Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

«Ανησυχία» στην Ευρώπη λόγω εκλογών και υπενθύμιση των «δεσμεύσεων»


Οι δεσμευτικές συμφωνίες για τη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, επισημαίνονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται και στις σχετικές ανησυχίες της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας...
Lombard Research, Katarzyna Zatorska, δηλώσεις της οποίας δημοσιεύονται σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Rzeczpospolita, προβλέπει την αποχώρηση της Ελλάδας και στη συνέχεια της Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη στο τέλος του 2012. Μάλιστα, στο άρθρο της ανταποκρίτριας της εφημερίδας από τις Βρυξέλες δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να επιταχυνθούν λόγω των εκλογών της 6ης Μαϊου. 
    


Στο δημοσίευμα της Rzeczpospolita αναφέρεται πως η νέα κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθειες για ένα νέο οικονομικό πακέτο, διότι μακροπρόθεσμα δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή της χώρας στην επανάκτηση της οικονομικής της ρευστότητας.

Όπως σημειώνεται, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς αυτό θα ήταν μία «ευνοϊκή λύση» για τη χώρα. Μάλιστα στο δημοσίευμα εξετάζονται τα διάφορα σενάρια για τη διάλυση της ευρωζώνης και επισημαίνεται πως μετά την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από το ευρώ, η κατάσταση θα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο τονίζεται πως σε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ισπανίας ή της Ιταλίας τότε θα υπάρξει μεγάλη αστάθεια στην Ευρωζώνη.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει ήδη αρκετές αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική πολιτική που έχει ακολουθηθεί, αλλά δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η Anna Słojewska κάνει λόγο για πιθανή «αρχή του τέλους» του ευρώ και αναφέρει πως το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η Ευρωζώνη με τη σημερινή της μορφή συγκεντρώνει όλο και λιγότερες πιθανότητες.

Εν τω μεταξύ, αρκετά διεθνή μέσα αναφέρονται και στο σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, στο οποίο σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης με μείωση του κόστους εργασίας, θα πρέπει να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον και να επικεντρωθεί στα δημόσια οικονομικά της και τη ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, αν θέλει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στη Wall Street Journal, η οποία αναφέρεται στο εν λόγω σχέδιο, επισημαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές τα επόμενα χρόνια για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Ωστόσο τονίζεται πως η ανησυχία των Ευρωπαίων εντείνεται λόγω των εκλογών και σημειώνεται πως η χώρα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική βαθιάς εσωτερικής υποτίμησης προκειμένου να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της. Μάλιστα επισημαίνεται πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια και προβλήματα, όπως την εξειδίκευση των μέτρων για τις περικοπές δαπανών που θα πρέπει να γίνει έως τον Ιούνιο.

Η Le Figaro αναφέρει πως πολιτικά είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισημανθούν εκ νέου στα δύο μεγάλα κόμματα οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν το Φεβρουάριο απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας.

Το Euractiv.com, αφού πρώτα σημειώνει ότι ο εφιάλτης δεν έχει ακόμα τελειώσει για την Ελλάδα, τονίζει πως η Κομισιόν επισημαίνει πως τα νέα μέτρα, όπως αυτά αναφέρονται στο σχέδιο, θα πρέπει να εφαρμοστούν από «οποιονδήποτε κερδίσει» τις εκλογές.

Τέλος το Sky News, με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, την οποία χαρακτηρίζει ως την «πιο υψηλού προφίλ υπόθεση σε βάρος πολιτικού στην Ελλάδα», σημειώνει πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, η ένταση της πολιτικής διαμάχης αναμένεται να ενταθεί και διερωτάται εάν θα καταφέρουν να πείσουν τους οργισμένους ψηφοφόρους που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για δύο συνεχή χρόνια σκληρής λιτότητας.

Πηγή: tvxs.gr
/www.grafida.net