δεν επαρκεί για την μελέτη δικογραφίας περίπου 10.000 σελίδων» και στο σημείο αυτό διερωτώνται «γιατί οι ανακριτικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους αυτή την ανθρώπινη αδυναμία που ουσιαστικά αποδυναμώνει την άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων».

Στην ίδια ανακοίνωση η νομική ομάδα του πρώην υπουργού περνά και στην ουσία της υπόθεσης, με την επισήμανση ότι η όλη εισαγγελική έκθεση στηρίζεται στην υπόθεση των TOR-MI1 που έκλεισε από τη Βουλή χωρίς παραπομπή προσώπων και στο πλαίσιο αυτό, οι συνήγοροι εκφράζουν απορία «γιατί αναμοχλεύεται παλαιά υπόθεση που έχει ερευνηθεί και οριστικά κλείσει από τη Βουλή».

Όπως υποστηρίζουν ο κ. Τσοχατζόπουλος καλείται να απολογηθεί για παραγεγραμμένα αδικήματα και προς τούτο αναφέρουν ότι «η απλή ανάγνωση που σχετικών νομοθετικών κειμένων και η αναφορά του χρόνου τέλεσης του αδικήματος οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα περί παραγραφής». Θέτουν επίσης νομικό θέμα, με το επιχείρημα ότι «το αδίκημα της δωροδοκίας που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο φέρεται να τελέστηκε σε χρόνο (πριν από το 2005), όταν ο σχετικός νόμος περί "ξεπλύματος" δεν το περιελάμβανε στα βασικά εγκλήματα».

Σημειώνεται εξάλλου ότι «σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα σε ολόκληρο το διάστημα των 20 μηνών που διαρκεί η εν λόγω δικαστική διαδικασία δεν παρουσιάστηκε η παραμικρή ασυνέπεια ή απροθυμία εκ μέρους του κ. Τσοχατζόπουλου για συνεργασία με τις Αστυνομικές ή Ανακριτικές αρχές. Τουναντίον -αναφέρεται- ο κ. Τσοχατζόπουλος παρουσιάστηκε πάντοτε με απόλυτη συνέπεια και ακρίβεια στις ορισθείσες συναντήσεις. Επιπλέον από εβδομάδων στον κ. Τσοχατζόπουλο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αφαίρεση του διαβατηρίου».

Τέλος, αναφορά γίνεται και στην υπόθεση των υποβρυχίων -τη δεύτερη που επικαλούνται οι εισαγγελείς ως πηγή παράνομη πλουτισμού του πρώην υπουργού. «Η απόφαση για την αγορά των 4 υποβρυχίων ελήφθη το Φεβρουάριο του 2000 από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. εξουσιοδότησε στη συνέχεια τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλο να υλοποιήσει την εν λόγω απόφαση. Ζητήθηκε τόσο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής όσο και στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως από την Εισαγγελία Αθηνών η κλήση των μελών της τότε συνθέσεως του Κ.Υ.Σ.Ε.Α. προς παροχή εξηγήσεων. Το αίτημα και στις δύο περιπτώσεις δεν έγινε δεκτό. Στο αίτημα αυτό θα επανέλθουμε στο πλαίσιο της τακτικής ανακρίσεως», αναφέρουν οι δικηγόροι του πρώην υπουργού.


πηγη

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξαφνικα τα εβαλαν ολοι με εναν προδοτη.οι αλλοι που ειναι;δεν επερναν μιζες;ολοι για μεσα ειναι.ο λαλιωτησ που ειναι δεν αρπαξε;ο ρουσοπουλοσ τα ιδια.κολπο στημενο και αυτο ο ακης δεν ξερει τι εχει σε 1-2 μηνες εξω θα ειναι φυλακη σιγα μην παει.βρε ουστ ολοι,,,μην δινετε ψηφο σε κανενα κομμα γνωστο.ολοι στα πολυ μικρα.....σαλωμη