Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Εμπλοκή ΝΑΤΟ στη κρίση της Συρίας - "Θα προστατεύσουμε τα μέλη μας", λένε για τη Τουρκία!


Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει "πολύ σοβαρά" το θέμα της προστασίας των χωρών μελών, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίκληση του άρθρου 5 της βορειοατλαντικής συνθήκης για την προστασία των συνόρων της με...
τη Συρία.

"Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά το θέμα της προστασίας των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.
"ΤΟ ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη της προστασίας των συνόρων της Τουρκίας", είχε δηλώσει προηγουμένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομάδα δημοσιογράφων που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κίνα και έπειτα από την ρίψη πυρών των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου.
Το άρθρο 5 της Συνθήκης προβλέπει ότι εάν μία χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, κάθε μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας οφείλει να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του ΝΑΤΟ και οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συνδράμει την χώρα μέλος που δέχεται επίθεση.

Καλούν αντικαθεστωτικούς να παραδοθούν στη Συρία

Οι Σύροι ένοπλοι "που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους" θα πρέπει να παραδοθούν στην αστυνομία, γνωρίζοντας ότι θα αφεθούν ελεύθεροι, μετέδωσε σήμερα η συριακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.
"Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους ενόπλους που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους να παραδοθούν στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα και να παραδώσουν τα όπλα τους", πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.
"Αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα διωχθούν", διαβεβαίωσε.
Η ανακοίνωση αυτή στην κρατική τηλεόραση έγινε μερικές ώρες μετά την ισχύ της κατάπαυσης του πυρός.
Παράλληλα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας αξιωματικός του στρατού σκοτώθηκε σήμερα και 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, από επίθεση με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου, την οποία πραγματοποίησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, "ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση".
"Στις οκτώ το πρωί τρομοκρατική οργάνωση έβαλε στόχο λεωφορείο που μετέφερε έναν αριθμό αξιωματικών στην εργασία τους στο Χαλέπι", μετέδωσε η τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι ο νεκρός είναι ένας αντισυνταγματάρχης και ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται άμαχοι. Μέχρι στιγμής η είδηση αυτή για την έκρηξη δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Η επίθεση αυτή έγινε στις 08:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), δύο ώρες μετά την ισχύ της κατάπαυσης του πυρός βάσει του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, το οποίο αποσκοπεί "στο να γίνουν όλες οι προσπάθειες για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση", σύμφωνα με την τηλεόραση.
πηγή

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευκαιρία να αποχωρησουμε απο αυτο το σκυλολοι