Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν ζητεί ο ΟΗΕ


Τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν ζητεί ο ΟΗΕΑνησυχητική η κατάσταση στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν, όπως εκτιμά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει τη «λογική του πολέμου».

Το Συμβούλιο συζήτησε την κατάσταση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν Χάιλε Μενκέριος και τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι, που εκπροσώπησε την Αφρικανική...
Ένωση. Και οι δύο προειδοποίησαν ότι υπάρχουν «αποκλίνουσες απόψεις» για την διένεξη, όπως επισήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Απρίλιο.

«Περιέγραψαν μια ανησυχητική κατάσταση κι επισήμαναν ότι και τα δύο μέρη έχουν υιοθετήσει μια λογική πολέμου», είπε η Ράις. «Οι σκληροπυρηνικοί κερδίζουν στην Τζούμπα και στο Χαρτούμ», πρόσθεσε.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε τις δύο χώρες να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την επαρχία Αμπιέι και να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Το ΣΑ εξέτασε το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν εάν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις που απειλούν να κλιμακωθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο, τόνισε η Ράις χωρίς να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις θα μπορούσαν να αποφασιστούν.

Το Νότιο Σουδάν κατέλαβε την περιοχή Χέγκλιγκ, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό κοίτασμα πετρελαίου, την περασμένη εβδομάδα, ενώ το Σουδάν προέβη επανειλημμένα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο έδαφος του Νότιου Σουδάν. Το ΣΑ ζήτησε «πλήρη, άμεση, χωρίς όρους» διακοπή των εχθροπραξιών, το Σουδάν να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές και το Νότιο Σουδάν να αποσύρει τα στρατεύματά του από το κοίτασμα.