Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Έρευνα-σοκ για τα ελληνόπουλα


Τριπλασιασμό της χρήσης ναρκωτικών τα τελευταία 25 χρόνια στους έφηβους, καταδεικνύει η πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στους μαθητές σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά...
κέντρα, σε αντίθεση με τους Αθηναίους.

Η πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (Έρευνα ESPAD) αποτελεί την 7η κατά σειρά πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό η οποία ξεκίνησε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζεται έως σήμερα από το ΕΠΙΨΥ. δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια.

Γνώριμοι με το κάπνισμα, το αλκοόλ αλλά και τα ναρκωτικά είναι οι μαθητές ηλικίας 13 έως 19 ετών, σύμφωνα με την έρευνα που υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία και τον ΟΚΑΝΑ σε συνολικά 37.000 μαθητές, 676 σχολικών μονάδων. Πρόκειται για την έβδομη συνεχή πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο σχολικό πληθυσμό από το 1984

Το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες αρνητικές συνήθειες των μαθητών. Πάνω από 1 στους 7 και για την ακρίβεια το 14%, είναι συστηματικός καπνιστής, ενώ ένας στους πέντε (20%) έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα, με τα αγόρια να καπνίζουν περισσότερο από τα κορίτσια.
Οι περισσότεροι έφηβοι ξεκινούν την κακή συνήθεια όσο πλησιάζουν τα 19. Συγκεκριμένα, οι ηλικίες 13 και 14 ετών αποτελούν την περίοδο έναρξης του καπνίσματος για τη μειονότητα, δηλαδή λιγότερο από 2%, αλλά έως την ηλικίες 17 και 18 το ποσοστό των καπνιστών ξεπερνά το 24% για να εκτιναχθεί στο 51% στην ηλικία των 19.
Παρόλα αυτά, η μεγάλη αύξηση των καπνιστών εφήβων, που παρατηρήθηκε μεταξύ του 1984 και 1998, άρχισε να μειώνεται προοδευτικά από το 2003 έως το 2011.
Πολύπλοκη αποδεικνύεται η σχέση των μαθητών με το αλκοόλ. Μέσα στον τελευταίο μήνα, έξι στους δέκα νέους (61%) κατανάλωσαν αλκοόλ , ενώ το 11% ήπιε αλκοολούχο ποτό πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, το 34% έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ ένα 13% έχει μεθύσει περισσότερες από δύο φορές.
Το κρασί, η μπύρα, τα ισχυρά ποτά, και τα αλκοολούχα αναψυκτικά είναι τα ποτά με την ευρύτερη κατανάλωση ενώ μεγαλύτεροι πότες αποδεικνύονται οι μαθητές σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, σε σύγκριση με την Αθήνα.

Η κατανάλωση αλκοόλ και η μέθη αυξάνονται ιδιαιτέρως με την ηλικία. Το 18% των εφήβων 17 και 18 ετών και ένας στους τέσσερις 19χρονους, πίνουν πάνω από δυο φορές την εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, αν και η τάση μείωσης της ευκαιριακής κατανάλωσης αλκοόλ είναι εντονότερη στην Αθήνα, παρατηρείται αύξηση της στη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, την τετραετία 2007-2011.
Δυστυχώς, σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με τα κορίτσια να αυξάνουν τα ποσοστά σε σχέση με τα αγόρια, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας για τη σχέση των εφήβων με τα ναρκωτικά.
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών στις ηλικίες 15 έως 19 ετών τριπλασιάστηκε από 6% το 1984 σε 15,3% το 2011.


zougla.gr
olympia.gr